Läslistor

fredag 31 juli 2009

Jorden Runt - Sammanfattning Asien

Här är direktlänkar till alla resenärernas inlägg om böcker från resstoppet i Asien. Jag hoppas att ni tar er tid att besöka, läsa och kommentera hos varandra.

Om En ensam människas bibel har följande resenärer skrivit:

H:s boksida
Lyrans Noblesser
Martin Ackerfors


Om Bittert arv har följande resenärer skrivit:

Bokmania
H:s boksida
Hermia says
Lyrans Noblesser
Paulas bokblogg
Sofies Place
Theresans

Om Norwegian Wood har följande resenärer skrivit:

Amoroso
Bokmania
H:s boksida
Ingrids boktankar
Lilla O
En och annan bok

Sammanfattningar om Asienresan har skrivits av:

Bokmoster
Camillas blogg
Cecbers blogg
Hermia says
Ingrids boktankar
Lilla O


Jag har varit lite mindre on-line än vanligt, speciellt idag p g a huvudvärk, och har dålig koll på alla som skrivit. Vänligen påminn mig om jag missat att länka till någon.

Bittert arv

Bittert arv av Kiran Desai.

"I en dimhöljd by vid Himalayas fot lever en pensionerad och bitter indisk domare, utbildad i Cambridge, med sin älskade hund och sin hunsade kock. Tillvaron vänds upp och ned när hans barnbarn, den unga Sai, mister sina föräldrar och kommer för att bo hos honom." Så inleds texten på baksidan av boken och redan här kommer man i rätt stämningsläge. Romanen handlar om ett ganska stort antal personer, som på olika sätt hankar sig fram i livet, utan att tyckas ha någon hemvist i världen. Vi får möta den gamle domaren, då han som ung försökte hantera rasistiska fördomar under studietiden i England. När han, efter studietiden, kom hem till Indien igen fick hans unga brud klä skott för de förödmjukelser han upplevt. Vi får lära känna domarens kock, en mycket fattig man som lever för sina drömmar om sonen Bijus framgångar i USA. Bijus framgångar är dock mycket begränsade, han lever i misär som olaglig invandrare utan arbetstillstånd, i ett New York utan frihetsgudinna. När den unga Sais föräldrar dör flyttar hon till morfadern, den gamle domaren. Hon lever här ett ganska händelsefattigt liv tills hon en dag blir förälskad i sin matematiklärare, Gyan.

Romanen gestaltar på ett mycket initierat sätt människors svårigheter då de inte har någon självklar tillhörighet i tillvaron. I ungdomen blev domaren utsatt för britternas rasism och han anammade samtidigt en brittisk livsstil, som gjorde att han aldrig riktigt passade in i Indien vid hemkomsten. Kolonisationen ledde till att han fick det materiellt bättre, men han förlorade sin identitet. I romanens nutid skildras Bijus svårigheter att leva i exil i USA, där han inte är välkommen. När det utbryter nationalistiska oroligheter i Indien blir även de privilegierade utsatta för terror. Bittert arv innehåller många intressanta teman som t ex globalisering, kolonisation och nationalism. Författaren lyckas dessutom med konststycket att berätta om personer ur alla läger med empati.

Förutom de stora samhällsfrågorna skildras i romanen en fantastisk, komplicerad kärleksrelation. Förälskelsen mellan Sai och Gyan spirar och beskrivningen av hur de undersöker varandra är förtrollande. Författarens förmåga att förmedla de pirrande känslorna påminner om Salman Rushdies i Midnattsbarnen, där en man blir förälskad i en kvinna han bara får se delar av genom ett lakan. Gyan blir dock indragen i det militanta upproret och förvandlas, åtminstone temporärt, till en terrorist. Lika ljuv som förälskelsen varit, lika bitter blir parets uppbrott.

Bittert arv är en stor roman som spänner över många teman, miljöer och personer. Emellanåt var det svårt att engagera sig i alla bipersonernas upplevelser, men tidigt i boken väcktes mitt intresse för huvudpersonerna och deras liv. I denna roman finns det myller av dofter, färger, ljud och excentriska personer jag kommit att förknippa med indisk litteratur och delar av boken är en ren njutning att läsa. Språket är helt enkelt oerhört vackert, läs här romanens underbara inledande stycke:
"Hela dagen hade skymningsfärgerna härskat och diset rört sig som en vattenvarelse kring de mäktiga bergssidorna som var mättade av havsskuggor och djup. Flyktigt synlig ovanför dimman låg Kanchenjunga som en avlägsen topp och samlade det sista ljuset, karvad ur is och med virvlande snöblåst över krönet."

torsdag 30 juli 2009

Mig äger ingen

Jag har nu precis lyssnat färdig till CD-versionen av Mig äger ingen och jag är rätt tagen. Jag vet inte om det blir någon recension av denna bok, för jag blev så engagerad att jag har svårt att tänka kring boken. Det är mycket länge sedan jag läste något som berörde mig i så hög grad. Åsas kärleksfulla, osentimentala och realistiska beskrivning av fadern är helt underbar. Och visst gråter jag när jag läser om hur människor exploateras och för en tynande tillvaro i fabriker där de saknar möjlighet att påverka sin arbetssituation.

Regnbågsböcker

Inspirerad av veckans Pridefestival väljer Snowflake att ha en regnbågsfärgad utmaning. För min del fanns inte mycket att välja på i bokhyllan, så jag fick lov att tänja på gränserna något.

Både Oscar Wildes och Virginia Woolfs böcker finns med p g a författarnas sexuella läggning. Åtminstone finns inget HBTQ-tema i Dorian Grays porträtt, vad jag kan minnas. Mrs Dalloway har jag ännu inte läst, så där kan jag inte uttala mig. I Émile Ajars (Romain Garys) underbara Med livet framför sej finns en mycket omtänksam och generös transvestit Lola, som varit boxare i Senegal. I Midaqq-gränden av Mahfouz skildras homofobi. Egalias döttrar av Gerd Brantenberg är en helt underbar parodi. Här skildras kampen för att alla människor ska respekteras, oavsett kön. Jeanete Wintersons Det finns annan frukt än apelsiner har jag köpt p g a dess homosexuella vinkling. Jag har ännu inte läst den, men tycker att den verkar vara mycket intressant.



Läs andra bloggares inlägg om

onsdag 29 juli 2009

En ensam människas bibel

En ensam människas bibel av Gao Xingjian.

En ensam människas bibel är en självbiografisk roman, som följer två parallella tidsskeenden. I nutid benämns huvudpersonen du och i dåtid kallas han helt enkelt för han. Först i slutet av boken möts de två. I dåtid redogör författaren för sina handlingar under kulturrevolutionen. Inledningsvis var han aktiv i utrensningen av de kapitalistiska elementen, senare föll han själv offer i samband med att nya fraktioner kom till makten, och mot slutet var han en passiv iakttagare. I nutid skildrar boken duets motstånd mot att minnas och redogöra för tiden i Kina. Duet har inte längre någon hemvist i Kina, duet vill helst glömma. Samtidigt berättar författaren också om sina framgångar i nutid och om sina kvinnoerövringar, både i då- och nutid.

Mitt största problem när jag läser boken är att jag helt enkelt inte känner någon sympati för huvudpersonen. Här finns inget jag kan identifiera mig med. Denna distans skapar hos mig irritation, eftersom jag skulle vilja förstå hur det var att leva i Kina under kulturrevolutionen.

Insprängt i romanen, både i dåtid och nutid, beskrivs huvudpersonens sexuella erfarenheter. Min tolkning är att författaren försöker skildra sin längtan efter närhet, sin oförmåga till intimitet, sin upplevelse av att vara såväl offer, som bödel, genom de här sexuella episoderna, men för mig fungerar det inte. Eller, det kanske det gör? Kanske författaren vill att jag ska reagera med avsmak då huvudpersonen "leker våldtäkt" med en judisk kvinna som utnyttjades sexuellt i barndomen. Det är uppenbart att författaren jämställer den politiska situationen i Kina under kulturrevolutionen med mental våldtäkt, han tycker sig verkligen ha blivit våldtagen. Och likt många offer identifierar han sig med aggressorn och blir en våldtäktsman - åtminstone i någon mån.

Det som dock frustrerar mig mest i romanen är det jag alltid (hittills) reagerat på i kinesiska romaner. Jag kan inte känna något för huvudpersonerna, de blir inte människor av kött och blod för mig. Det som stör mig är att jag aldrig får veta vad de tänker. När kulturrevolutionens fasor beskrivs, framstår människorna alltid som arbetsmyror, som utför order. Tvånget att underkasta sig beskrivs, man förstår att människor har att välja mellan att bli bödlar eller offer. Det jag saknar är skildringar av hur människor förhöll sig till situationen. Det är alldeles för förenklat att bara beskriva hur de yttre betingelserna ledde till individens handlingar, här saknas ett led. Människan är en tänkande varelse, som även i ohyggliga situationer reagerar utifrån sin person. Om man jämför med andras beskrivningar av svåra situationer (t ex Solzjenitsyn och Kertész) framstår Gao Xingjians berättelse som mycket ytlig (eller möjligen så symbolisk att den är bortom min fattningsförmåga).

I slutet av romanen fanns dock en del resonemang, som motsäger all min kritik. Men, resonemanget om att människans ande inte kan kuvas, har i mitt tycke lite floskelvarning och sättet att resonera om människans värdighet och medvetenhet lyser med sin frånvaro i större delen av romanen.

"Senare kom han underfund med att en människas ande inte kan kuvas av någon annan människa, om hon inte själv går med på det.

Det han slutligen ville säga var att man kan döda en människa, men hur svag människan än är, kan man inte krossa hennes värdighet. Det som gör människan till människa är den gnutta värdighet som ingen kan beröva henne. Även om en människa lever som en insekt kan insekten låtsas vara död innan den trampas under foten eller krossas, den kan kämpa och försöka fly, men den värdigheten som gör insekten till en insekt kan inte trampas under foten eller krossas.

..................

