Läslistor

lördag 9 maj 2009

Förvandlingen

"När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt."

Så inleds världslitteraturens bästa novell Förvandlingen av Franz Kafka, från 1915. Därefter beskrivs detaljerat hur Gregor försöker ta sig upp ur sängen och hur han gradvis inser att han nog kommer att komma för sent till arbetet denna dag. Både huvudpersonen och läsaren fångas i en surrealistisk drömkänsla där man inte vet vad som är verkligt. Så småningom upptäcker Gregors familj vad som hänt under natten och reagerar med bestörtning. Dagarna går, Gregor börjar acceptera sin nya skepnad och agera mer och mer som en insekt. För hans familj blir dock situationen ohållbar. Dels har de ett "monster" gömt i ett rum, dels har de förlorat familjens försörjning då Gregor inte längre kan arbeta.

Efter att ha läst Förvandlingen har begreppet kafkaesk fått innebörd för mig. Det går inte riktigt att få grepp om berättelsen, trots att den är lättläst och till synes enkel. Kanske är detta typiskt Kafka; på ytan är berättelsen lätt att förstå, men den innehåller mångfacetterade djupdykningar, med otaliga tolkningsmöjligheter. Språket är briljant med sin sakliga framställning, totalt befriad från utropstecken och sentimentalitet.

Man kan tolka Förvandlingen utifrån en mängd olika perspektiv. Själv blir jag mycket berörd av den övergivenhet Gregor utstrålar, av hans utanförskap. Men samtidigt som berättelsen är oerhört tragisk är den så absurd att man småler.

Novellen kan läsas som en berättelse om människans utsatthet och skammen hon känner då hon inte längre är produktiv. När Gregor går från att vara närande till att vara tärande förändras hans situation. Som samhällsmedborgare är han inte längre någonting värd. Även familjedynamiken förändras då en familjemedlem stigmatiserats. Sakta men säkert ökar de övriga familjemedlemmarnas avståndstagande, de vill inte förknippas med det "monster" sonen blivit.

I novellen finns tydliga självbiografiska inslag. Kafka var ende sonen och hade tre yngre systrar, familjen var av judisk börd. Fadern hade egen firma där även modern arbetade. Modern beskrivs som framför allt sin makes hustru, barnen överläts till barnflickor och guvernanter. Kafka bodde även som vuxen hemma hos sina föräldrar, hans förhållande till fadern var komplicerat och innehöll känslor av underlägsenhet. Kafka hade också ett ambivalent förhållande med sin fästmö som han i ena stunden förklarade sin kärlek och i nästa stund bröt med. Kafka avled vid 40 års ålder i tuberkulos.

Jag kan inte nog försöka framhålla att detta är en berättelse som alla borde läsa. Den är fantastiskt underhållande samtidigt som den speglar vårt samhällsklimat på ett skrämmande otäckt sätt. Jag hade knappt lagt ner den urlästa boken förränn jag kände att jag ville läsa om den. Läs!

43 kommentarer:

  1. Instämmer i Ditt gillande av Förvandlingen, den är verkligen helt makalös! Gregor Samsas sätt att inte alls bli fullständigt panikslagen över att ha blivit en skalbagge, hans reaktion Åh, nej, jag har blivit en SKALBAGGE, suck, vad tröttsamt, hur ska jag nu hinna i tid till jobbet? är sann magi, det kafkaeska absurda är någonting alldeles i särklass. Därför tycker jag också hemskt mycket om Processen, om än absurditeten i den texten är av ett annat, mer klaustrofobiskt slag.
    Någonting som jag först det senaste börjar uppskatta med Kafkas verk är hur många av hans berättelser besitter ett slags evighetspotential, där en text bara avslutas, kapas av helt tvärt, utan avrundning, som om Kafka plötsligt tröttnat på det han skriver. Berättelsen som ett utsnitt ur tiden, som något som skulle kunna tas upp på nytt, skrivas vidare på, fortsätta i all oändlighet. Det kan i förstone tyckas vara en obegriplig latmansestetik, men då man har exempelvis Slottet eller Den försvunne för ögonen, står inför denna typ av text upplever man istället de abrupta - på sitt sätt absurda - avslut som riktigt svindlande i sin tidsliga öppenhet!

