Läslistor

torsdag 30 april 2009

Kulturfyra om läsning

Veckans Kulturfyra om läsning måste naturligtvis besvaras.

1. Vilka böcker planerar du att läsa i sommar?
I sommar är det litteratur från Asien och Oceanien som gäller. Dessutom kommer jag att få några mycket intressanta recensionsböcker.

2. Vilken bok läser du just nu? Ta gärna en bild på bokhögen som ligger och väntar, om du har någon sådan hög.
Just nu läser jag Jhumpa Lahiris underbara Främmande jord. Här är de böcker jag gärna skulle vilja hinna läsa under vår Jorden Runt-resa.


Jag skulle dessutom gärna vilja läsa ett antal Nobelpristagare, några Nobelpriskandidater och lite klassiska kvinnliga författare. Men tiden kommer nog inte att räcka till allt jag vill.

3. Hur mycket läser du varje vecka?
1-2 böcker. Jag läser och lyssnar till ungefär samma mängd böcker, men lyssnandet tar längre tid. Med ett litet barn i huset och ett intensivt bloggande begränsas mängden lästid. Därför lyssnar jag t ex i bilen på väg till jobbet. Jag läser/lyssnar c:a 10 timmar i veckan.

4. Om du skulle beskriva vad som är viktigast med en bok, med tre ord, vilka tre ord väljer du då?
Berättarglädje, som uttrycks i en intressant handling. Psykologiskt trovärdiga personbeskrivningar och händelseförlopp. Enkelt eller poetiskt, vackert eller intressant eller utmanande språk.

onsdag 29 april 2009

Ungdomens bröd

Ungdomens bröd av Heinrich Böll, utgiven av Brombergs, 2009.

Den unge Walter växer upp i ett samhälle som ligger i ruiner efter andra världskriget. Det är en tid fylld av skam över krigshändelserna, men också en tid av kraftig tillväxt och ett gyllene tillfälle för den som kan ta för sig av det välstånd som växer fram. Walter har haft många olika yrken, trots sin unga ålder, men egentligen inte intresserat sig för något. Nu arbetar han som tvättmaskinsreparatör och han är förlovad med chefens dotter. Så en dag träffar han en ung kvinna och blir häftigt förälskad.

I kortromanen (knappt 120 sidor) skildrar författaren vardagen i efterkrigstidens Tyskland på ett lågmält sätt. Trots det lilla formatet, rymmer berättelsen både en intressant handling som lockar läsaren och en fyllig samtidsbeskrivning.

Författaren använder sig av ett rikt symbolspråk. Brödet finns med både konkret och symboliskt genom hela boken och det ges en närmast magisk egenskap. Under efterkrigstidens fattigdom längtade efter och begärde Walter bröd, bröd, bröd. I bokens nutid har Walter ett rejält sparkapital och stora möjligheter till konsumtion. Men han tycks inte bli mätt av bröd allena. Och detta står klart för honom då han drabbas av kärleken. Denna kärlek gestaltas som en mirakulös kraft och räddningen för de tomma, hungrande människorna.

Huvudpersonen, berättarjaget, skildras med ett ömsint tonfall, samtidigt som denne även uppvisar ganska hänsynslösa drag. Walter drar sig t ex inte för att stjäla när han finner det nödvändigt och hans beteende gentemot fästmön, som han bryter med, är minst sagt oempatiskt. Ändå bli man som läsare fäst vid Walter och man hoppas att hans kärlek till Hedwig ska bli besvarad.

Det här var mitt första, men definitivt inte mitt sista, möte med författaren. Jag tyckte mycket om berättarstilen och det enkla, men innebördsrika språket. Heinrich Böll är en Nobelprisförfattare som verkligen är värd att uppmärksammas och läsas. Jag skulle dock rekommendera att man läser det informativa förordet av Sunnöve Clason efter man läst romanen.

Project Runway

Denna vecka vann Leanne sin andra vinst på raken. Hon börjar segla upp som en av favoriterna. Men jag vet fortfarande inte riktigt om jag har någon favorit. Kortos kläder brukar ofta falla mig i smaken och även Kenleys 40-talsstil tycker jag är intressant. Jag har lite svårt för Suede, helt enkelt för att han talar om sig själv i 3:e person. Generellt tycker jag att killarna utmärker sig mindre än tjejerna i år.

Nu är jag ju inte speciellt intresserad av modedimensionen i TV-serien, jag uppskattar att se duktiga yrkesmänniskor kämpa för att prestera under tuffa villkor. Man märker också att en del av dem nu börjar uppleva stress, Kenley snyftade rejält i förra programmet. Säkert börjar frustrationerna bli ohållbara och vi får väl se hur de hanterar situationen då.




Läs andra bloggares inlägg om

tisdag 28 april 2009

Tematrio - småsnack

När jag startade Tematrion trodde jag att det nog skulle finnas några som ville delta. Jag tänkte att det väl inte gärna bara kunde vara jag som saknade Petras Lästrio.. Men att mer än 50 bloggare/personer skulle delta fanns inte med i mina vildaste fantasier. Det är naturligtvis jätteroligt för mig att så många vill vara med, då är det ju värt att lägga ner lite extra jobb.