Värdigheten skänker människan medvetenhet om sin existens, och det är därur som den svaga människan hämtar sin styrka. Om den medvetenheten går förlorad får människans existens samma gestalt som döden."
(sidan 403)
Sammanfattningsvis var denna roman således en besvikelse för mig. Den får nätt och jämnt godkänt, och att den ändå får godkänt beror mer på mitt intresse för Kina än boken i sig.

Visa skrivbordet

Den senaste tiden har det varit lite si och så med mitt bloggande för vi har tapetserat om och flyttat min lilla skrivhörna till hallen ovanpå. När det nu är färdigt vill jag visa en bild av mitt fina gamla skrivbord och min trogne vän Rafael (datorn). Här sitter jag således när jag bloggar. Jag gillar att ha det prydligt, men det ska erkännas att här är extra undanplockat nu i o m flytten.


Ni är naturligtvis härmed utmanade att visa er skrivhörna!

tisdag 28 juli 2009

Nytt i bokhyllan

Idag kom ett efterlängtat paket från Bokus med lite kompletteringar i min serie av Nobelklassiker. Nu saknar jag bara en bok - Svindlaren Felix Krulls bekännelser av Thomas Mann, som tillfälligt är slut på förlaget. I augusti kommer Jenny av Sigrid Undset ut, den ser jag fram emot. De titlar jag har är:

Absalom, Absalom! av William Faulkner
Fallet av Albert Camus
Just så-historier av Rudyard Kipling
Murphy av Samuel Beckett
Ormboet av François Mauriac
Slaven av Isaac Bashevis Singer
Ungdomens bröd av Heinrich Böll
Älskarinnorna av Elfriede Jelinek


Självbiografier

Jag har emellanåt läst om de senaste årets populära biografier över stora män, men inte känt mig särskilt lockad att läsa dem. Biografier och självbiografier är inget för mig bestämde jag. Men nu när jag läser Mig äger ingen, inser jag att detta ju är en självbiografi, och en självbiografi jag tycker om. Det finns en uppenbar skillnad mellan den biografiska genren och BOATS-genren, men jag kan inte beskriva/förklara den. Kan någon hjälpa till?

Ju mer jag funderade över självbiografier, desto fler insåg jag att jag läst en del. Men flera av dem tycks mer vara romaner med självbiografiskt innehåll som t ex Nässlorna blomma och Gäst hos verkligheten. Hur definierar man vad som är en självbiografi inom litteraturvetenskapen?

Jag tar gärna emot tips på intressanta biografier/självbiografier!

måndag 27 juli 2009

Söndagsenkät en måndag

Här kommer mina svar på Snowflakes söndagsenkät.

En författare som är värd mer uppmärksamhet:
En av mina favoritförfattare, Vibeke Olsson, borde få mer uppmärksamhet både för den otroligt bra krigsskildringen Molnfri bombnatt och de intressanta historiska romanerna, som utspelar sin under soldatkejsartiden i Romarriket.

En överskattad författare:
Jag kan inte välja mellan Stieg Larsson och Coelho så jag tar med dem båda.

En lyckad filmatisering: (av en bok)
Gudfadern är lika bra eller kanske t o m bättre som film och filmatiseringen av Borta med vinden är också fantastisk.

En lyckad tv-serie: (baserad på en bok)
Båda TV-versionerna av John Galsworthys Forsytesagan är mycket bra. Men jag har faktiskt inte läst romanserien än.

En bok jag lärt mig något av:
Här måste jag nog komma dragandes med Maken igen. Denna bok lärde mig mycket om det allmänmänskliga när jag behövde det som mest.

En må bra-bok:
Jag läser inte mycket av må-bra karaktären. Men Momo eller kampen om tiden läser jag när jag vill bli påmind om det viktiga i livet.

En bok jag gärna ger bort till ett barn:
Ovan nämnda Momo till äldre barn, Vem bestämmer av Stina Wirsén till småbarn och gärna något av Tove Jansson till mellanstora barn.

Av författarna som kommer till Internationell Författarscen i höst är jag mest nyfiken på:
Jag är nyfiken på många av dem, men bor för långt bort. Vill inte ens börja fundera över vilka jag helst skulle vilja se, eftersom det inte kommer att hända.

Tematrio - Barndomsskildringar

Barndomsskildringar finns det gott om i litteraturen, både (själv)biografiska och fiktiva. Jag har alltid läst och uppskattat barndomsskildringar och det var svårt att begränsa sig till endast tre böcker denna vecka. Men jag hoppas ändå att ni kan ge tips på fler.


Berätta om tre barndomsskildringar!

1. Gäst hos verkligheten är Pär Lagerkvists självbiografiska berättelse om pojken Anders, som bor i en vanlig svensk familj i en lägenhet vid järnvägsstationen. Romanen skildrar både den inre och den yttre verkligheten och handlar bl a om pojkens stora rädsla för döden och tilltagande förakt för de äldres fromma religiositet.

2. Nässlorna blomma är Harry Martinsons självbiografiska roman om pojken Martin, som är yngst i en syskonskara om åtta barn. Då fadern avlider och modern reser till Kalifornien auktioneras de kvarvarande barnen ut i socknen. Det här är en smärtsamt vacker roman om ett oönskat barns ensamhet och kamp för att överleva. Här blandas djupaste sorg med okuvligt hopp.

3. Mig äger ingen av Åsa Linderborg läser jag för närvarande och det var den boken som inspirerade till veckans tema. Det här är Åsas berättelse om hennes uppväxt med en ensamstående pappa, en ensamstående pappa med alkoholproblem. Romanen är en osentimental skildring av en torftig barndom och en kärleksförklaring till en pappa som gjorde sitt bästa, trots egna begränsningar i föräldraförmågan.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

torsdag 23 juli 2009

Lasse-Majas detektivbyrå

Författaren Martin Widmark och illustratören Helena Willis ligger tillsammans bakom den populära serien Lasse-Majas Detektivbyrå. Böckerna är precis lagom spännande, har stor text och är lättlästa. Varje sida har dessutom roliga illustrationer. Böckerna passar barn i 7-9 års ålder och de är perfekt litteratur för nybörjar-läsare. Lasse och Maja är två klasskompisar som driver en liten, men framgångsrik, detektivbyrå ihop. De hjälper polismästaren i den lilla staden Valleby att lösa kniviga fall. Om den senaste boken Kärleksmysteriet kan man läsa:

"Hela Valleby pussas!

De omåttligt populära detektivernas sextonde fall går i kärlekens tecken.

Valleby ska ha en kärleksfestival: i kärlekens tecken ska pengarsamlas in till världens fattiga barn. Muhammed Karat har lovat att betala fem kronor för varje puss eller kysssom Lasse och Maja kan registrera. Stadens invånare pussas för glatta livet, ända tills det upptäcks att de insamlade pengarna blivit stulna. Vem kan vara så förslagen och stjäla från de fattiga barnen i världen? Och varför smyger Muhammed Karat omkring utanför museichefen Barbro Palms kontor på kvällen?"

Den här spännande boken ska en 8-årig liten kompis få i födelsedagspresent idag - hyssj.

onsdag 22 juli 2009

Lästa böcker 2009

Läst 2009

* Sofi Oksanen - Stalins kossor
* Håkan Nesser - Rein
* Selma Lagerlöf - Den heliga natten
* Charles Dickens - En julsaga
* Selma Lagerlöf - Körkarlen
* Fannie Flagg - En röd liten fågel i juletid
* Selma Lagerlöf - Herr Arnes penningar
* Victoria Benedictson - Pengar
* Sigrid Undset - Jenny
* Ralf Rothmann - Mjölk och kol
* José Saramago - Blindheten
* Franz Kafka - Processen
* J-M G Le Clézio - Raga
* Jane Austen - Stolthet och fördom
* Nadine Gordimer - Min sons historia
* Chimamanda Ngozi Adichie - En halv gul sol
* Emily Brontë - Svindlande höjder
* Chinua Achebe - Allt går sönder
* Uwe Timm - Upptäckten av currywursten
* Hanne-Vibeke Holst - Drottningoffret
* Alice Munro - Nära hem
* Toni Morrison - Älskade
* Henning Mankell - Kinesen
* J-M G Le Clézio - Hungerns visa
* Per Petterson - Ut och stjäla hästar
* Alice Munro - Kärlek, vänskap, hat
* Philip Roth - Envar
* Marjane Satrapi - Persepolis
* Hjalmar Söderberg - Förvillelser
* Roberto Bolaño - Om natten i Chile
* Anita Shreve - Vikten av vatten
* Maryse Condé - Färden genom mangroven
* Sheila Burnford - Den otroliga vandringen
* Gabriel García Márquez - Översten får inga brev
* Sarah Waters - Nattvakten
* Michèle Lesbre - Den röda soffan
* Doris Pilkington - Rabbit-Proof Fence
* David Toscana - Den sista läsaren
* Patrick White - Tant Theodora
* Joseph Conrad - Mörkrets hjärta
* Knut Hamsun - Svält
* Muriel Barbery - Igelkottens elegans
* Susanna Alakoski - Svinalängorna
* Kiran Desai - Bittert arv
* Åsa Linderborg - Mig äger ingen
* Joyce Carol Oates - Djur
* Karen Blixen - Babettes Gästabud
* Samuel Beckett - Murphy
* Patrick Süskind - Parfymen
* Gao Xingjian - En ensam människas bibel
* Torgny Lindgren - Ormens väg på hälleberget
* Virginia Woolf - Mot fyren
* Françoise Sagan - Ett moln på min himmel
* Sadie Jones - Den utstötte
* Amos Oz - En berättelse om kärlek och mörker
* Oscar Wilde - Dorian Grays porträtt
* Håkan Nesser - Berättelse om herr Roos
* Naguib Mahfouz - Midaqq-gränden
* Fjodor Dostojevskij - Brott och straff
* Milan Kundera - Varats olidliga lätthet
* Herta Müller - Hjärtdjur
* Sándor Márai - Glöd
* Émile Ajar - Med livet framför sej
* Michail Bulgakov - Mästaren och Margarita
* Suad Amiry - Sharon och min svärmor
* Alexandr Solzjenitsyn - En dag i Ivan Denisovitjs liv
* Franz Kafka - Förvandlingen
* Jhumpa Lahiri - Främmande jord
* J-M G Le Clézio - Afrikanen
* Heinrich Böll - Ungdomens bröd
* Cora Sandel - Alberte och Jakob
* Claude Kayat - Mohammed Cohen
* Albert Camus - Främlingen
* Kerstin Thorvall - När man skjuter arbetare
* Diane Wei Liang - De dödas fjärilar
* CJL Almqvist - Det går an
* Tayeb Salih - Utvandringens tid
* Anne Brontë - Agnes Grey
* Hermann Hesse - Siddharta
* Erlend Loe - Doppler
* Ian McEwan - På Chesil Beach
* Vibeke Olsson - Murkronan
* Eyvind Johnson - Stad i ljus
* Mahasweta Devi - Branden i hjärtat
* Alan Bennett - Drottningen vänder blad
* Birgitta Lindén - Jag, Helga Gregorius
* Emilie Flygare-Carlén - Rosen på Tistelön
* Voltaire - Candide
* Moa Martinson - Kvinnor och äppelträd
* Selma Lagerlöf - En herrgårdssägen
* Ian McEwan - Lördag
* Primo Levi - Är detta en människa?/Fristen
* Elsie Johansson - Nancy
* Elsie Johansson - Mosippan
* Elsie Johansson - Glasfåglarna
* Albert Camus - Pesten
* Cordelia Edvarson - Bränt barn söker sig till elden
* Karin Fossum - Den onda viljan
* Jan Guillou - Riket vid vägens slut
* Håkan Eklund - H.K. Kraxmaskin