    SvaraRadera
  2. Det var ju hos dig La B som jag hörde talas om Förvandlingen första gången och bestämde mig för att läsa den. Jag har Processen och ska läsa den med så småningom.

    SvaraRadera
  3. Lånaden den på biblioteket igår, så det blir ett stopp till i östeuropa för mig innan jag åker vidare till mellanöstern. Kanske två, är rätt sugen på Hjärtdjur också.

    SvaraRadera
  4. Har antecknat på läslistan.

    Själv har jag hittills bara läst Roths förvandlingsberättelse(förstås), The Breast. Om en man som förvandlas till... ja, just det, uppenbart liksom. Och där säger jag som du säger om Förvandlingen: Läs!

    SvaraRadera
  5. Lilla O, jag tror att du kommer att gilla den.

    Skrives upp på listan Spec.

    Tack så mycket Ivana :-D

    SvaraRadera
  6. Har også lånt den inn nå, og skal straks begynne å lese.

    SvaraRadera
  7. Det ska bli roligt att läsa om dina synpunkter lille söster.

    SvaraRadera
  8. Snart färdig med min. Jag är så imponerad att jag inte finner ord i nuläget... Kommer snart med inlägg om Förvandlingen!

    SvaraRadera
  9. Ja ungefär så imponerad var jag också.

    SvaraRadera
  10. Precis som La Bibliofille så fascineras jag av hur självklart det är i novellen att han plötsligt blir en insekt. Jaha, liksom, nu fortsätter jag som jag brukar. Men det funkar inte. Mästerligt skrivet!

    SvaraRadera
  11. Kafka är verkligen helt underbar. Beskrivning av en kamp är nog den bästa novell av honom jag vet. Det finns två versioner av den, och det är den mindre kända (tidigare har jag för mig) versionen, den utan den fete mannen. Jag har för mig att Kafka verkligen hatade den dock... Hm.

    SvaraRadera
  12. Håller med om att den är intressant och lättläst. Men det är så mycket tolkningar vilket gör det svårt att få ett grepp om vad den verkligen handlar om. Visserligen gör det den självklart ännu mer intressant att läsa.
    Jag känner iallafall ett otroligt medlidande när jag läser om hur Gregor behandlas.
    Tilde

    SvaraRadera
  13. En mycket bra recension. Jag tycker de exempel som lyfts fram är väldigt passande och tydliga. En bra recension som skildrar det djupa i boken samtidigt som den ger en ide om det ytliga.
    Julián

    SvaraRadera
  14. En väl utvecklad recension om Franz Kafkas bok Förvandlingen. Jag tycker att du förklarade båda vad boken handlade om och hur man kan läsa den. Om man vill försöka tolka den eller om man bara vill få en läsupplevelse. Det var bra att du skrev något om din egen upplevelse. Bra styckeindelning.

    Du skulle kunna förbättra recensionen genom att korta ner texten lite. Den var är rätt lång för att vara en recension. Recensioner brukar inte ha fakta om författaren heller.

    SvaraRadera
  15. Jag instämmer med allt som blev sagt i recensionen. Förvandlingen är en djup men enkel bok som kan uppskattas i de flesta lägen. Det var en samhällskritisk bok som verkligen fick en att tänka efter samt själv inse värdet av hur bra man har det för tillfället.
    En bra bok som alla borde ha läst.

    SvaraRadera
  16. Det var ett intressant perspektiv på att beskriva samhället. Många känslor och stämningar inblandade i en kort roman. Men jag fann den inte lika underhållande att läsa som andra. Väldigt sorgsen och dyster berättelse.

    SvaraRadera
  17. Jag tycker att den här recensionen ger en rättvis bild av Förvandlingen. Boken var väldigt lättläst och språket var bra och flytande. Dock fick jag inte riktigt grepp om den då den krävde väldigt mycket tolkning och läsande mellan raderna. Jag tycker att den är intressant och ger läsaren en tankeställare.

