onsdag 8 april 2009
HBTQ
Det cirkulerar en intressant enkät om marginaliserade författare i bloggosfären just nu. Jag har stött på den på flera ställen och funderat på att besvara den. Här finns med en fråga om HBTQ (en förkortning jag tyvärr var tvungen att googla för att förstå) jag sedan dess funderat över. Först tänkte jag bara att jag väl inte bryr mig om vad författaren har för sexuell läggning, men sedan läste jag en klok kommentar om hur insnöad den inställningen var. För det är den ju. Det är klart att sexuell läggning ofta styr val av boendemiljö och familjebildning. Jag är en vit kvinna, akademiker och småbarnsmamma och rör mig ju i en ganska snäv värld. Så nu skulle jag vilja ha tips på bra HBTQ-författare. Oscar Wilde är ju ett måste och kanske Jonas Gardell, men däremellan då? Jag är alltså inte intresserad av snaskig, sexfixerad litteratur, utan vill läsa seriösa romaner som speglar en annan vardag än min egen. Tips?
Omsorgsfullt nedplitat av
Lyrans Noblesser
Etiketter:
Allmänt boksnack
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag tänkte tipsa om t ex Louise Boije af Gennäs och Mian Lodalen. Charlie av Margareta Suber. Sen tänkte jag på några fler som skriver inom sfären för HBTQ men där jag inte vet så mycket om författare - om de är inifrån eller utifrån betraktare. T ex Simtag av Jessica Berglund, fin skildring av kärlek som råkar vara mellan två kvinnor. Andra kanske Anne Holts Mea Culpa. Jeanette Winterson, Det finns annan frukt än apelsiner. Sofi Oksanen, Baby Jane.
SvaraRaderaNågra kvinnor som tips i alla fall även om jag inte vet alla stämmer överens med det du frågar efter...
Jag har svarat på enkäten och även om jag tycker att den är rätt märklig så tror jag att den är bra för att rannsaka sig själv. Visar det sig att man bara läser böcker av vita medelklassmän bör man kanske vidga sina vyer.
SvaraRaderaTyvärr har jag själv dålig koll på HBTQ-författare. Både Wilde och Gardell är lästa och uppskattade, men fler tips är att föredra så jag ska följa kommentarerna med stor nyfikenhet.
Var är den enkäten som figurerar? Jag tänkte tipsa om sidan saffo.se som en lesbisk elev på gymnasiet pratat om, men den finns tyvärr inte längre. Då får jag tipsa om Mats Strandberg och Mian Lodalen, men det kanske inte är så högtstående litteratur.
SvaraRaderaFör ganska många år sedan läste jag "Förlust" av Emma Donoghue.
SvaraRaderaMinns inte mycket mer än att jag tyckte om den.
Huvudpersons flickvän har avlidit, och hur sörjer man ett förhållande som man dolt för omgivningen i alla år? Romanen utspelas på Irland under 90-talet, så katolicismen ger en extra komplikation.
Det finns många bra HBQT-författare även om jag bara kommer på en på T (Rachel Pollack). Annars Tove Jansson, Joanna Russ Juan Goytisolo (särskilt Förbjudet område), E. M. Forster (även om bara den postuma Maurice behandlar ämnet öppet) med flera.
SvaraRaderaMen det här med snaskig och sexfixerad, som åtminstone en del av Goytisolos böcker har kallats, tycker jag nog blir lite problematisk då så mycket homosexuell litteratur fördömts med snarlika formuleringar.
Tack för tipsen, det var flera böcker där jag blev intresserad av. Ylva, om du följer Martins länk hittar du enkäten och länk till ursprunget. Jag tror att jag läst enkäten på någon annan sida också, men minns tyvärr ej var.
SvaraRaderaJag hittade ett förlag msom specialiserat sig inom området www.normal.se. Där kan man nog också hitta en del läsvärt.
Petter, jag har ingen avsikt att insinuera att homolitt skulle vara mer snaskig än heterolitt. Jag ville bara vara tydlig eftersom jag efterfrågade en viss sorts litteratur utifrån författarens sexuella läggning. Det är inte sexet jag är intresserad att läsa om, utan resten av livet :-)
SvaraRaderaTack för tipsen!
Sen kan du ju alltid läsa klassikern Egalias döttrar av Gerd Brantenberg, den är nästan ett måste tycker jag om man vill ha en spännande läsupplevelse!
SvaraRaderaDen har jag ju faktiskt läst Lisa och dessutom köpte jag den i pocket för inte så länge sedan. En rolig och tänkvärd roman :-)
SvaraRaderaMichael Cunningham är en av mina favoritförfattare. Särskilt mycket tycker jag om "A life at the end of the world", som också har ett tydligare HBQT-tema än "The hours", som han väl är mest känd för.