Lästa Nobelpristagare 2009


* Selma Lagerlöf - Den heliga natten
* Selma Lagerlöf - Körkarlen
* Selma Lagerlöf - Herr Arnes penningar
* Sigrid Undset - Jenny
* José Saramago - Blindheten
* J-M G Le Clézio - Raga
* Nadine Gordimer - Min sons historia
* Toni Morrison - Älskade
* J-M G Le Clézio - Hungerns visa
* Gabriel García Márquez - Översten får inga brev
* Patrick White - Tant Theodora
* Knut Hamsun - Svält
* Samuel Beckett - Murphy
* Gao Xingjian - En ensam människas bibel
* Naguib Mahfouz - Midaqq-gränden
* Herta Müller - Hjärtdjur
* Alexandr Solzjenitsyn - En dag i Ivan Denisovitjs liv
* Gabriel García Márquez - Tisdagssiesta ur Nobeller
* Albert Camus - Främlingen
* Heinrich Böll - Ungdomens bröd
* J-M G Le Clézio - Afrikanen
* Elfriede Jelinek - De övergivna (text i Aftonbladet)
* Eyvind Johnson - Stad i ljus
* Herrman Hesse - Siddharta
* H. Pontoppidan - Idyll ur Nobeller
* Selma Lagerlöf - En herrgårdssägen
* Paul von Heyse - L'Arrabiata ur Nobeller
* Albert Camus - Pesten

tisdag 21 juli 2009

Resstopp i Indien

C:a 50 sidor in i Bittert arv av Kiran Desai är jag mycket nöjd. Jag är nyfiken på vad huvudpersonerna i de olika generationerna har varit med om i sina liv och jag undrar hur det kommer att gå i den oroliga indiska regionen framöver. Författaren har definitivt fångat mitt intresse med sina levande personbeskrivningar. Även språkligt är jag positivt överraskad, romanen är lättläst och innehåller ofta vackra formuleringar. Hoppas den fortsätter lika bra. Jag hoppas också att jag hinner läsa ut boken och skriva ner min tankar om den under juli. Annars får Bittert arv följa med till Oceanien.

Lyssnarglädje

Jag har läst lite olika böcker på slutet som jag inte recenserat. Därför tänkte jag bara säga några ord om dem.

Jag lyssnade på Torgny Lindgrens författaruppläsning av Ormens väg på hälleberget och den var mycket bra. Givetvis är den fruktansvärd i sin konsekventa skildring av fattigdomens utsatthet och eländighet, men litterärt är den underbar. Jag blev melankolisk under lyssnandet och tyngd av det faktum att människor idag lever på samma vis. Jämför med bengalernas situation i Indien, som den beskrivs av Mahasweta Devi i Branden i hjärtat. Detta var mitt första möte med Lindgren, jag tar gärna emot tips på era favoriter av författaren.

Parfymen av Patrick Süskind, i uppläsning av Anders Ekborg, var en "bladvändare". Grenouilles öde var fängslande, sorgligt, fruktansvärt och sagolikt. Dock tappade jag lite sagokänslan efter ett tag när huvudpersonen uppenbarligen blev psykotisk och isolerade sig. Samtidigt vill jag ge författaren en eloge för att denna beskrev psykosens inneboende förutsättning på ett briljant sätt. Den fantasivärld som lockar och drar personen från verkligheten, kommer i slutändan att vända sig mot personen och förvandlas till ångestskapande maror. För övrigt var Parfymen mycket intressant som ett historiskt tidsdokument.

Babettes Gästabud av Karen Blixen har jag lyssnat på i uppläsning av Naima Wifstrand. Det här är en berättelse om två prästdöttrar på 1800-talet i en liten norsk by. Båda systrarna får i ungdomen möjlighet att välja kärlek och berömmelse, men avstår för att leva ett enkelt kristet liv i i sin barndoms by. En dag kommer en ung fransk kvinna till dem för att söka hjälp; Babette är på flykt undan oroligheter i Paris. Detta är en mycket vacker historia om kärlek, Gud och konsten. Detta var mitt första möte med Karen Blixen, men jag vill gärna läsa mer.

måndag 20 juli 2009

Jorden Runt i Asien

Det har verkligen blivit lite si och så med fokus på asiatisk litteratur denna månaden för min del. Min uppmärksamhet har fångats av annat än läsning (trädgårdsarbete och CSS-kodande) och när jag väl läst har det varit annat än de planerade böckerna.

Nu är jag i alla fall klar med Gao Xingjians En ensam människas bibel. Recension kommer så måningom. Jag ska genast börja läsa Bittert arv och hoppas hinna färdigt med den innan månadsskiftet. Murakami får jag lov att spara till lite senare.

Hur går det för er andra? De flesta verkar ha valt Desai eller Murakami, vilket nog var bra val. Jag ser fram emot att läsa alla era tankar om böckerna, när jag själv läst dem.

Tematrio - Spänning

Nu för tiden läser jag sällan thrillers, eftersom jag blir så rädd. Men jag hade en period då jag slukade allt av King och Koontz. Det ska bli spännande att läsa era tips för att se om jag hittar något jag kan tänkas våga läsa.

Berätta om tre läsvärda thrillers/spänningsromaner!

1. A sight for sore eyes (En lisa för ögat) av Ruth Rendell. Den unge Teddy växer upp i en torftig miljö, utan att bli sedd eller älskad. Han utvecklar ingen empatisk förmåga och kan överskrida vilka gränser som helst för att tillfredsställa sina behov och önskningar. Francine är en flicka från en bra familj, som traumatiseras då hon ser sin mor mördas. Då de båda unga möts verkar katastrofen vara oundviklig. Mycket obehaglig.

2. Parfymen av Patrick Süskind. Den nyfödde föräldralöse Grenouille saknar kroppslukt och det skrämmer alla i omgivningen. Han växer upp ensam, i en kärlekslös miljö och överlever endast för att han kan kapsla in sig, likt en fästing. Han har dock världens finaste luktsinne och är besatt av dofter. Den mest fantastiska doft han känt kommer från en ung kvinna. Spännande, obehaglig, med djup och historisk kunskap.

3. Jurtjyrkogården av Stephen King. Familjen Creed flyttar till ett trevligt hus på landet. Enda nackdelen är den stora motorvägen, som ligger i närheten av huset. Snart, utkräver den sitt första offer; familjens katt. Bakom den vanliga djurkyrkogården ligger Mic-Macindianernas begravningsplats, där alla naturlagar upphör att gälla. Fadern faller för frestelsen att begrava katten där. Skrämmande!

söndag 19 juli 2009

Blå blandning

Här kommer ett urval av mina blå juveler. Blå böcker är ofta snygga, tycker jag. Romanerna av Mauriac och Toer är ännu olästa, de andra är gamla och nya favoriter. Den som vill se era blå böcker är Snowflake.

Info om Tant Theodora

På önskemål från Mikaela kommer här en avskrift av Tant Theodoras baksida. Jag tror att den här boken kan vara bra, även om baksidetexten i sig är bedrövlig:

"Men gamla mrs Goodman dog ändå till sist." Så börjar romanen om Theodora Goodman, den fyrtioåriga ungmön och hemmadottern som har stått i skuggan av sin dominerande och hänsynslösa mor. Nu är modern död och Theodora kan äntligen leva sitt eget liv.

Redan i barndomen på den australiska landsbygden förstod Theodora att hon var annorlunda - hon såg klarare och djupare än andra och de föraktade henne och stötte bort henne. Modern var inget undantag, men trots det stannade Theodora vid hennes sida ända till slutet.

Nu lämnar hon hemlandet och reser till Europa. Efter några års kringflackande - det är förkrigstid, slutet av trettiotalet - hamnar hon bland en samling udda och vinddrivna existenser på ett sjabbigt hotell på en fransk badort. Theodora kan inte längre skilja mellan fantasi och verklighet, och i den febriga atmosfären rycker katastrofen allt närmare.

Theodora bestämmer sig för att återvända hem. Men har hon längre något hem? Hon fattar ett ödesdigert beslut.

Ännu ett storslaget och inträngande människoporträtt av den australiske Nobelpristagaren.

lördag 18 juli 2009

Murphy

Murphy av Samuel Beckett, utgiven av Brombergs Förlag, 2009.

