Läslistor

lördag 2 maj 2009

Månadssummering - April

Det blev faktiskt en ny rekordmånad i april. Tio böcker blev lästa, många var bra och någon var enastående. Tre av böckerna var skriva av Nobelpristagare, flera var skrivna av författare från Asien och Afrika och några kan klassificeras som klassiker.

Utvandringens tid av Tayeb Salih

Utvandringens tid skildrar koloniseringens innersta kärna och de svårigheter många unga afrikanska länder står inför idag. Det här är en bok med många dolda lager. Allt eftersom avslöjas mer och döljs mer. Romanen utkom första gången 1967 och blev en av Sudans främsta romaner. Har kallats den arabiska prosans främsta mästerverk i modern tid.


Det går an av CJL Almqvist

Det går an är en kortroman, ursprungligen utgiven 1839. Under en resa förälskar sig sergeanten Albert och glasmästardottern Sara Videbeck i varandra. Men för att gifta sig kräver Sara att de skall leva i ett jämlikt äktenskap utan formell vigsel och utan delad egendom. Ett angrepp på äktenskapet och en del av den tidiga feministiska litteraturen.


De dödas fjärilar av Diane Wei Liang

De dödas fjärilar är bok nummer två om den unga, kvinnliga privatdetektiven Mei Wang, det är en historia om kärlek, sorg och hämnd. Via en ganska enkel kriminalberättelse får vi en inblick i hur Kinas historia fortfarande håller landet i ett järngrepp. Den stora behållningen är skildringarna av hur det är att leva i Beijing idag.


När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall

Då flickan med det enkla ursprunget, Hilma, gifter sig med läroverksadjunkten Sigfrid vet hon inte att han bär på en allvarlig sinnessjukdom. Trots detta blir äktenskapet kärleksfullt på sitt eget vis. Det här är en oerhört vacker, gripande berättelse och ett dokument över den tid då arbetare sköts. Det här är en av de allra bästa böcker jag läst!


Främlingen av Albert Camus

"Idag dog mamma. Eller kanske igår; jag vet inte." Så inleds denna berömda kortroman, som skildrar en liknöjd ung mans närmast slumpartade väg till giljotinen. Romanen gestaltar den likgiltighet och normlöshet som präglar en ung människa, som alienerats från allt och alla, inklusive sig själv. Denna roman bör läsas och begrundas av alla.


Mohammed Cohen av Claude Kayat

Mohammed Cohen är son till en judisk far och en arabisk mor. Han lever sina barnaår i Tunisien, därefter emigrerar familjen till Israel. Men Mohammed Cohen kan inte riktigt finna sig tillrätta någonstans. Till slut hamnar han i stället i Sverige. Denna roman är skriven med burlesk humor med en allvarlig underton och budskap om fred.


Alberte och Jakob av Cora Sandel

Detta är del ett i trilogin om den unga Alberte. Här är fokus på den försiktiga Alberte och hennes oförvägne bror Jakob i en instängd, borgerlig miljö i Nordnorge vid sekelskiftet. På ett mycket stillsamt sätt skildrar författaren en ung kvinnas livsvillkor, längtan, drömmar och frihetskamp. Fantastiska miljöbeskrivningar, läsvärd klassiker!


Ungdomens bröd av Heinrich Böll

I denna kortroman skildrar författaren vardagen i efterkrigstidens Tyskland på ett lågmält sätt. Trots det lilla formatet, rymmer berättelsen både en intressant handling som lockar läsaren och en fyllig samtidsbeskrivning. Författaren använder sig av ett rikt symbolspråk och huvudpersonen skildras på ett psykologiskt trovärdigt sätt.


Afrikanen av J-M G Le Clézio

I Afrikanen berättar Le Clézio om hur han som åttaåring reser till Nigeria för att träffa den far han inte sett sedan han var liten. Fadern har under krigsåren arbetat under oerhört påfrestande villkor i Afrika, vilket skapat en stram, auktoritär hållning. Detta är en mycket fin, nyanserad beskrivning av en komplicerad far-sonrelation.


Främmande jord av Jhumpa Lahiri

Främmande jord är en novellsamling, som består av fem noveller och tre "kapitel" i en kortroman. I alla berättelserna skildras exilproblematik och de svårigheter som uppstår mellan generationerna i anpassningen till en ny kultur. Fokus ligger på nyanserade beskrivningar av familjerelationer. Lättläst, engagerande och mycket läsvärt!

9 kommentarer:

  1. Främmande jord låter spännande, jag gillar novellsamlingar. Lägger den på min lista "att läsa".

    Apropå Almqvist så finns det en rätt intressant avhandling som handlar om "Kring kvinnliga författares kvinnobilder i svensk romantik" av Eva Borgström, där ett avsnitt är några samtida kvinnliga författares svar på Det går an med titlar som Månne det gå an och Det går aldrig an.

    SvaraRadera
  2. Mohammed Cohen är en fin självbiografisk roman. Har haft nöjet att mejla med författaren ang. de recensioner Camelia gjort för en dagstidning och kan bara säga att Claude är en seriös, ödmjuk och hårt arbetande författare. Den trettonde lärjungen är också en läsvärd roman. Hm, blir sugen på Cora Sandel nu... få se om tiden räcker till. Jhumpa Lahiri är ett fynd, eller hur? Beskrivningen av rotlöshet, historiens betydelse för identiteten och att bygga ett nytt liv i ett nytt land och ny kultur är så universellt. De andra verkar lockande också att ta sig an. Tack för tipset.

    SvaraRadera
  3. Ja, Främmande jord var riktigt bra. En mer utförlig recension kommer snart. Tack för tipset om Det går an-varianterna.

    Kan tänka mig att Claude Kayat är en trevlig bekantskap i verkligheten också. Hans bok var fin, tyckte jag.

    SvaraRadera
  4. Ungefär hälften av böckerna du tagit till dig i april har jag också läst, t ex Cora Sandel. Alla tre böckerna är väldigt bra! Tre av de dina hamnar på min läslista: Lahiri (förstås!), Kayat och Salih (som jag övervägar att läsa i november...). Tack för bra sammanfattningar!

    SvaraRadera
  5. Tack Hermia, ja visst läste jag bra böcker i april. Lahiri kommer du att tycka mycket om, tror jag.

    SvaraRadera
  6. ramlade in här, är en skrivare mer än läsare,

    gillar dina tipsochhur du levererar dem!!!

    SvaraRadera
  7. Her var det mange gode tips.
    Dersom du likte "Alberte og Jakob" kan eg anbefale deg å lese dei to neste Alberte-bøkene. "Alberte og friheten", altså nummer 2 er min favoritt.

    SvaraRadera
  8. Jag har alla Alberte-böckerna och ska definitivt läsa de andra två också.

    SvaraRadera