SvaraRaderaA home at the end of the world, heter den ju.
SvaraRaderaHm... Måste boken vara utgiven än? Om inte kan jag rekommendera "Udda" av Sara Lövestam som du kan läsa online. http://www.kapitel1.se/sara-lovestam/udda
SvaraRaderaDet var ett bra tips Annannan :-)
SvaraRaderaDen verkar vara intressant Fia, men jag tror inte jag klarar läsa en hel bok på skärmen. Hoppas den blir tryckt :-)
In the meantime kom jag på två tips till, och hann glömma det ena igen...
SvaraRaderaJag läste nyligen The Naked Civil Servant, som jag skriver mer om här:
http://annannan.wordpress.com/2009/03/11/lets-have-a-crisp-day-a-quentin-crisp-day/
Boken är full av engelsk torr humor och jag önskade ibland att man hade fått komma berättarens känslor lite närmare. Men den var definitivt en fascinerande inblick i en helt annan tillvaro.
Nu när jag sitter här vid datorn på söndagskvällen undrar jag vilken den andra boken var som jag kom ihåg i morse när jag som bäst stretade uppför långa backen på min springrunda... Visst ja, en annan nylig läsning av en gammal bok: The Color Purple av Alice Walker.
Men ska du bara läsa en av dessa tre så läs Cunningham!
Purpurfärgen har jag ju läst för länge sedan, fast jag minns inte ngt HBTQ-tema. Kanske dags för en omläsning. Och Cunningham ska jag definitivt sätta upp på läslistan.
SvaraRaderaStone Butch Blues av Leslie Feinberg. Både lesbiskt och trans (det där T:et i HBT/HBTQ). En intressant och mycket otäck skildring av en arbetarklassig lesbisk scen, helt uppdelad på maskulina och feminina flator, samt hur den världen förändrades under 70-talet.
SvaraRaderaMera T: Middlesex av Jeffrey Eugenides. Fantastisk roman, släktsaga, med en person som står lite mittemellan könen i huvudrollen.
Louise Boije av Gennäs Stjärnor utan svindel, förstås.
Jag inser plötsligt att frågan gäller "HBTQ-författare", inte "HBTQ-böcker". I så fall får vi ta bort Middlesex. Samtidigt är den definitionen i sig väldigt intressant... vad menas med en HBTQ-författare, eller t.ex. en lesbisk författare? En definition av "lesbisk litteratur" som jag hört är "av en lesbisk författare, om lesbiska, för en lesbisk publik". I så fall ryker SelmaEn solklar lesbisk författare även enligt dessa kriterier är dock Karin Boye med sin Kris (som jag inte läst).
SvaraRaderaDet finns garanterat massor av författare som är eller varit homosexuella men som inte visat många spår av detta i sitt författarskap. Hur relevant är deras sexuella läggning? Det går att läsa Selmas alla kärlekshistorier med förhinder, mellan personer som på olika sätt är olämpliga för varandra, som - inte omskrivningar, men som ett sätt att uttrycka något för henne väsentligt bara i en lite annan form. Det finns läsningar av Selma som kretsar helt kring heterosexuell kärnfamilj - är det månne lite lite konstlat? osv. (Jag har inte läst särskilt mycket Lagerlöf, resonemangen ovan är lånade från ett nummer av tidskriften Lambda Nordica)
Författares sexuella läggning har den betydelse man ger den, skulle jag vilja säga. Ungefär som en författares nationalitet, kanske?
Virginia Woolf. Orlando. Den som vill läsa boken lesbiskt, läser bland mycket annat om förhållandet med Vita Sachsville-West, med "könsbytet" som ett sätt att skriva om kärlek mellan kvinnor utan att skriva det rätt ut. Den heterosexuelle läsare som aldrig hört talas om detta läser på annat sätt...
SvaraRaderaJättebra tips kontakt - och viktiga distinktioner. Jag har ju läst mycket av Selma och aldrig ens reflekterat över hennes sexualitet. På något sätt måste nog författarens sexualitet komma till uttryck i boken om den ska ge något nytt i min läsning.
SvaraRaderaLouise Boije av Gennäs har jag läst ngt av för länge sedan. Och Orlando försökte jag ju lyssna på i höstas, men begrep ingenting eftersom jag nog slumrade till ibland. Nu har jag googlat och läst på lite om Virginia och Vita. Som trädgårdstokig har jag faktiskt besökt Sissinghurst och beundrat Vitas vita trädgård. Tack kontakt för bra inlägg!