Murphy har lämnat (minst) en fästmö i Dublin och befinner sig för närvarande i London. Där har han införskaffat en ny flickvän, Celia. När vi träffar Murphy för första gången sitter han naken, fastspänd vid en gungstol, ivrigt gungande för att lugna sitt oroliga hjärta. Olyckligt nog välter gungstolen, men tursamt nog kommer Celia på besök och kan hjälpa honom ur den prekära situationen. Celia kommer dock även med ett krav; Murphy måste börja arbeta så att Celia kan sluta gå på gatan. Att arbete förefaller Murphy närmast ogörligt, men han går med på att börja söka efter en passande plats. Efter en del komplikationer får han anställning som mentalskötare på Magdalenastiftelsens Mentala Barmhärtighetsanstalt. Detta visar sig vara ett lyckokast, Murphy stortrivs och patienterna dyrkar honom. Allt väl så långt.

Språket i boken är utmanade och ibland intressant. Här används uttryck som "merkantila gehenna", vilket känns upplyftande. Jag tycker helt enkelt mycket om ord och Murphy ger en möjlighet att lära fler. Men, ibland blir det lite för mycket ord, det blir tröttsamt och jag har svårt att ta till mig meningen med dem. Beckett beskriver själv min upplevelse så här:
"Liksom så ofta i sitt umgänge med Murphy kände hon sig nedstänkt av ord som blev livlösa i samma ögonblick som de uttalades; varje ord utplånades, innan det hann ge någon mening, av det följande ordet; så att hon till slut inte visste vad som hade sagts."
Bokens styrka ligger i de hysteriskt roliga personbeskrivningarna:
"Coopers enda synbara mänskliga karaktärsdrag var ett sjukligt begär efter alkoholiska sedativa. Så länge han bara kunde hållas borta från flaskan var han en ovärderlig tjänare. Han var liten till växte, slätrakad, grådaskig i hyn, enögd, triorkid och icke-rökare. Han hade en besynnerlig hetsad gång som en utblottad diabetiker i en främmande stad. Han satt aldrig ner och tog aldrig av sig hatten."
Murphy är en fars, en mycket begåvad fars. Nu hör det till saken att jag har svårt att uppskatta absurda farser, jag tycker sällan att de är roande. Av mig får boken således inte mer än godkänt, helt enkelt för att jag inte är förtjust i burlesk humor, hur välskriven den än är. Det finns dock andra (typ Svenska Akademien) som uppskattar Samuel Becketts författarskap mer än jag. Ett annat problem med romanen är att här finns så oerhört många hänvisningar och syftningar till dåtidens akademiska värld, som helt går mig förbi. Här används latinska fraser och (pseudo)vetenskapliga termer huller om buller, vilket irriterade mig under läsningen. Boken rekommenderas således till verbalt begåvade människor med akademisk bakgrund och en stor portion humor.

fredag 17 juli 2009

Höstlayout

Som synes har det redan blivit höst på bloggen. Jag kommer nog inte att bli färdig med en sommarversion av den här layouten förrän nästa vår. Det har krånglat rejält för mig med kodningen, bl a kan man inte med denna ursprungsmall sätta bilder bredvid varandra. Till slut krånglade jag och skrev egna tabeller för att få till det, men det måste ju finnas enklare sätt. Finns det någon CSS-expert där ute som har lust att hjälpa mig?

torsdag 16 juli 2009

Böcker i stim

Böckerna strömmar in i hög, jämn fart. Och tur är väl det, så jag har något att skriva om, när jag inte får till några recensioner ;-) Nu har jag nog snart alla romaner av Coetzee, men jag har ännu bara läst Onåd. Den boken påverkade mig starkt och har gjort mig mycket nyfiken på författaren. För övrigt var böckerna skandalöst billiga. Dårskaper i Brooklyn är också en bok jag länge suktat efter, och nu när det var så billigt slog jag till.


Att det är lite ont om recensioner för närvarande beror inte på att jag inte sitter vid datorn. Men jag har fastnat i ett intensivt CSS kodande, för jag vill ändra radikalt på bloggens utseende. Håll tummarna att jag får till det.

onsdag 15 juli 2009

Nytt begagnat

Två fina böcker kom det idag i brevlådan. Pearl Bucks Den goda jorden har jag letat efter ett tag, och hittade äntligen under helgen. Slaven av Isaac B. Singer ingår i Brombergs Nobelklassikerserie, som jag samlar. Jag blir så klart nöjd när jag hittar någon av de böckerna lite billigare. Båda böckerna är begagnade, men i mycket fint skick.

Ny bladvändare

Återigen har jag hittat en bladvändare; även om detta epitet kanske inte är helt korrekt då jag lyssnar på romanen. Jag har nu lyssnat på 1 av 9 CD-skivor och är helt uppslukad. Vet inte riktigt vad en skiva kan tänkas motsvara i sidantal, men i den här boken blev jag fast redan efter några meningar. Boken jag pratar om är Parfymen av Patrick Süskind. Språket är distinkt, miljöskildringarna är måleriska (eller doftrika, skulle man kanske säga) och personbeskrivningarna är intressanta. Jag kan till och med tänkas köpa tanken att barn föds onda, vilket jag definitivt inte gör i verkligheten! Mina erfarenheter av arbetet som barnpsykolog hindrar mig alltid annars när barn beskrivs som medfött onda, men i Parfymen skapar miljön förutsättningar att tro på det man annars vet är fantasi. Det är precis som med sagor; så fort man läst meningen "Det var en gång" försätts man i ett sinnestillstånd där allt är möjligt. (Det var den dimensionen jag saknade i Doris Lessings berättelser om Ben). Uppläsaren Anders Ekborg gör en helt fantastisk framställning, han läser inlevelsefullt utan att överdramatisera. Hoppas nu att boken fortsätter så här bra.

tisdag 14 juli 2009

Biblioteksbesök

Idag är det soligt och fint väder, så jag tog mig en tur till biblioteket. Är man en bibliofil så är man. Jag lånade en inbunden version av Kiran Desais Bittert arv, eftersom den är mer lättläst för mig. Dessutom passade jag på att låna lite ljudböcker.

Först ner i korgen blev Parfymen av Patrick Süskind. Ja, jag vet att jag köpte den häromdagen, men nu fick jag lust att lyssna på den. Anders Ekborg är uppläsare och jag blev omedelbart fascinerad av berättelsen. Med hem följde även Djur av Joyce Carol Oates, Babettes Gästabud av Karen Blixen, Mig äger ingen av Åsa Linderborg och Mörkrets hjärta av Joseph Conrad. Jag har inte tidigare läst något av vare sig Oates eller Blixen och det bör väl åtgärdas. Fast jag har faktiskt försökt läsa Oates en gång, men gillade inte. Boken hette Brudgummen och var bara obehaglig. Djur är bara på 4 CD så jag ska väl ta mig genom den i alla fall. Nu ska här lyssnas!

Frankrikes dag

Vive la France! Trots temat i Tematrion tycker jag att man kan orda lite mer om fransk litteratur. Detta trots att jag inte alls är bevandrad i ämnet. Men om jag googlar på franska författare hittar jag i alla fall några jag bekantat mig med.

Med stor sannolikhet var Alexandre Dumas d ä mitt första möte med en fransk författare. Bland hans fantastiska klassiker återfinns De tre musketörerna, Greven av Monte Christo och Mannen med järnmasken. De här äventyrsromanerna läste jag i 12-årsåldern och jag tror att de var mycket betydelsefulla för mitt fortsatta intresse för läsning.

Sonen, Alexandre Dumas d y, är kanske mest känd för den underbara kärleksromanen Kameliadamen. Han skrev i övrigt flera skådespel, med välbyggda intriger och kvick dialog. De behandlar ofta samhällsproblem, t ex kvinnans ställning. År 1874 blev han ledamot av Franska akademien (från Wikipedia).

Jules Verne var en stor beundrare av båda generationer Alexandre Dumas. Även hans spännande romaner slukade jag som barn. Att Jorden runt på 80 dagar inspirerat mig till många saker tror jag att min läsare redan märkt. En annan av mina favoriter av författaren var Tsarens kurir.

Jag har faktiskt inte läst Madame Bovary av Gustave Flaubert. Jag är ganska säker på att jag idag skulle tycka om att läsa om den egensinniga, romantiska Emma, men denna bok påtvingades mig för tidigt.

Bland Nobelpristagarna förekommer franska författare relativt ofta:

2008 - Jean-Marie Gustave Le Clézio
2000 - Gao Xingjiang (född i Kina)
1985 - Claude Simon
1964 - Jean Paul Sartre
1960 - Saint-John Perse
1957 - Albert Camus
1952 - Francois Mauriac
1947 - André Gide
1937 - Roger Martin du Gard
1927 - Henri Bergson
1921 - Anatole France
1915 - Romain Rolland
1904 - Frédéric Mistral
1901 - Sully Prudhomme

Av dessa har jag hittills bara läst 2½. Av Le Clézio har jag läst Afrikanen och den gjorde i ärlighetens namn inte så stort intryck på mig. Den var dock skriven på ett mycket njutningsbart språk. Jag har köpt Skattsökaren och tror att jag kommer att tycka mer om den. Av Gao Xingjiang läser jag för närvarande En ensam människas bibel. Den kommer jag att skriva om framöver och mina kommentarer kommer nog inte att vara så positiva. Av Camus har jag läst Främlingen och Pesten. Främlingen är en mycket speciell roman om alienation, som jag tycker att alla bör läsa.

Jag avslutar dagens inlägg med en liten reklamruta. Vi har en del små bokförlag i Sverige, som ger ut litteratur utifrån ett uppenbart intresse. När det gäller fransk litteratur känner jag till två små förlag som jag gärna vill uppmärksamma; Elisabeth Grate Bokförlag och Sekwa Förlag. Här finns en hel del jag blir nyfiken på.

Tillagt lite senare - Hm, det här ser ju jättefånigt ut. Men jag visste faktiskt inte att Sekwa skulle bestämma sig för att länka till min blogg, än mindre att de skulle göra det just idag. Det ser verkligen ut som vi kliar varandras ryggar *fniss*

måndag 13 juli 2009

Ljudböcker och uppläsare

Så viktigt det är med rätt uppläsare av ljudböcker. Bäst tycker jag att det är med professionella skådespelare som uppläsare; favoriten är Krister Henriksson, tätt följd av Tomas Bolme. Men även författaruppläsningar kan vara riktigt bra. Håkan Nesser känns t ex helt rätt som uppläsare av sina böcker.