    SvaraRadera
  18. Recensenten ger en rättvis och beskrivande recension av förvandlingen och dess djupa tolkningar. Språket i boken tyckte jag flöt på bra men det var svårt att fastna riktigt i boken då den inte kändes så sammanhängande. Genom att tänka djupare och läsa mellan raderna fick man reda på Kafkas åsikter och tankar om människan, samhället och verkligheten vilket jag anser gav intresse till boken.

    SvaraRadera
  19. Jag håller absolut med recensenten om att novellen har en oförklarligt hopplös och bisarr stämning och att läsaren enklast känner medlidande för Gregor, vars tillstånd kan jämföras med t.ex ett fysiskt handikapp i dagens samhälle.
    Jag ser själv inte humorn i novellen på samma sett som recensenten utan dras snarare ner av den dystra och uppgivna stämningen.
    Men sant är att novellen är mycket läsvärd och stolt håller din klassiker-status av en självklar anledning. Få verk jag läst har varit så förevigt aktuella som "Förvandlingen", som tar upp problem som knappast någonsin kommer lösas i vårt samhälle.

    SvaraRadera
  20. En lysande recension! Jag uppfattar, likt er, att ett av romanens många egentolkade budskap är livets osäkerhet. Ena dagen blomstrar ens tillvaro, fast veckan senare faller allt isär. I sin tur väcker det tanken om hur väl man ska ta hand om livet, men även andra människors liv. Att man inte likt Gregors familj diskriminerar folk p.g.a. deras utseende, kön, produktiva förmåga etc, vilket tyvärr är ordinärt i dagens samhälle.

    Jakob

    SvaraRadera
  21. Jag tyckte att den här recensionen var väldigt bra och innehållsrik. Du förklarade bra lite kort om boken först och sedan om förvandlingens djupa tolkningar, du drog väldigt bra paralleller tycker jag som jag också hittade när jag själv läste den. Jag tycker också du hade bra styckesindelning som gav mycket luft i texten. Mycket bra recension.

    SvaraRadera
  22. Jag vet inte riktigt hur det kommer sig att här ramlar in så många recensioner av min recension, men jag hoppas att det innebär att många läser boken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jag som är ansvarig för detta "inramlande" :)
      Vi är en klass på katedralskolan i Lund som läst romanen tillsammans och en av uppgifterna de fick var följande: "Läs den recension av Förvandlingen som du hittar på http://www.lyransnoblesser.se/2009/05/forvandlingen.html
      Håller du med recensenten eller saknas något väsentligt i recensionen? Förklara. Skriv in i kommentarsfältet. Var respektfull och nyanserad! Skriv namn på kommentaren."

      Nomi Cohen, Katedralskolan, Lund

      Radera
    2. Jätterolig uppgift! Jag känner mig så klart glad att ni valde min recension. Jag är ju inget proffs på att recensera, utan arbetar som skolpsykolog, bland annat på gymnasiet. Och visst har eleverna visat god förmåga att formulera tankar och eventuell kritik på ett respektfullt, nyanserat sätt. Många A i klassen ;)

      Radera
  23. Jag tycker att recensionen skildrar perspektiven från boken bra, både vad som händer med Gregor och familjen. Precis som det nämndes i recensionen var det svårt att få ett grepp om berättelsen då många tolkningar krävs, men bra recension som beskriver hur man kan tolka den.

    SvaraRadera
  24. Jag tyckte att denna recension var mycket bra då den beskriver novellens innehåll på ett bra viss.
    Jag håller särskilt med om att man blir berörd av det utanförskap som Gregor får uppleva då han blivit en insekt. Jag tycker även precis som recensenten att denna novell bör läsas av alla då den går att tolka på så många olika sätt, och därför har den något att ge till alla som läser den.

