lördag 16 maj 2009

En dag i Ivan Denisovitjs liv

En dag i Ivan Denisovitjs liv av Alexandr Solzjenitsyn.

Ivan Denisovitj, kallad Sjuchov, sitter fängslad i ett arbetsläger. Han är dömd till 10 års straff-arbete för spioneri, efter att ha tillfångatagits av tyskarna under andra världskriget. Den här dagen vaknar Sjuchov och känner sig sjuk. Han orkar för första gången inte upp i tid och för detta straffas han med ett extra arbetsuppdrag. Eftersom Sjuchov inte mår bra går han, efter att ha uträttat det extra straffarbetet, till sjukstugan för att rapportera att han är sjuk. Men läkaren får inte sjukskriva fler denna dag, så Sjuchov måste arbeta trots att han inte mår bra. Under resten av dagen lyckas Sjuchov över förväntan med såväl arbetet, som matanskaffningen. När han somnar på kvällen är han nöjd med den gångna dagen: "Det hade gått en dag, av ingenting förmörkad, en nästan lycklig dag."

Författaren beskriver detaljerat hur en dag i lägret ser ut. Fångarna är trötta och utsvultna, kontrollrutinerna i sträng, sibirisk kyla är absurda. Det är få som överlever till frigivningen, tämligen godtyckligt kan man få extra straff i form av minskade matransoner, vilket i regel leder till döden. Relationen mellan fångarna pendlar mellan konkurrens och solidaritet. Alla försöker tillskansa sig fördelar för att överleva, men ett visst utrymme för generositet och omtanke finns. Även under det hårda arbetet visar sig denna omtanke om de svagare och i de olika arbetsmomenten uttrycker fångarna arbetsglädje och tillfredsställelse över sin yrkesskicklighet.

Det slående i romanen är det optimistiska tonfallet, som bildar en skärande kontrast till den misär som beskrivs. Samtidigt kan man i vissa subtila, sarkastiska kommentarer skönja den vrede som ligger och pyr under ytan. Just tilltalet gör att man kan ta åt sig berättelsen, utan att värja sig. Allt skildras osentimentalt och lågmält på ett mästerligt sätt.


Solzjenitsyn föddes den 11 december 1918. 1945 arresterades han för att ha smädat Stalin och dömdes till åtta års arbete i ett straffläger i Gulag. Där inledde han sitt författarskap genom att i hemlighet föra anteckningar om livet i lägret. Han debuterade 1962 med En dag i Ivan Denisovitjs liv. Denna roman ledde till berömmelse utomlands, men också till att han ansågs vara "statens fiende" i Sovjetunionen. 1970 tilldelades Solzjenitsyn Nobelpriset. Han var då förbjuden att publicera i hemlandet och efter en hetskampanj landsförvisades han 1974. Samma år publicerades den omtalade Gulag-arkipelagen. Solzjenitsyn levde i exil i USA under många år, men återvände till Ryssland 1994 efter Sovjetunionens sammanbrott. I stället för att fängslas hyllades han nu som en av landets stora kulturpersonligheter. Den 3 augusti 2008 avled Solzjenitsyn vid 89 års ålder.

7 kommentarer:

  1. Ska passa på att tipsa om den dokumentär som kommer att sändas i SVT2 på lördag den 23 maj! Stig Fredriksson, som var utrikeskorre i Sovjet vid den tiden det begav sig, intervjuade Solzjenitsyn bara några månader innan hans död. Som jag förstått det visas den intervjun i kombination med ett studiosamtal där Fredriksson bl a berättar något om hur han hjälpte Solzjenitsyn att smuggla ut hans manuskript ur landet. Spännande litteraturhistoria!

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset, den dokumentären vill jag verkligen se.

    SvaraRadera
  3. Har gjort en inlägg om Förvandlingen. Nu blir det nog inget mer stopp i Östeuropa. Har dock Glöd stående i hyllan och är lite sugen på den!

    http://lillao.blogg.se/2009/may/osteuropastopp-nummer-2.html

    SvaraRadera
  4. Jag har läst ut eller rättare sagt lyssnat klart på Glöd och tyckte mycket om den.

    SvaraRadera
  5. Nå har eg også klart å sette meg ned å skrive litt om denne boka. Eg er veldig enig med deg, i dette med at den optimistiske tonen gjer boka veldig sterk.

    SvaraRadera
  6. I DN idag skrev Göran Greider väldigt bra om just En dag i Ivan Denisovitjs liv, i en ny serie kallad "Böcker som förändrade världen": http://www.dn.se/dnbok/aleksandr-solzjenitsyn-en-dag-i-ivan-denisovitjs-liv-1.905759

    SvaraRadera