De senaste dagarna har jag lyssnat på Torgny Lindgrens uppläsning av Ormens väg på hälleberget. Efter lite svårigheter med dialekten i början, vande jag mig och tyckte att rösten verkligen tillförde berättelsen en extra dimension. Nu har jag börjat lyssna på Björn Ranelids Bär ditt barn som den sista droppen vatten, och det går tyvärr bara inte. Jag är inte så säker på att Ranelid är för mig överhuvudtaget, och en författaruppläsning är helt utesluten. Ibland är det verkligen synd att man inte använder sig av de fantastiska uppläsare som finns.

Tematrio - Frankrike

I morgon är det dags att vifta med Trikoloren och sjunga Marseljäsen. Det finns inte så många böcker av franska författare i min bokhylla, men de som står där är av hög klass. Som vanligt väntar jag på tips från deltgarna i Tematrion.

Berätta om tre franska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare.

1. Med livet framför sej av Émile Ajar (pseudonym för Romain Gary) handlar om en pojke och hans relation till en döende mor. Här blandas djup tragik med komiska inslag på ett hjärtskärande sätt. Det är en bok om hur vänskap och kärlek uppstår på platser man inte väntar sig att finna dem. Det är också en livsbejakande bok om ett barns inneboende styrka, vilja och förmåga att tillgodogöra sig de kärlekssmulor som bjuds.

2. Främlingen av Albert Camus: "Idag dog mamma. Eller kanske igår; jag vet inte." Så inleds denna berömda kortroman, som skildrar en liknöjd ung mans närmast slumpartade väg till giljotinen. Romanen gestaltar den likgiltighet och normlöshet som präglar en ung människa, som alienerats från allt och alla, inklusive sig själv. Denna roman bör läsas och begrundas av alla.

3. Bonjour tristesse (Ett moln på min himmel) av Françoise Sagan handlar om ett sommarlov vid Rivieran. Här tillbringar den 17-åriga Cécile dagarna med att sola, bada och flirta med Cyril. Sedan modern dog har Cécile blivit faderns livskamrat. De roar sig och lever det ljuva livet. När en rival om fadern dyker upp fylls Cècile av ambivalenta känslor och utformar en intrikat och grym plan för att bli kvitt den nya kvinnan. Denna insiktsfulla och ärligt skärskådande roman skrev författaren vid 17 års ålder.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 12 juli 2009

Nätkärlek

Via Snowflake hittade jag idag till Josh på Enligt Min Humla och hans uppmaning att skriva om nätvänligheten. Eftersom jag håller med om att vi måste visa upp motvikter till allt tjafs om kändisar som utsätts för näthat (vilket naturligtvis ska fördömas) tänker jag försöka knåpa ihop några rader. Jag har varit med om ganska extrema händelser på nätet eftersom jag i princip hade allt mitt sociala liv där, under en period i livet. Jag har varit mottagare till osannolika gåvor och jag har haft ynnesten att får vara delaktig i viktiga hjälpinsatser.

Den elfte september 2001 hade jag precis blivit medlem på ett mycket stort internationellt forum. Forumet handlade om Sims men i samband med terrorattacken förvandlades forumet till en generell stödgrupp. Under dygnen efter attacken sov jag mycket litet, jag var on-line och pratade med amerikanska småbarnsföräldrar om hur de skulle skydda sina barn i den traumatiska situation som uppstått. Mitt i allt elände kändes det oerhört skönt att kunna bidra med något. För en gångs skulle hade jag redskapen att verkligen kunna göra skillnad (eftersom jag arbetat som psykolog med inriktning på barn och trauma). Många av människorna jag talade med de här dygnen glömmer jag aldrig.

Jag har också fått en stor gåva på ett sätt som är så otroligt att jag är tveksam till att berätta om det. Men liksom mycket annat udda som hänt mig är detta sant. Under åren jag spelade Sims lärde jag känna människor runt om i världen. När jag så för drygt ett år sedan var i behov av en ny dator flög en australiensisk väninna hem till mig med en, som jag fick i gåva. Ja, jag vet, det låter vanvettigt. Men, sant är det. Hon flög dock inte från Australien, utan "bara" från Dublin, där hon för tillfället arbetade. Det finns människor som är generösa både med kärlek och ägodelar.

Läs andra bloggares inlägg om

Bokbeställning femtielva

Jag var ganska shoppingsugen igår, så det blev beställningar från både Bokus och CDON. Från Bokus beställde jag en födelsedagspresent till en flicka som fyller åtta (LasseMaja-mysterium), en Mamma Mu-bok till dottern och ett fint paket till mig själv. Jag har länge suktat efter Brombergs Nobelklassikerserie, och köpte nu de böcker jag inte hittat på rea eller Bokbörsen.


Sedan gjorde jag en liten avstickare till CDON, för att titta efter en Mamma Mu-film. Väl där upptäckte jag att en del reaböcker var så billiga att jag inte kunde motstå dem. Dårskaper i Brooklyn har jag varit nyfiken på ganska länge och eftersom alla tycker att man ska läsa Vi måste prata om Kevin, får jag väl ta och göra det.

lördag 11 juli 2009

Nostalgia - Saltkråkan

En av de riktigt positiva sakerna med att få barn, är att få tillfälle att uppleva allt roligt igen. Just nu har dottern börjat uppskatta filmerna av Astrid Lindgren och favoriten är Saltkråkan. Och i ärlighetens namn vet jag inte vem som har mest roligt när farbror Melker ramlar i sjön; dottern eller mamman. Eller pappan. Eftersom regnet inte tycks avta och dottern börjar bli prickig (vattkoppor) kommer nog filmerna om Saltkråkan att gå varma här hemma. Vi får väl varva lite med Bullerbyn, Lotta och Madicken.

Resstopp i Kina

75 sidor in i En ensam människas Bibel av Gao Xingjian tycker jag att boken är hyfsat bra. Den innehåller en del erotik och två delar politik så här långt. Jag hoppas att den kommer att handla lite mer om den manliga huvudpersonens barndom, jag vill gärna läsa mer om dåtidens Kina. Även den kvinnliga huvudpersonens bakgrund verkar intressant. Huvudpersonerna och handlingen beskrivs på ett ganska distanserat, kyligt sätt, vilket inte är vad jag uppskattar mest. Är någon annan i färd med att läsa boken?

fredag 10 juli 2009

Reashopping

Idag har jag fyndat på Akademibokhandeln. Halva reapriset gillar jag verkligen. Om Parfymen av Patrick Süskind kan man på baksidan läsa att den är mycket mer än en spännande thriller. Det hoppas jag stämmer. Ormboet av François Mauriac är kanske för mörk för min smak, men jag hoppas ändå att jag kan se de ljusglimtar som ska finnas i den. Boken ingår i Brombergs serie av Nobelklassiker, som jag tycker så mycket om.

Mamma Mu får ett sår

Mamma Mu får ett sår av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist, utgiven av Natur & Kultur, 2006.

Mamma Mu har tråkigt i sommarhagen och bestämmer sig för att rymma. Men, just då hon ska hoppa över stängslet halkar hon och ramlar. Mamma Mu får ett stort sår på magen och en bula i huvudet. Bonden får lov att trösta, tvätta såret och sätta på plåster. När Kråkan äntrar scenen blir han förskräckt över Mamma Mus bula och flyger, efter lite övertalning, iväg för att hämta något kallt att lägga på bulan. Men, Kråkan kommer tillbaks utan någon glass och med en kalaskula på magen...

Den här Mamma Mu-boken innehåller stor dramatik; olyckor, blod och omplåstring. Dottern följer noga vartenda ord och vill just nu läsa boken varje kväll. Berättelsen handlar om att ställa upp och hjälpa sina vänner, om hur svårt det kan vara att försaka saker för andras skull, och om hur påfrestande det är att erkänna att man gjort fel. Kråkan vill hjälpa Mamma Mu och hämta en glass att lägga på hennes bula, men han faller för frestelsen att äta upp glassen själv. Mot slutet lyckas han berätta detta för Mamma Mu, som lugnt svarar att hon visste det.

För barnen är det intressant med en identifikationsfigur som Kråkan. Här får de uppleva att andra gör fel och har svårt att erkänna detta. På ett medvetet plan är barnen ofta kritiska till Kråkans beteende, de vet ju så väl hur man bör uppföra sig. Men det är skönt för dem att se att även andra gör fel, och att allt ändå kan sluta bra.

Lilla dottern, som snart fyller fyra år, älskar Mamma Mu och Kråkan. Hon säger själv att de är jätteroliga. Men, det bästa med Jujja Wieslanders böcker är att de är mer än roliga, utan att de blir pekpinnar. Viktiga ämnen behandlas i Mamma Mu-böckerna på ett lekfullt, lustfyllt sätt. Det sätter jag stort värde på.

Illustrationerna av Sven Nordqvist är helt underbara. Här läggs stor vikt vid ansiktsuttryck och detaljer, vilket förstärker innehållet i texten. Dessutom är en del av bilderna närmast hysteriskt roliga.

Passar ALLA barn i ålder 3-6.

torsdag 9 juli 2009

Bonjour tristesse

Bonjour tristesse (Ett moln på min himmel) av Françoise Sagan, 1954.

Den här korta berättelsen handlar om ett sommarlov vid Rivieran. Här tillbringar den 17-åriga Cécile dagarna med att sola, bada och flirta med Cyril. Hon bor tillsammans med den charmerande fadern och dennes tillfälliga unga älskarinna, Elsa. Fadern är änkling sedan många år och lever ett liv som handlar om att roa sig och leva det ljuva livet. Att Cécile misslyckas med studierna tas med en klackspark. Men så en dag dyker en av moderns väninnor, Anne, upp på besök och fadern börjar uppskatta hennes allvarlighet. Då det börjar talas om giftermål fylls Cécile av ambivalenta känslor, hon tycker om Anne, men vill inte att livet ska förändras. Till slut utformar Cécile en intrikat och grym plan för att bli kvitt Anne.