    SvaraRadera
  25. En ypperlig recension av Förvandlingen tycker jag! Intressanta beskrivningar av hur man kan välja att läsa boken samt en lysande inledning. För övrigt är det enligt mig lite extra intressant med parallellerna som dras mellan boken och Kafka själv. Dessa knyter ihop delarna om Kafka med kritiken till boken.

    SvaraRadera
  26. En riktigt bra recension, instämmer helt. Dock hade det varit bra om du skippa den självbiografiska biten om Franz Kafka, då detta är en recension om boken och inte Kafkas liv. :)

    SvaraRadera
  27. Jag tycker överlag att detta är en mycket bra recension som beskriver bokens handling lagom mycket och samtidigt analyserar den djupare meningen av novellen. Jag håller särskilt med om att boken som recensenten säger att "Novellen kan läsas som en berättelse om människans utsatthet och skammen hon känner då hon inte längre är produktiv" detta var precis min tanke efter att ha läst novellen.

    julián

    SvaraRadera
  28. Jag tycker att du gjort en mycket bra sammanfattning av boken! Du har fått med alla viktiga punkter, både vad boken handlar om på djupet och ytan, men även hur språket påverkar stämningen i boken. Det var intressant att läsa om hur du tolkat boken och vad bokens händelser kanske egentligen står för. Något som jag också tyckte var centralt i boken var hur Gregor slets mellan att i ena stunden känna sig som en människa, för att sedan känna sig mer som en insekt.

    SvaraRadera
  29. Bra recension! Att boken försöker berätta någonting om samhället är bara en tolkning av många. Boken var lättläst (men vissa ord var lite ovanliga, som t.ex. prokurist) och vare intressant, om man kollar på boken ytligt eller om man försöker att tolka boken på ett annat sätt.

    SvaraRadera
  30. Tydlig recention som ger en bra bild om Kafkas verk " förvandlingen" och som även beskrver paralleller med dagens samhälle och varför boken blivit just en klassiker. Bokens djupa budskap tolkas till stor del av läsande mellan raderna och med den bakrundsfakta som tas upp i recentionen kan man lättare se ett sammanhang.

    SvaraRadera
  31. Recensionen är väldigt bra och utförligt i sina förklaringar om att boken läses på många plan. Suget efter att ta upp boken efter att man läst den är oumbärlig och känslan av att boken ”talar” med en tar lätt överhand. Boken är formad på ett sätt så alla kan känna igen sig, eftersom den handlar om oss, om mänskligheten och samhället. Sorglig såklart men ett uppvaknande på hur blinda vi människor är för vår egen verklighet. Hur vi ser de vi vill se och vägra se hur det man inte vill se. Familjen kan inte förstå hur övergiven Gregor känner sig mot slutet av boken. Men samtidigt känner dem sig nog så kärleksfulla de kan vara mot detta ”monster” som du kallar det. De vill inte se Gregor men ändå ”tar de hand” om honom. De känner sig kärleksfulla men Gregor känner sig inte omhändertagen.

    SvaraRadera
  32. En bra recension av Förvandlingen då innehållet beskrivs väldigt bra.
    Beskrivningar på hur man kan läsa boken stämde bra överens med hur jag tänkte och att du nämner att boken kan läsas på mer än ett sätt.
    Jag tänkte lite annorlunda om hur Gregors situation speglade samhället och hur de hanterar de situationerna. Men allt som allt en jättebra recension.

    SvaraRadera
  33. En mycket bra recension och analys. Jag håller med dig på många punkter efter att själv ha läst boken. Väldigt intressant att läsa det exemplet du gav hur man kan tolka boken. Väldigt bra att du drar paralleller mellan Gregors liv och samhället för det tror jag är en viktig tolkning. Det gör att det blir lättare att förstå boken när man läser. För när jag själv läste tyckte jag det var svårt ibland och tolka och läsa mellan raderna. Kan vara också för att Kafka tyckte boken var rolig, men jag uppfattar den inte alls rolig. Utan sorgsen och mörk. Det jag gillar är att du lämnat tolknings analysen ganska öppen så att när man läser ,kan tolka den på sitt eget vis. Du beskriver på ett sådant intressant sätt som gör att den låter som en spännande och intressant bok. Så det är en mycket bra recension tycker jag.

