Flera av förlagen börjar nu lägga upp eller skicka ut sin höstkataloger. Jag har tittat på nätet och bläddrat lite. Den kommer många lockande böcker till hösten. I det här inlägget fokuseras enbart på de Nobelprisade författarna som är aktuella med nya böcker eller med nyutgåvor av tidigare verk. (Texterna är givetvis hämtade från respektive förlags katalog.)
Jenny av Sigrid Undset, utges av Brombergs Förlag 2009
Jenny Winge är en ung konstnärinna, klok, varmhjärtad och idealistisk, med stora drömmar om framtiden. Hon tilldelas ett stipendium och åker till Rom. Där träffar hon likasinnade och hon trivs med sitt nya liv. Men samtidigt är Jenny uppfylld av en längtan, en längtan efter den stora kärleken som ska ge livet full mening. Den fullkomliga, förlösande kärleken. Hon vill hitta en man, värdig hennes kärlek, och kompromisslöst ägna sitt liv åt honom. Så träffar hon Helge Gram och de förälskar sig i varandra. Men är det verkligen äkta kärlek hon känner, eller är det känslan att vara älskad som får henne att tro att hon själv älskar?
Jenny är Sigrid Undsets genombrottsroman och utkom 1911. Den väckte då ett visst uppseende genom att handlingen åtminstone tangerade frågan om kvinnans frihet och sexualitet.
Sommartid av J.M. Coetzee, utges av Brombergs Förlag 2009
J.M. Coetzee upphör aldrig att överraska sina läsare. Nu har det blivit dags för honom att berätta om sitt kärleksliv. I romanen Sommartid ansätter han sig själv hårt med en rad självrannsakande och avslöjande frågor. Hur har han egentligen varit som älskare och vad har hans kvinnor innerst inne tyckt om honom? Och hur har han hanterat andra nära relationer, inte minst den till fadern? Dessutom kan man ju fråga sig hur han är som författare. Inte är han väl så märkvärdig med alla sina konstiga och tråkiga böcker, de fina priserna och lovorden till trots?
Ja, Coetzee är inte nådig mot sig själv. Men här finns en befriande humor och självdistans, och som alltid när det gäller Coetzee är hans prosa glasklar och skimrande. Ännu ett mästerverk av en av vår tids största berättelser.
En välsignelse av Toni Morrison, utges av Forum Bokförlag 2009
En välsignelse är en berättelse om de svartas första tid i Amerika - slutet av 1600-talet då slaveriet ännu inte var legaliserat och satt i system. En gripande roman om en mor som lämnar ifrån sig sin dotter för att rädda henne och en dotter som aldrig kan förstå varför modern offrade henne. Flickan Florens tas som delbetalning av handelsmannen Jacob Vaark trots att han egentligen avskyr handeln med människor. I hans hem växer hon upp och blir bemött med vänskap, men efter skilsmässan från modern är hennes längtan efter kärlek som ett svart hål inom henne. Vid sexton års ålder möter hon passionen i form av en ung vacker smed. Men Jacob dör och allt förändras. I djupaste förtvivlan börjar hon rista in sin sorgesång på väggarna i huset. En välsignelse kan ses som ett förspel till Toni Morrisons storartade roman Älskade, som utspelas tvåhundra år senare.
Toni Morrison är en av USA:s mest betydande författare. Hon har skrivit en rad romaner som inträngande skildrar de svartas liv i USA. Till de mest kända hör Solomons sång, Älskade och Jazz. Sedan 1981 är Toni Morrison medlem i American Academy of Arts and Letters, och hon har tilldelats en rad litterära utmärkelser, bland annat Pulitzerpriset 1988 och Nobelpriset i litteratur 1993.
Oskuldens museum av Orhan Pamuk, utges av Norstedts Förlag 2009
I Istanbul under sent 1970-tal och tidigt 1980-tal, med militärkuppen 1980 som historiskt nav, möter vi Kemal Basmacı, en välbeställd affärsman. Han är förlovad med Sibel när han träffar den 18-åriga Füsun och förälskar sig i henne. Det leder till ett triangeldrama som utspelar sig i ett land där gamla traditioner försöker stå emot en våldsam modernisering.
Med sin första bok efter det att han belönades med Nobelpriset har Orhan Pamuk skrivit en kraftfull kärleksroman.
OJ vad intressant! Tack för uppdateringen!
SvaraRaderaJa, visst kommer det mycket som lockar till hösten :-)
SvaraRaderaÅåååh, Jenny av Undset. Den läste jag nån gång på gymnasiet, och jag tyckte den var såååå bra då. Men nu minns jag inte alls vad den handlade om.
SvaraRaderaCoetzee låter väldigt intressant! Han är en Nobelpristagare som jag inte läst innan han fick priset, men sedan har läst flera böcker av, med stor behållning (och inte bara den en eller två som man ibland lite pliktskyldigast gör). Jag tyckte mycket om Elizabeth Costello, till exempel. Sommartid verkar beröra samma tema lite grann. Ska bli spännande läsning!
Jag ser mycket fram emot att läsa Jenny. Jag har en hel del böcker av Coetzee, men har ännu bara läst den fantastiska Onåd. En välsignelse vill jag så klart läsa, Pamuk är jag dock lite osäker på. Jag lyssnade på hans Snö och gillade inte.
SvaraRaderaSnö gillade ju jag! Lite roligt är att Orhan själv figurerar som berättare i den boken och nämner en roman han håller på att skriva, den heter Oskuldens museum :-)
SvaraRadera