Författaren skildrar på ett detaljerat och, till synes, enkelt sätt den ambivalens som drabbar Cécile, när hon riskerar att förlora fadern. Den unga huvudpersonen skärskådar sina känslor och intentioner på ett kyligt sätt, men samtidigt finns en slående äkthet och ärlighet hennes sätt att försöka förstå sig själv.

Det går inte att låta bli att skriva om Françoise Sagans ålder. Hon skrev denna roman när hon var 17 år, vilket är oerhört insiktsfullt. Samtidigt var romanen chockerande för sin samtid p g a sin sexuella frispråkighet. Romanen är skriven i jagform, vilket leder till att man uppfattar den som självbiografisk. Även språket är oerhört moget med tanke på författarens ålder. Boken är lätt att läsa, meningarna är ofta eleganta och här används ord man inte så ofta hör/läser idag. Romanen utstrålar fransk elegans, den lockar med en passionerad blinkning; frågan är om den rymmer värme eller kyla i under ytan.

Detta är en roman jag önskar att jag läst då jag var lite yngre. Då skulle den talat till mig på ett annat sätt än den gör idag, då jag är i Céciles fars ålder. Nu ser jag ändå författarens brådmogenhet, även om detta inte förtar glädjen att läsa boken.

Cecbers lista

Hos Cecber hittade jag en lista över de bästa svenska böckerna under 1900-talet, utvalda genom en omröstning gjord av TV-programmet Röda Rummet. Jag gör en förenklad markering av denna lista och fetstilar de författare eller böcker jag läst samt kursiverar de böcker jag har lust att läsa.

1. Utvandrarsviten - Vilhelm Moberg
2. Aniara - Harry Martinson
3. Röde Orm - Frans G Bengtsson
4. Pippi Långstrump - Astrid Lindgren
5. Stadsviten - Per Anders Fogelström
6. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige - Selma Lagerlöf
7. Kejsarn av Portugallien - Selma Lagerlöf
8. Den allvarsamma leken - Hjalmar Söderberg
9. Jerusalem - Selma Lagerlöf
10. Hans nådes tid - Eyvind Johnssson
11. Din stund på jorden - Vilhelm Moberg
12. Juloratoriet - Göran Tunström
13. Bröderna Lejonhjärta - Astrid Lindgren
14. Strändernas svall - Eyvind Johnson
15. Nässlorna blomma - Harry Martinson
16. Doktor Glas - Hjalmar Söderberg
17. Berts dagbok - Anders Jacobsson/ Sören Olsson
18. Vägen till Klockrike - Harry Martinson
19. Emil i Lönneberga - Astrid Lindgren
20. Rid i natt - Vilhelm Moberg
21. Händelser vid vatten - Kerstin Ekman
22. Mor gifter sig - Moa Martinson
23. Kvartetten som sprängdes - Birger Sjöberg
24. Efter tusen år av tystnad - Birgitta Onsell
25. Molmfri bombnatt - Vibeke Olsson
26. Boken om San Michele - Axel Munthe
27. Den som vandrar om natten - Marianne Fredriksson
28. Dvärgen - Pär Lagerkvist
29. Sörgården - Anna-Maria Roos
30. Jack - Ulf Lundell
31. Stengrunden - Bo Giertz
32. Jernbaneeposet - Sara Lidman
33. Lars Hård - Jan Fridegård
34. Barabbas - Pär Lagerkvist
35. Löwensköldska ringen - Selma Lagerlöf
36. Vem älskar Yngve Frej? - Stig Claesson
37. Samuel August i Svedstorp och Hanna i Hult - Astrid Lindgren
38. Utvald att leva - Jerzy Einhorn
39. Samlade dikter - Gunnar Ekelöf
40. Natt i marknadstältet - Lars Ahlin
41. Gäst hos verkligheten - Pär Lagerkvist
42. Din livsfrukt - Lars Ahlin
43. Hunden - Kerstin Ekman
44. Krilontrilogin - Eyvind Johnson
45. Kallocain - Karin Boye
46. Samuels bok - Sven Delblanc
47. Simon och ekarna - Marianne Fredriksson
48. Trägudars land - Jan Fridegard
49. Lovängserien - Sven Edvin Salje
50. Romanen om Olof - Eyvind Johnson
51. Lifsens rot - Sara Lidman
52. Mio min Mio - Astrid Lindgren
53. Får jag lämna några blommor - Nils Ferlin
54. Hummelhonung - Torgny Lindgren
55. Rövarna i Skuleskogen - Kerstin Ekman
56. Comedi Infantil - Henning Mankell
57. Soldat med brutet gevär - Wilhelm Moberg
58. Aprilhäxan - Majgull Axelsson
59. Det levande landskapet i Sverige - Sten Selander
60. Den tionde sånggudinnan - Carina Burman
61. Livets höst - Stig Dagerman
62. Livets ax - Sven Delblanc
63. Spillran av ett moln - Rolf Edberg
64. Bara en mor – Ivar Lo Johansson
65. Enligt Maria Magdalena - Marianne Fredriksson
66. Pubertet - Ivar Lo Johansson
67. Ondskan - Jan Guillou
68. Dikter - Hjalmar Gullberg
69. Herr Arnes penningar - Selma Lagerlöf
70. Hjortronlandet – Sara Lidman
71. Väckarklocka – Elin Wägner
72. Ronja Rövardotter - Astrid Lindgren
73. Ormens väg på hälleberget - Torgny Lindgren
74. Godnatt jord - Ivar Lo-Johansson
75. Paradisets barn - Marianne Fredriksson
76. Saknaden - Ulf Lundell
77. Dykungens dotter – Birgitta Trotzig
78. Bokhandlaren som slutade bada - Fritiof Nilsson Piraten
79. Vindspejare - Agneta Pleijel
80. Ultra Marin – Evert Taube
81. Mitt liv - Herbert Tingsten
82. Dikter – Tomas Tranströmer
83. Raskens - Wilhelm Moberg
84. Katanga - Jonas Waern
85. Ett drömspel - August Strindberg
86. Barnen i Bullerbyn - Astrid Lindgren
87. Svarta ballader - Dan Andersson
88. Musikanternas uttåg - P O Enquist
89. Rapport från en skurhink - Maja Ekelöf
90. Brev från nollpunkten - Peter Englund
91. Agnes Cecilia, en sällsam historia - Maria Gripe
92. Solange - Willy Kyrklund
93. Rymdväktaren - Peter Nilson
94. Mulens marker - Gunnar Arnborg
95. Snörmakare Lekholm får en idé - Gustaf Hellström
96. Det osynliga barnet - Tove Jansson
97. De långa åren - Eino Hanski
98. Kvinnor och äppelträd - Moa Martinson
99. Bock i örtagård - Fritiof Nilsson Piraten
100. Nya dikter - Werner von Heidenstam

onsdag 8 juli 2009

Sommarfyran

Här kommer mina svar på Kulturbloggens Sommarfyra.

1. Vad läser du just nu?
Ett moln på min himmel av Françoise Sagan, Mot fyren av Virginia Woolf och Murphy av Samuel Beckett.

2. Vilken är nästa bok du ska läsa?
Bittert arv av Kiran Desai eller En ensam människas Bibel av Gao Xingjian eller Norwegian Wood av Haruki Murakami - men vilken har jag svårt att besluta. Alla ingår i temat Jorden Runt på 8 dagar.

3. Vilken låt lyssnar du mest på nu?Jag lyssnar tyvärr mycket sällan på musik, måste försöka ordna detta. Senast nostalgilyssnade jag på Hurriganes på Youtube.



4. Har du sett någon film i sommar?
Jag har börjat se lite mer på film än tidigare. Planerar att se alla Ocean's filmerna, gillade Ocean's Eleven skarpt.

Destination Asien

Hejsan resenärer, hur går det för er? Har ni valt bok för resmålet? Jag har än så länge inte hunnit börja läsa någon av mina böcker. Det är ett svårt val tycker jag, som köpt alla böckerna. Både Indien, Kina och Japan är ju så lockande.

tisdag 7 juli 2009

Månadssummering - Juni

Eftersom både Brott och straff och En berättelse om kärlek och mörker är omfattande till sidantalet, blev det inte så många böcker lästa under juni.


En berättelse om kärlek och mörker av Amos Oz

Denna storslagna roman handlar om det judiska folkets historia, landet Israels födelse och en stor författares barndom. I brytpunkten mellan landets födelse och moderns död står en liten grabb och observerar och försöker förstå. Boken skildrar författarens ursprung, Israels smärtsamma tillblivelse och dagens politiska situation i området.


Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde

Om samhällets ytlighet och vurm för skönhet och ungdom handlar denna klassiker. Den unge, naive Dorian får sitt porträtt målat av konstnären Basil Hallward och i målarens hem lär han känna den dekadente Lord Henry. När Dorian blir medveten om sin skönhet, önskar han hett att få behålla den. Efterhand märker Dorian att hans önskan uppfyllts.


Berättelse om herr Roos av Håkan Nesser

Ante Valdemar Roos, en medelålders tämligen tråkig, asocial person, gör det vi alla drömmer om; han vinner stort på tipset. Valdemar bestämmer sig för att leva dubbelliv och köper ett torp i skogen utan hustruns vetskap. Anna, en ung flicka på glid, rymmer från ett behandlingshem och söker skydd i Valdemars torp. En ovanlig vänskap utvecklas.


Midaqq-gränden av Naguib Mahfouz

Midaqq-gränden är en mustig skröna, fylld av ett sammelsurium av udda karaktärer, livsavgörande handlingar och passionerade känslor. Här finns kärlek, hat, ömhet, svek, vänskap och död inbäddat i kryddiga dofter och uttryckt med ett slingrande detaljerat, religiöst smyckat språk. Romanen är realistisk i sin beskrivning av fattigdom och elände.


Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

Brott och straff handlar om Raskolnikov, en fattig före detta student, som planerar och genomför ett mord på en avskyvärd pantlånerska. Efter mordet drabbas Raskolnikov av förvirring och ånger, han pendlar mellan megalomani och melankoli. Romanen är en mycket intressant psykologisk studie, som känns förvånansvärt nutida.

Den utstötte

Den utstötte av Sadie Jones, utgiven av Wahlström & Widstrand, 2009.

Den utstötte utspelar sig under åren 1945 - 1957 i engelsk förortsmiljö. I prologen får läsaren följa Lewis, 19 år, när han släpps ut ur fängelset efter ett tvåårigt straff. Han reser hem, trots att ingen tycks vänta honom. Vid hemkomsten tas han emot av Alice, som inte tycks vara hans mor. Fadern tar med sig Lewis ut på en biltur och han är av någon orsak ursinnig. Under natten drömmer Lewis en mardröm, som fyller honom med skräck. Efter att ha läst prologen är man som läsare engagerad i Lewis' öde och fylld av frågor kring vad som egentligen hänt honom. För att ge oss svaren backar författaren tillbaks till 1945 och de segrande soldaternas hemkomst.

I berättelsen får vi följa två familjer, vars öden griper in i varandra på ett avgörande sätt. Romanen skildrar den förljugenhet som präglar ett litet samhälle där allt handlar om att hålla skenet uppe. Här berättas om alkoholism, familjevåld och självdestruktivitet på ett otäckt, realistiskt sätt. I barndomen råkar Lewis ut för en traumatisk upplevelse och han lämnas, på ett känslomässigt plan, ensam att försöka hantera sina reaktioner. Då han utvecklar symtom och agerar ut möts han inte av förståelse, utan av trångsynthet.

Handlingen i romanen är mycket fängslande och jag vill inte förstöra nöjet för er genom att avslöja något mer. Jag blev mycket berörd av berättelsen, som är känslosam utan att vara sentimental. Författaren försökte under många år skriva film- och TV-manus, men refuserades. På något sätt märks hennes bakgrund i romanen, som jag ofta försökte föreställa mig på bioduken. Om man lyckas hålla Hollywood på avstånd och gör en brittisk produktion, kan vi i bästa fall få se något i klass med Billy Elliott.

Berättelsen känns mycket tidstypisk, den genomsyras av 50-talets patriarkala system och tron på den "heliga" familjen. Allt som är avvikande är skrämmande och stöts bort. Jämförelsen med Ian McEwan och bl a På Chesil Beach är oemotståndlig. I beskrivningen av tidsandan och den brittiska miljön påminner de båda författarna mycket om varandra. Sadie Jones har dock inte Ian McEwans precisa språk, hennes språk är mer rått och påträngande. I Den utstötte går verkligen handlingen och språket hand i hand, de matchar varandra perfekt.

Från ett barnpsykologiskt perspektiv är skildringen av Lewis och hans svårigheter trovärdig. Författaren undviker att beskriva och förklara pojkens beteende, vi får så att säga mer av ett inifrån-perspektiv, vilket är mycket intressant. Förvisso är en del av pojkens handlingar tämligen extrema, men de ligger helt i linje med hans psykiska svårigheter.

Jag har tidigare berättat att jag sträckläste denna bok, vilket numer inte hör till vanligheterna. Detta är således en roman jag mycket gärna vill rekommendera.

måndag 6 juli 2009

Om Sjuchov

Intressant artikel av Göran Greider om Alexandr Solzjenitsyn och En dag i Ivan Denisovitjs liv kan läsas i DN. Tack Titti för tipset!

Min favoritfärg...

... är röd. Ändå får ni bara se en bråkdel av min fina röda. För i förrgår drog jag ut nästan allt ut bokhyllorna och ställde sedan tillbaks igen. Jag orkar inte plocka fram mer än ett fåtal idag. Det är som vanligt Snowflake som står för utmaningen.


Tematrio - USA

Det har blivit tradition att välja teman utifrån Nationaldagar och eftersom det nyligen firats 4th of July kan ni nog gissa temat. Att välja bland USA:s alla författare är inte lätt, men det är vad ni får i uppgift att göra.

Berätta om tre romaner/texter skrivna av författare från USA!

1. Borta med vinden av Margaret Mitchell. Ja, det är den bok som mest symboliserar USA för mig. Krig, drama, enfald, ytlig självupptagenhet, vänskap och generositet är USA för mig. Jag har läst den gamla översättningen av Borta med vinden ett par gånger och jag har naturligtvis sett filmen otaliga gånger. Jag har också läst någonstans att Borta med vinden inte klassas som en klassiker, men jag förstår inte varför.

2. Jag tar med Öster om Eden i var och varannan Tematrio, men jag kan inte utelämna den denna vecka. John Steinbecks släktsaga handlar om två familjer, vars öden griper in i varandra under flera generationer. Det här är en hisnande episk berättelse om kärlek och hat, om gott och ont. Genom berättelsen löper som en röd tråd författarens tankar om människans fria vilja.

3. Den gamle och havet av Ernest Hemingway är också en bok som måste in på denna lista. Jag är ett stort fan av Hemingways isbergsteknik och uppskattar att författaren visar tilltro till läsarens förmåga att förstå en del själv. Den gamle och havet är en enkel, men samtidigt storslagen berättelse. Språket är stramt och återhållsamt, samtidigt som det uttrycker stor ömhet. Det här är en tidlös, dramatisk berättelse om människans vilja att överleva.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 5 juli 2009

Test

Följ min blogg med bloglovin

Gör ett testinlägg för att se om Bloglovin kan förstå att Lyrans Noblesser är min blogg.

Verktygsapan

Verktygsapan av Chris Monroe, utgiven av Rabén & Sjögren, 2009.

Den lilla apan Chico Bom Bom tycker om att att laga gamla saker och bygga nya finurliga grejer åt sina vänner. Chico är mycket uppfinningsrik och till sin hjälp har han ett mycket speciellt verktygs-bälte. Det här verktygsbältet innehåller allt från vanliga skruvmejslar och filar till specialverktyg som t ex käftborttagare, morrmaskin och viftnyckel. En dag luras Chico i en fälla och blir tillfångatagen av en positivhalare från cirkusen. Som tur är har Chico sitt verktygsbälte på sig och genom klurigt och rådigt handlande lyckas han rymma.

I den här boken leks det verkligen med ord. I verktygsbältet har Chico en häftborttagare och en käftborttagare, en borrmaskin och en morrmaskin, borrar och morrar. Ibland är texten dessutom på rim:

"Han bygger en go-cart
med släpvagn för skunkar
och en ekorre-loop
som är liten, men funkar."
Illustrationerna är oerhört roliga, detaljerade och fantasifulla. Författaren har bakgrund som serietecknare och vissa delar av boken är tydligt präglade av detta sätta att berätta/illustrera.

Sammantaget är det här en närmast hysteriskt rolig bok, som kan läsas om och om igen. Man upptäcker hela tiden nya kluriga ordvändningar och små detaljer i bilderna. Dessutom kan man i boken lära sig en del om traditionella verktyg, vilket min vetgiriga dotter uppskattar. Boken passar barn i ålder 3-6 år, läs den!

Farväl Elizabeth George

Med lite vemod har jag nu plockat bort 12 böcker av Elizabeth George ur bokhyllan. Jag tyckte att de var mycket bra när jag läste dem, men nu har jag på något sätt lämnat dem bakom mig. Jag har ju dessutom läst vad som kommer att hända ett par böcker fram i tiden och detta förstörde totalt min lust att börja läsa serien igen. Och en ofullständig serie i bokhyllan är inte roligt, särskilt inte en som tar upp över ett halvt hyllplan. Så nu är böckerna bortplockade, vi får se om jag kan få något för dem på antikvariatet i stan. Sälja dem på Tradera tror jag inte riktigt på, de är jättetunga. Tråkigt, tycker jag, att författaren skrev "för många" romaner om huvudpersonerna, serier borde inte omfatta mer än 10 böcker.

lördag 4 juli 2009

Den nödige halvkändisen

Är bloggen onödig? Ja, det tycker den store experten Alex Schulman, som idag breder ut sig över ämnet i DN Debatt. Hans slutsats är att:

"den svenska bloggarenan består av en liten grupp unga tjejer. Dessa tjejer skriver om mode eller andra saker som är ointressanta för den absoluta majoriteten av svenska folket, varför de allra flesta också väljer att avstå från att läsa dem."
Det är samma kritik som riktas mot bloggare och bloggande hela tiden. Borde inte Alex Schulman, som själv varit bloggare ha förmågan att se något annat än den stereotypa bilden? Nej, för Alex Schulman har aldrig varit bloggare. Som Rosemari Södergren idag skriver i Bloggtidningen:

"Schulman är inte och har aldrig varit en bloggare. Han har brett ut sig på samma sätt som han skulle ha gjort i vilket verktyg som helst. Han har agerat gammelmedia-besserwisser i bloggverktyg. Men jag har svårt att definiera honom som bloggare. Han har aldrig någonsin använt bloggverktyg för att göra något annat än lyfta fram sig själv. Han har aldrig någonsin nätverkat med och lyft fram andra bloggare, i alla fall inom om de inte varit från kändis-sfären som han själv. Schulman har enbart använt bloggverktyg för att leka vidare inom sin kändiselit."
Den del av bloggosfären jag är delaktig i skapar nätverk, samarbetar, länkar och lyfter fram andra, vilket i grunden stärker demokratin. Jag har svårt att tycka att det är onödigt.

Läs andra bloggares inlägg om

fredag 3 juli 2009

Dator- och läsdag

Min käre dator Rafael har varit försummad alldeles för länge. Men idag började jag putsa lite på honom. Nu har han fått ny brandvägg (freeware ZoneAlarm) och dessutom har han fått uppdaterade versioner av Ad-Aware och Spybot. Det är nog dags för en defragmentering också, sedan är han i prima skick.

