Läslistor

torsdag 1 oktober 2009

Jorden Runt - Nordamerika

Det är redan dags att dra vidare. Planerade stopp görs i USA och Canada. Hoppas böckerna kommer att passa er. Nedan följer korta beskrivningar av böckerna, de är som vanligt lånade från förlagen och bokhandeln.

Oryx och Crake av Margaret Atwood (Canada)

Huvudpersonen och berättaren i boken kallar sig Snömannen. Han sover i ett träd, insvept i ett lakan. Han sörjer sin älskade Oryx och sin bäste vän Crake. Mat och andra förnödenheter försöker han hitta i ett ödelagt område där insekter förökar sig snabbt, och där nassonger och varjundar härjar i plebsområdena där vanliga människor en gång levde. När han försöker få en överblick över det som hänt, tvingas han gå decennier bakåt i tiden. Hur kunde allt falla samman så snabbt? Han söker svaren på sina frågor i den resa han gör; till sitt förflutna och till Crakes högteknologiska bubbelkupol, där han skapade sitt ödesdigra Paradice Project som hela världen skulle komma att beklaga.

Med sitt fantastiska språk, sitt skarpa intellekt och sin svarta humor leder Atwood läsaren in i en värld som är allt annat än hjältemodiga, en bisarr men helt trovärdig värld befolkad av gestalter som fortsätter att leva i läsarens huvud långt efter att man lagt ifrån sig boken.


Envar av Philip Roth (USA)

Envar är en öppenhjärtigt innerlig och samtidigt universell berättelse om förlust, ånger och stoisk behärskning. Huvudpersonen följer vi från hans första chockartade konfrontation med döden på de idylliska stränderna under barndomens somrar, över hans familjs prövningar och hans vuxenblivande, fram till ålderdomen, när han slits mellan att observera sina jämnåriga och förföljas av sina egna fysiska lidanden. Han är en framgångsrik art director och far till två söner från sitt första äktenskap. De föraktar honom, medan dottern från det andra äktenskapet beundrar honom. Han är en älskad bror till en man vars fysiska välmåga skapar en bitter avundsjuka, och han är en ensam ex-man till tre väldigt olikartade kvinnor och den skyldige till att äktenskapen inte höll. I slutändan är han en man som har blivit vad han inte vill vara.

Terrängen för denna kraftfulla roman - Roths tjugosjunde bok - är den mänskliga kroppen. Dess ämne är den allmänna erfarenheten som skrämmer oss alla. Romanens titel Envar är hämtad från det allegoriska dramat "Spelet om Envar", en klassiker från 1400-talet.


Älskade av Toni Morrison (USA)

"En självlysande och förtrollad bok. Den äger mytens styrka och kraft och är en sällsynt märklig roman." New York Times

Den sällsamma och dramatiska berättelsen om Sethe, en svart kvinna som hellre ser sitt barn dö för att bli slav. Dottern, som aldrig fick något namn utan bara kallades Älskade, följer henne sedan hela livet och blir mer än en skugga ur det förflutna.

Toni Morrison tilldelades Nobelpriset i litteratur 1993. För Älskade belönades hon med Pulitzerpriset 1988.

12 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Yihuu! Jag har läst alla tre. Två gillade jag mycket och en inte alls. (Bloggat om Envar och bloggat om Oryx & Co)

    Roligt att du lyfter fram Roth! Ska bli kul att läsa vad alla andra tycker om Envar.

    SvaraRadera
  3. Den här månaden ska jag faktiskt vara med och läsa Oryx & Crake.

    SvaraRadera
  4. Jag går och längtar efter mera Morrison så jag ska läsa Älskade. Orys & Crake har jag läst tidigare (före-bloggtid).

    SvaraRadera
  5. Jeg har lyst til å lese Envar, eller Hvermann, som den heter på norsk. Har aldri lest noe av Roth. Elskede har jeg lest, og mye av Atwood, men ikke Oryx og Crake.

    SvaraRadera
  6. Jag vill helst läsa Roth- har tyvärr bara tid till en bok... jag siktar in mig på "Everyman"....

    SvaraRadera
  7. Jag har redan läst Envar, min första någonsin av Roth. Siktar på att läsa åtminstone Älskade men har även tredje boken hemma.
    Länkar till min bokblogg men allt jag skriver finns också på min gamla boksida, än så länge.

    SvaraRadera
  8. Lidt uden for emnet: jeg har sådan en fornemmelse af at coveret til Toni Morrisons bog er et rip off, men jeg kan ikke komme i tanke om fra hvad. Tænkte filmene Amadeus eller Diva, men dem er det ikke rigtigt...men synes jeg kan se lige netop det motiv for mig fra en film måske?

    SvaraRadera
  9. Den här månaden har jag läst två böcker redan, både Atwood och Morrison. Båda böckerna var stora läsupplevelser, och att Oryx och Crake fanns med på den här listan var en stor bidragande orsak till att jag fick upp ögonen för utmaningen. Den boken behöver jag verkligen diskutera med någon!

    Eftersom jag är överhopad med annat just nu tänker jag nöja mig med att försöka skriva något om Oryx and Crake, men kanske också titta tillbaka lite i Älskade, eftersom det var många år sedan jag läste den.

    SvaraRadera
  10. Roligt att du startat en blogg Violen!

    Jag har precis börjat läsa Envar, själv.

    Omslaget ser verkligen ut att vara taget från en film Søren, kanske är det från filmatiseringen av Beloved?

    Hoppas det blir flera att diskutera med L.

    SvaraRadera
  11. Jag har läst lite hos dig Spec, men vill vänta tills jag läst böckerna innan jag kollar. Har tidigare läst vad du skrivit om Oryx & Crake :-)

    SvaraRadera
  12. Nu har jag läst Oryx och Crake. Den var ok men jag blev lite fundersam när jag läste den, och då på Oryx roll.......
    Och så blev jag lite fundersam på flirten med Sverige....eller är jag bara överspänd i dessa Nobeltider ??? :-)
    http://violensboksida.bloggplatsen.se/

    SvaraRadera