Läslistor

fredag 31 juli 2009

Bittert arv

Bittert arv av Kiran Desai.

"I en dimhöljd by vid Himalayas fot lever en pensionerad och bitter indisk domare, utbildad i Cambridge, med sin älskade hund och sin hunsade kock. Tillvaron vänds upp och ned när hans barnbarn, den unga Sai, mister sina föräldrar och kommer för att bo hos honom." Så inleds texten på baksidan av boken och redan här kommer man i rätt stämningsläge. Romanen handlar om ett ganska stort antal personer, som på olika sätt hankar sig fram i livet, utan att tyckas ha någon hemvist i världen. Vi får möta den gamle domaren, då han som ung försökte hantera rasistiska fördomar under studietiden i England. När han, efter studietiden, kom hem till Indien igen fick hans unga brud klä skott för de förödmjukelser han upplevt. Vi får lära känna domarens kock, en mycket fattig man som lever för sina drömmar om sonen Bijus framgångar i USA. Bijus framgångar är dock mycket begränsade, han lever i misär som olaglig invandrare utan arbetstillstånd, i ett New York utan frihetsgudinna. När den unga Sais föräldrar dör flyttar hon till morfadern, den gamle domaren. Hon lever här ett ganska händelsefattigt liv tills hon en dag blir förälskad i sin matematiklärare, Gyan.

Romanen gestaltar på ett mycket initierat sätt människors svårigheter då de inte har någon självklar tillhörighet i tillvaron. I ungdomen blev domaren utsatt för britternas rasism och han anammade samtidigt en brittisk livsstil, som gjorde att han aldrig riktigt passade in i Indien vid hemkomsten. Kolonisationen ledde till att han fick det materiellt bättre, men han förlorade sin identitet. I romanens nutid skildras Bijus svårigheter att leva i exil i USA, där han inte är välkommen. När det utbryter nationalistiska oroligheter i Indien blir även de privilegierade utsatta för terror. Bittert arv innehåller många intressanta teman som t ex globalisering, kolonisation och nationalism. Författaren lyckas dessutom med konststycket att berätta om personer ur alla läger med empati.

Förutom de stora samhällsfrågorna skildras i romanen en fantastisk, komplicerad kärleksrelation. Förälskelsen mellan Sai och Gyan spirar och beskrivningen av hur de undersöker varandra är förtrollande. Författarens förmåga att förmedla de pirrande känslorna påminner om Salman Rushdies i Midnattsbarnen, där en man blir förälskad i en kvinna han bara får se delar av genom ett lakan. Gyan blir dock indragen i det militanta upproret och förvandlas, åtminstone temporärt, till en terrorist. Lika ljuv som förälskelsen varit, lika bitter blir parets uppbrott.

Bittert arv är en stor roman som spänner över många teman, miljöer och personer. Emellanåt var det svårt att engagera sig i alla bipersonernas upplevelser, men tidigt i boken väcktes mitt intresse för huvudpersonerna och deras liv. I denna roman finns det myller av dofter, färger, ljud och excentriska personer jag kommit att förknippa med indisk litteratur och delar av boken är en ren njutning att läsa. Språket är helt enkelt oerhört vackert, läs här romanens underbara inledande stycke:
"Hela dagen hade skymningsfärgerna härskat och diset rört sig som en vattenvarelse kring de mäktiga bergssidorna som var mättade av havsskuggor och djup. Flyktigt synlig ovanför dimman låg Kanchenjunga som en avlägsen topp och samlade det sista ljuset, karvad ur is och med virvlande snöblåst över krönet."

4 kommentarer:

  1. Har nu skrivit mitt blogginlägg om Jorden runt på 8 böcker, se på bloggen

    http://blogg.aftonbladet.se/camilla

    SvaraRadera
  2. Jag har lagt till er i länkinlägget, tack Ivana :-)

    SvaraRadera
  3. Ja, instämmer med Ivana! Stort grattis till Månadens blogg-utnämningen! Den är du väl värd! Fattar ärligt talat inte hur du hinner jobba, vara småbarnsmamma, läsa allt du läser och sen dessutom blogga så pass regelbundet! Imponerande är bara förnamnet!

    SvaraRadera