Men mitt i datorpysslandet började det åska och alla sladdar rycktes ur. Därefter har jag ägnat eftermiddagen åt att läsa ut Den utstötte. Jag ska fila lite på recensionen, som kommer inom kort. Jag vill ju inte avslöja handlingen för mycket, utan får fokusera på mina upplevelser. Kort kan jag säga att detta är en bok de flesta kommer att älska. Lättläst, engagerande, osentimentalt. Suverän debut av Sadie Jones.

Världsbibliotekets 100-lista

Lazy's library har föreslagit Världsbibliotekets lista som en av sommarens 100-listor, och den vill jag gärna göra. Denna lista konsulterar jag emellanåt när jag behöver lästips.

Fetstila de titlar du har läst
Om du inte läst just den boken men annat av författaren - fetstila författaren
Kursivera de titlar du vill läsa
Stryk över de du inte vill läsa, eller markera med rött
* framför boken betyder att du aldrig hört talas om den
+ framför boken betyder att du äger den
x framför de du påbörjat men inte avslutat den


1. Richard Adams: Den långa flykten
2. Carl Jonas Love Almqvist: Drottningens juvelsmycke
3. Isabel Allende: Andarnas hus
4. Charles Baudelaire: Ondskans blommor
5. + Frans G. Bengtsson: Röde Orm
6. + Bibeln (delvis läst)
7. + Karin Boye: Kallocain
8. * Hermann Broch: Vergilii död
9. Emily Brontë: Svindlande höjder
10. Mikhail Bulgakov: Mästaren och Margarita
11. * Italo Calvino: Klätterbaronen
12. Albert Camus: Främlingen
13. * Alejo Carpentier: Den förlorade porten
14. Lewis Carroll: Alice i Underlandet
15. * Louis-Ferdinand Céline: Resa till nattens ände
16. Cervantes: Don Quijote
17. Joseph Conrad: Mörkrets hjärta
18 Dante Alighieri: Den gudomliga komedin
19. Sven Delblanc: Samuels bok
20. Charles Dickens: Pickwick-klubben
21. + Charles Dickens: David Copperfield
22. Fjodor Dostojevskij: Brott och straff
23. + Fjodor Dostojevskij: Idioten
24. Fjodor Dostojevskij: Bröderna Karamazov
25. * Theodor Dreiser: En amerikansk tragedi
26. Kerstin Ekman: Hunden
27. Buchi Emecheta: Andra klassens medborgare
28. William Faulkner: Ljus i augusti
29. Nils Ferlin: Samlade dikter
30. x Gustave Flaubert: Madame Bovary
31. + Per Anders Fogelström: Stockholms-serien
32. + Marianne Fredriksson: Simon och ekarna
33. Marilyn French: Kvinnorummet
34. Gabriel García Márquez: Hundra år av ensamhet
35. *André Gide: Falskmyntarna
36. Johann Wolfgang von Goethe: Faust
37. Maksim Gorkij: Min barndom
38. + Kenneth Grahame: Det susar i säven
39. Graham Greene: Brighton Rock
40. Jaroslav Hasek: Den tappre soldaten Svejk
41. Joseph Heller: Moment 22
42. + Ernest Hemingway: Och solen har sin gång
43. + Ernest Hemingway: Den gamle och havet
44. Hermann Hesse: Stäppvargen
45. Homeros: Odysséen
46. John Irving: Garp och hans värld
47. P. C. Jersild: Efter floden
48. Eyvind Johnson: Hans nådes tid
49. James Joyce: Ulysses
50. + Franz Kafka: Processen
51. Franz Kafka: Amerika
52. Yasar Kemal: Låt tistlarna brinna
53. * Jaan Kross: Kejsarens galning
54. Pär Lagerkvist: Dvärgen
55. + Pär Lagerkvist: Barabbas
56. + Selma Lagerlöf: Kejsarn av Portugallien
57. * Erik Lindegren: Mannen utan väg
58. + Astrid Lindgren: Pippi Långstrump
59. + Astrid Lindgren: Mio min Mio
60. Torgny Lindgren: Batseba
61. + Eric Linklater: Det blåser på månen
62. + Väinö Linna: Okänd soldat
63. + Thomas Mann: Huset Buddenbrook
64. Thomas Mann: Bergtagen
65. + Harry Martinson: Nässlorna blomma
66. Harry Martinson: Vägen till Klockrike
67. Harry Martinson: Aniara
68. William Somerset Maugham: Den vassa eggen
69. + Colleen McCullough: Törnfåglarna
70. + A. A. Milne: Nalle Puh
71. Vilhelm Moberg: Utvandrar-serien
72. * Elsa Morante: Historien
73. Fritiof Nilsson, Piraten: Bokhandlaren som slutade bada
74. Boris Pasternak: Doktor Zjivago
75. Marcel Proust: På spaning efter den tid som flytt
76. + Erich Maria Remarque: På Västfronten intet nytt
77. J. D. Salinger: Räddaren i nöden
78. + Cora Sandel: Alberte-serien
79. Aksel Sandemose: Varulven
80. William Shakespeare: Samlade verk
81. Georges Simenon: Klockorna i Bicêtre
82. Sofokles: Konung Oidipus
83. Zaharia Stancu: Djävulens plogfåra
84. John Steinbeck: Vredens druvor
85. * Stendhal: Rött och svart
86. * Stendhal: Kartusianklostret i Parma
87. x August Strindberg: Röda rummet
88. + August Strindberg: Hemsöborna
89. + Hjalmar Söderberg: Doktor Glas
90. + Hjalmar Söderberg: Den allvarsamma leken
91. Anton Tjechov: Damen med hunden
92. Leo Tolstoj: Krig och fred
93. + Leo Tolstoj: Anna Karenina
94. + Göran Tunström: Juloratoriet
95. Mark Twain: Huckleberry Finn
96. + Sigrid Undset: Kristin Lavransdotter
97. + Herbjörg Wassmo: Huset med den blinda glasverandan
98. Jules Verne: En världsomsegling under havet
99. Voltaire: Candide
100. Émile Zola: Thérèse Raquin

Ganska mycket har jag läst och ganska mycket vill jag läsa. Får väl lov att googla på de jag inte känner igen. Och möjligen får jag ta ett nytt spadtag med Röda rummet och Madame Bovary, som jag inte lyckats läsa ut.

torsdag 2 juli 2009

Sträckläsning

Med ett barn i huset, en stor trädgård och en hel del andra förpliktelser blir det inte särskilt mycket sträckläst. Men, det senaste dygnet har jag tagit alla tillfällen i akt att läsa Den utstötte av Sadie Jones. Jag kan inte sluta tänka på Lewis, berättelsen har totalt uppslukat mig. Det var länge sedan jag läste något där själva handlingen i boken fängslar mig så till den milda grad att jag överser med både tvätthögar och ogräs. Halva boken är nu utläst, recension kommer inom kort. Nu återgår jag till romanen.

Reklampaus

Bränt barn söker sig till elden av Cordelia Edvardson.

På Adlibris reas nu en av mina favoritböcker ut för 9 Kronor! Se till att ni får ett exemplar, jag har beställt tre att ha som presenter. I denna självbiografiska roman möter vi den utvalda flickan Cordelia. Flickans mor är berömd och besatt av sitt konstnärsskap. Då de tyska raslagarna införs transporteras flickan till Auschwitz, där hon fråntas sin identitet och där hennes personlighet utplånas. Nu existerar inte längre flickan, endast A 3709. Recension finns här.

Min vistelse i Mellanöstern

Under min vistelse i Mellanöstern blev inte lika mycket läst som jag hoppats på. Jag påbörjade läsning av Tusen strålande solar, men tyckte inte att den nog bra att lägga tid på. Efter vad jag läst har flera andra uppskattat romanen, så det känns bra att jag hade med den på listan ändå. Jag har också läst att många tycker att Flyga drake (av samme författare) är bättre så jag läser kanske den så småningom. Det finns således gott om planerad läsning för ytterligare en månad i Mellanöstern.

Jag hade läst Kvinnan i Jerusalem av Abraham B. Yehoshua innan resan och tyckte att den var mycket bra. Det har varit roligt att läsa alla kommentarer om denna bok, eftersom den fått både ris och ros. Under resstoppet läste jag Sharon och min svärmor; en oerhört angelägen bok att försöka förstå. Ytterligare en bok, En berättelse om kärlek och mörker av Amos Oz, blev läst under resetappen. Detta är en underbar, omfattande roman om det judiska folkets historia och en ömsint beskrivning av en familjs kollaps.


Kvinnan i Jerusalem av Abraham B. Yehoshua.

En kvinna dödas i ett självmordsattentat på en marknad i Jerusalem och den enda identifikations-handling man hittar är ett lönebesked. Ingen tycks veta vem kvinnan var. Personalchefen på kvinnans arbetsplats får i uppdrag att att identifiera henne. Det här är en absurd historia med många bottnar. På ytan är den en thrillerliknande berättelse av sträckläsningstyp. På ett djupare plan handlar den om människans och staten Israels identitet.


Sharon och min svärmor av Suad Amiry.

I Sharon och min svärmor får vi följa livet på Västbanken, sett med palestinska ögon, från tidigt 1980-tal till tidigt 2000-tal. Författaren skildrar det absurda förtryck människorna i Ramallah utsätts för och den godtycklighet med vilken befolkningen hanteras av ockupanterna. Att återge det galghumoristiska i de vidriga förhållandena är författarens överlevnadsstrategi. Detta är med bok man både skrattar och gråter med.


En berättelse om kärlek och mörker av Amos Oz.

Denna storslagna roman skildrar det judiska folkets historia, landet Israels födelse och en stor författares barndom och uppväxt. I brytpunkten mellan landets våldsamma födelse och moderns död står en liten grabb och observerar och försöker förstå. Boken skildrar författarens ursprung, judarnas förföljelse genom århundraden i Europa, Israels smärtsamma tillblivelse och dagens komplicerade politiska situation i området.


Fler som sammanfattat sin Mellanöstern vistelse är Bokmoster och Paulas bokblogg.

Lämna gärna länk i kommentarerna om ni gjort sammanfattningar så lägger jag till er.