lördag 8 augusti 2009

Månadssummering - Juli

I juli blev en hel del läst, men med Asientemat blev det lite si och så.


Mig äger ingen av Åsa Linderborg

Det här är Åsas berättelse om hennes uppväxt med en ensamstående pappa, en pappa med alkoholproblem. En osentimental skildring av en torftig barndom och en kärleksförklaring till en pappa som gjorde sitt bästa, trots begränsningar i föräldraförmågan. Värd att läsas både för dess innehåll och dess litterära kvalitéer.


Bittert arv av Kiran Desai

Denna roman gestaltar på ett initierat sätt människors svårigheter då de inte har någon självklar tillhörighet i tillvaron och den innehåller intressanta samhällsteman som t ex globalisering, kolonisation och nationalism. Förutom de stora samhällsfrågorna skildras en fantastisk, komplicerad kärleksrelation, allt på ett vackert språk.


Djur av Joyce Carol Oates

Gillian studerar på college och förälskad i den i karismatiske läraren Andre Harrow, gift med en exotisk konstnär, Dorcas. Både Dorcas och maken dyrkar "det djuriska", och lockar mängder med kvinnliga studenter att tänja på gränserna för det tillåtna. Intressant,obehaglig skildring av en unga flickors utsatthet.


Babettes Gästabud av Karen Blixen

En berättelse om två prästdöttrar på 1800-talet i en liten norsk by. Systrarna får i ungdomen möjlighet att välja kärlek och berömmelse, men avstår för att leva ett enkelt kristet liv i i sin barndoms by. En dag kommer en ung fransk kvinna till dem för att söka hjälp; Babette är på flykt undan oroligheter i Paris. En vacker historia om kärleken, Gud och konsten.


Murphy av Samuel Beckett

Murphy är en en mycket begåvad fars, som handlar om den arbetsskygge Murphy och dennes relationer till olika damer. Murphy har lämnat (minst) en fästmö i Dublin och befinner sig för närvarande i London där han har införskaffat en ny flickvän. Hon ställer krav på Murphy att skaffa ett arbete, till slut får han anställning på ett mentalsjukhus.


Parfymen av Patrick Süskind

Den nyfödde föräldralöse Grenouille saknar kroppslukt och det skrämmer alla i omgivningen. Han växer upp ensam, i en kärlekslös miljö och överlever endast för att han kan kapsla in sig, likt en fästing. Han har dock världens finaste luktsinne och är besatt av dofter. Den mest fantastiska doft han känt kommer från en ung kvinna. Spännande.


En ensam människas bibel av Gao Xingjian

Detta är en självbiografisk roman, som följer två parallella tidsskeenden. I dåtid redogör författaren för sitt liv under kulturrevolutionen och de olika roller ha spelade då. I nutid skildrar boken huvudpersonens motstånd mot att minnas och redogöra för tiden i Kina. Samtidigt berättar författaren om framgångar och kvinnoerövringar.


Ormens väg på hälleberget av Torgny Lindgren

Det här är en berättelse från 1800-talets andra hälft, platsen är en by i Västerbottens inland. Huvudpersonen, det fattiga änkan Thea bor i ett avsides arrendetorp, och arrendet betalas till byns handelsman, i fållbänken. Skulder går i arv och allt tycks vara förutbestämt. Av Gud, kanske? Den här romanen är oerhört bra, och betungande realistisk.


Mot fyren av Virginia Woolf

Familjen Ramsay har en sommarvilla på ön Skye, där de vistas med alla sin barn och inbjudna gäster. Under morgondagen ska de, till yngste sonen James' stora glädje, göra en båtutflykt till fyren. Men resan blir inte av den dagen, första världskriget kommer emellan och när utflykten väl blir av, tio år senare, har mycket i familjen förändrats.


Ett moln på min himmel (Bonjour Tristesse) av Françoise Sagan

Romanen skildrar ett sommarlov vid Rivieran; här tillbringar den 17-åriga Cécile dagarna med att sola, bada och flirta med Cyril. Sedan modern dog har Cécile blivit faderns livskamrat. När en rival om fadern dyker upp fylls Cècile av ambivalenta känslor och utformar en plan att bli kvitt den nya kvinnan.


Den utstötte av Sadie Jones

I Den utstötte får vi följa två familjer, vars öden griper in i varandra på ett avgörande sätt. Romanen skildrar den förljugenhet som präglar ett samhälle och där allt handlar om att hålla skenet uppe. Här berättas om alkoholism, familjevåld och självdestruktivitet på ett otäckt, realistiskt sätt. Sträckläsning.

4 kommentarer:

  1. Det skulle vara roligt att höra vad du tyckte om En ensam människas bibel av Gao Xingjian. Jag läste den för ett par år sedan och var inte alldeles övertygad. Ibland tänker jag att jag hade fel.

    SvaraRadera
  2. Jag hade missat att länka till min recension av boken, men nu är titeln klickbar. Jag är inte värst övertygad...

    SvaraRadera
  3. Vilken underbar lässkörd! Jag önskar att jag hade tålamod att läsa fler olika sorters böcker, men just nu är jag insnöad på mycket lättillgänglig litteratur...

    Hoppas du mår bra i sommaren!
    Kram, Annelie

    SvaraRadera
  4. Tack för länken. Ser att vi var överens i flera avseenden, jag minns just den där blodlösheten hos karaktärerna.

    SvaraRadera