lördag 4 juli 2009

Den nödige halvkändisen

Är bloggen onödig? Ja, det tycker den store experten Alex Schulman, som idag breder ut sig över ämnet i DN Debatt. Hans slutsats är att:

"den svenska bloggarenan består av en liten grupp unga tjejer. Dessa tjejer skriver om mode eller andra saker som är ointressanta för den absoluta majoriteten av svenska folket, varför de allra flesta också väljer att avstå från att läsa dem."
Det är samma kritik som riktas mot bloggare och bloggande hela tiden. Borde inte Alex Schulman, som själv varit bloggare ha förmågan att se något annat än den stereotypa bilden? Nej, för Alex Schulman har aldrig varit bloggare. Som Rosemari Södergren idag skriver i Bloggtidningen:

"Schulman är inte och har aldrig varit en bloggare. Han har brett ut sig på samma sätt som han skulle ha gjort i vilket verktyg som helst. Han har agerat gammelmedia-besserwisser i bloggverktyg. Men jag har svårt att definiera honom som bloggare. Han har aldrig någonsin använt bloggverktyg för att göra något annat än lyfta fram sig själv. Han har aldrig någonsin nätverkat med och lyft fram andra bloggare, i alla fall inom om de inte varit från kändis-sfären som han själv. Schulman har enbart använt bloggverktyg för att leka vidare inom sin kändiselit."
Den del av bloggosfären jag är delaktig i skapar nätverk, samarbetar, länkar och lyfter fram andra, vilket i grunden stärker demokratin. Jag har svårt att tycka att det är onödigt.

Läs andra bloggares inlägg om

10 kommentarer:

  1. Så länge någon läser bloggen kan den inte vara onödig. Man väljer ju själv. Din blogg, Lyran, har gett mej massor av tips om böcker jag aldrig hade läst annars. Och eftersom det är som det är på vårt bibliotek med att hitta böcker har jag dessutom fått läsa andra böcker som förtvivlade bibliotikarier rekommenderat. :) Nu läser jag dessutom Karavan som jag inte ens visste om att den fanns.
    Fortsatt trevlig sommar/Lydia

    SvaraRadera
  2. Vilken bra analys både av bloggvärlden och fenomenet Schulman. Tack för länkarna, och inte minst dina egna kommentarer.

    Det är underligt det där annars, att så mycket av de traditionella mediernas utrymme går åt att kritisera (inte diskutera, hylla, exemplifiera, beskriva, förstå) bloggvärlden. Den beskrivs endimensionellt av folk som på sin höjd hört talas om Schulman och Blondinbella. Hur kan hotet vara så stort? Faktum är (och jag önskar att forskarna ska forska fram de här siffrorna snart!) att jag tror att ett ökat bloggande leder till mer och inte mindre läsning av tidningar och andra mediers nätversioner. Det är ju aktuella nyheter (på olika plan) som kommenteras och diskuteras i bloggvärlden. Den stora skillnaden är att de olika åsikterna inte kan friseras och redigeras innan de publiceras där ute i rymden, och traditionella medier upplever att tolkningsföreträdet har lämnat dem. Men det är inte riktigt sant. De har fortfarande så många fler läsare, och om de spelar skickligt framöver kan bloggen bli ett nytt verktyg, och inte ett hot.

    (Twingly-länkar och reportrar som "bloggar" (dvs oftast publicerar notiser och korta artiklar under epitetet "blogg") är ännu något som man använder för att locka till sig läsare och anpassa sig till marknaden. Man gör oftast inget innovativt av det hela. (I det sammanhanget var "Fattigbloggen" i våras ett stort undantag, men jag tror att Aftonbladet blev tagna på sängen med utfallet av det bloggexperimentet.)

    Det blev visst lång det här. Hade jag vetat det från början hade jag publicerat det här på min egen blogg och länkat till din, så det hade blivit lite mer av nätverkande :-)

    SvaraRadera
  3. Tack Lydia, kul att du hittat boktips hos mig :-)


    Tycker att du ska lägga kommentaren som ett inlägg hos dig också Vixxtoria, den syns ju inte så bra hos mig. Kul med nätverkande :-)

    SvaraRadera
  4. Ja, vad är det han håller på med egentligen, AS? Jag tycker det är rätt fult att vara infödd i medieetablissemanget (morfar hette Sven Stolpe) och sen racka ner på alla små privatister som vill uttrycka sig och prata med likasinnade här ute i bloggosfären.

    I vårt lilla bokbloggehörn får jag ut så oändligt mycket av alla tips och utmaningar och tematrior listor och samtal och diskussioner som jag inte får av traditionella medier. Plus att man lär känna folk.

    SvaraRadera
  5. Jeg har såvidt støtt på denne AS før, kun fordi han i sin tid var Sveriges mest leste blogger.
    Dét er ikke nødvendigvis en kompliment. Moter, sex, sladder og kjendiseri blir jo regnet som godt stoff, - og det har det vel alltid vært. Men hvorfor han får så mye oppmerksomhet av såkalte seriøse blogger, er for meg en gåte. Og litt trist.
    Ellers, Lyran, takker jeg for et par gode lenker. Ville ikke ha funnet dem på egenhånd.

    SvaraRadera
  6. Det var länge sen jag läste en tidningsartikel så full av svepande, oprecisa omdömen och ogrundade påståenden!

    AS kan ha rätt i att trad. media har lagt för stor vikt vid bloggandet - bloggar är sällan någon politisk maktfaktor. Men det är ju inte bloggarnas fel att media fjäskar!

    Och att säga att det är "onödigt" att blogga!!! 60 000 aktiva bloggar med säkert 100 000-tals läsare om dagen är väl inte så litet! För vem - för mig räcker det så gott att jag har någonstans att hitta kunskap och diskussionspartners inom mitt intresseområde, en plats att vädra mina egna idéer och ca 225 läsare/mån.

    Och vad är det för fel på modeintresserade tjejer - sååå gubbsjukt och arrogant!

    SvaraRadera
  7. Lyran: Jag tror jag avstår den här gången.

    Men det har kommit två (minst) kommentarer till Schulmans artikel. Dels Catia Hultquist som inte håller med om att bloggare är ointressanta, och att (unga) modeflickor också ska ha ett forum

    http://www.dn.se/blogg/sondagsbloggen?skribent=186

    Dels Isobel Hadley-Kamptz som tror att Schulman bara kuppar, för att få uppmärksamhet, och sitter och skrattar för att gammelmedia går på det. Hadley-Kamptz skrattar också.

    http://newsmill.se/artikel/2009/07/04/schulmans-kritik-av-bloggarna-maste-vara-en-drift-med-gammelmedia

    SvaraRadera
  8. Jag har läst Isobel Hadley-Kamptz' inlägg, men känner mig tveksam till hennes slutsats.

    @lustigkulle - ja visst blir man irriterad över att unga modeintresserade tjejer dissas överallt.

    SvaraRadera
  9. Jag vet inte heller om jag håller med Isobel helt och hållet. Men jag tror hon har rätt i att inlägget från Schulman är till för att provocera, och att han vet hur han gör det bäst.

    SvaraRadera
  10. Såg att Schulman skulle starta en ny pappablogg, så detta måste väl vara någon sorts reklamkupp? Allt för att väcka uppmärksamhet.

    SvaraRadera