    SvaraRadera
  34. Väldigt bra recension! Den sammanfattar boken väldigt bra samtidigt som den får med aspekter av Kafkas liv. Texten är även lättläst och har strukturerade stycken. Den egna analysen är också det budskapet som jag uppfattade när jag läste förvandlingen. Denna recensionen fångar verkligen läsarens intresse för boken, och för Kafka som författare.

    SvaraRadera
  35. En mycket bra recension av Förvandlingen med bra struktur och relevanta beskrivningar. Även jag kunde småle åt det absurda och smått komiska jag läste. Jag håller verkligen med om att ordet ”kafkaesk” har fått en riktig innebörd för en. Man slängs in i en till synes simpel värld för att sedan se riktiga, djupare samband till verkligheten.

    SvaraRadera
  36. En mycket bra recension som ger många bra inblickar på läsupplevelsen som Kafkas verk givit dig. Analysen är väl strukturerad och ger många goda synvinklar angående Förvandlingen. Förklaringen av begreppet "Kafkaesk" är något jag fullkomligt håller med som även stämmer in på många av mina personliga tolkningar. Efter att läst denna analys så var det enklare att få en begriplig bild av Förvandlingen som tidigare kunde upplevas en en aning abstrakt. Bra jobbat!

    SvaraRadera
  37. Denna recension tycker jag skildrar boken på ett mycket bra sätt. Man får en kort inblick i vad boken handlar om och hur de olika karaktärerna i boken agerar. ”Förvandlingen” hänger inte riktigt ihop och denna recension ger oss en klarare bild på vad Kafka kanske menade.
    Precis som du säger ska man inte tolka boken bokstavligt, utan läsa mer mellan raderna. Boken tycker jag är en perfekt skildring av verkligheten och samhällets uppbyggnad.
    Absolut mycket läsvärd!

    SvaraRadera
  38. En utmärkt recension som på ett bra sätt beskriver både bokens innehåll, hur man kan tolka den och även en koppling till Kafkas liv och jag håller med om det du skriver. Recensionen är intressant och välskriven och jag håller med om att samtidigt som den är lättläst är den även lite underlig, berörande och humoristisk. Det som verkligen gör boken intressant är just det otaliga antalet tolkningsmöjligheter som du skriver om, och att man kan välja om man bara vill läsa den “på ytan” eller lägga ner mer tanke och försöka tolka den, vilket jag tycker gjorde boken ännu mer läsvärd. Sammanfattningsvis tycker jag att det är en mycket bra recension!

    SvaraRadera
  39. En jättebra recension som skildrar bokens innehåll på flera plan. Eftersom att det finns så mycket under ytan i den här romanen tycker jag att det känns viktigt att både få med hur absurd historian är och vad den kanske egentligen speglar, vilket finns med i recensionen.
    Förvandlingen är en förvirrande bok och jag tycker att den här recensionen gör bilden av romanen lite tydligare. Den ger en del nya perspektiv som gör det lättare för läsaren att tolka de olika karaktärerna och deras handlingar.

    SvaraRadera
  40. En oerhört bra och intressant recension av Kafka's verk Förvandlingen! Jag håller med om ett flertal saker som du tar upp, exempelvis din tolkning av begreppet kafkaesk samt att det finns otaliga tolkningsmöjligheter och att den innehåller mångfacetterade djupdykningar. Berättelsen kan helt enkelt tolkas mer eller mindre metaforiskt, men hur man än tolkar den så resulterar det till samma slutsats: utanförskap och ångest över att inte bli accepterad om man inte passar in. Att Kafka drar en parallell mellan sitt eget liv och Gregor Samsa’s kan man bland annat se när Gregor blir våldsamt återförd till sitt rum av sin far, det här anser jag tydligt visar hur Kafka’s egna komplicerade relation var med sin far. Verkligen läsvärd!

    SvaraRadera