En av de positiva sakerna med Tematrion är att jag hittat så otroligt många nya, intressanta bloggar att läsa. Nackdelen är att jag inte har tid att läsa så mycket annat än bloggar nu för tiden...

Ytterligare en rolig sak är att det verkar som om många bloggare hittat varandra. Jag ser att allt fler får kommentarer och att små samtal uppstår. För mig är detta det allra roligaste. Jag tycker att vår målsättning som bloggare ska vara att försöka stötta varandra och få fler läsare till bokbloggosfären. En person som gjort mycket för bokbloggscommunityn (om ni ursäktar språkbruket) är Maria som skapat Bokbloggar.nu. Om ni inte lagt till er blogg där tycker jag att ni ska göra det.

Nej, nu måste jag börja klura över nästa veckas tema. Och innan dess ska vi ju ut och resa också :-)

måndag 27 april 2009

Tematrio - Läsning om läsning

Böcker om läsning och litteratur blir ofta uppskattade av oss boknördar. Och lästemat kan dyka upp på de mest oväntade ställen. Den här veckan tror jag att de flesta kan delta, men det kommer kanske att bli svårt att välja vilka böcker man vill presentera.

Har någon läst boken En historia om läsning av Alberto Manguel, som jag använde som temabild? Jag har drabbats av ha-begär.

Berätta om tre favoritböcker som handlar (åtminstone i viss mån) om läsning!

1. Mitt första val är en bok jag läste för länge sedan. Och läste om och läste om... Även i vuxen ålder tycker jag om sagor och få är bättre än Den oändliga historien av Michael Ende. Bastian är en mobbad pojke, som en dag stjäl en bok från ett antikvariat och börjar läsa. Genom läsandet av Den oändliga historien vävs hans egen liv in i landet Fantásiens öde. Som i alla sagor finns här många bottnar och det är en bok som speglar människans existentiella villkor.

2. Bok nummer två, Drottningen vänder blad av Alan Bennett, har jag ganska nyligen läst och recenserat. Det är en bedårande liten bagatell om passionen för läsning. Man läser boken med ett leende på läpparna, det är en liten (kron)juvel. Boken handlar om hur den engelska drottningen upptäcker böckernas värld och de konsekvenser detta får för hovet och landet.

3. Som tredje bok väljer jag Guernseys litteratur- och potatisskals-pajssällskap av Mary Ann Shaffer. Boken handlar om litteraturens och läsandets betydelse för en grupp människor som befinner sig i en extremt utsatt situation. Under den tyska ockupationen av kanalöarna samlas en grupp människor mer eller mindre frivilligt och bildar ett lässällskap. På olika sätt hämtar de kraft i läsningen och hos varandra. Detta är en berättelse om vänskap, kärlek och böcker. Och kärleken till böcker.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 26 april 2009

Jorden Runt på 8 dagar - Påminnelse

Utmaningen Jorden Runt på 8 böcker startar inom kort. Planen är att vi ska ta oss jorden runt på 8 böcker och vara hemma igen kring årsskiftet. I början av varje månad anländer vi till ett nytt resmål och jag kommer då att kortfattat presentera de tre böcker man kan välja mellan. Välj en (eller fler om ni har lust), läs den och skriv något om den på er blogg. Posta en kommentar med länk till mig så att jag kan skapa länklistor för de olika resmålen. Om ni inte har en egen blogg, kan ni posta era kommentarer angående den lästa boken i samband med att jag skriver om den bok jag läst på resmålet.

Man kan naturligtvis även välja att vara med på vissa delar av resan. Virtuella och bokliga resor har ju just den fördelen :-) Hoppa av och på som det behagar er. Om ni har läst alla föreslagna böcker för resmålet så välj en egen, gärna skriven av någon av de föreslagna författarna.

Anmäl intresse här så ska jag lägga till er på länklistan till alla resenärerna.

Listan över alla böckerna finns nedan. De allra flesta finns att köpa i bokhandel eller på antikvariat. Någon enstaka måste kanske lånas på bibliotek.

Trevlig resa!

Östeuropa i Maj:
Franz Kafka (Tjeckien) - Förvandlingen
Herta Müller (Rumänien) - Hjärtdjur
Alexandr Solzjenitsyn (Ryssland) - En dag i Ivan Denisovitjs liv

Mellanöstern i Juni:
Abraham B. Yehoshua (Israel) - Kvinnan i Jerusalem
Suad Amiry (Palestina) - Sharon och min svärmor
Khaled Hosseini (Afghanistan) - Tusen strålande solar

Asien i Juli:
Kiran Desai (Indien) - Bittert arv
Gao Xingjian (Kina) - Ensam människas Bibel
Haruki Murakami (Japan) - Norwegian Wood

Oceanien i Augusti:
Doris Pilkington (Australien) - Rabbit-Proof Fence
Patrick White (Australien) - Tant Theodora
Keri Hulme (Nya Zeeland) - Benfolket

Sydamerika och Västindien i September:
Gabriel García Márquez (Colombia) - Översten får inga brev
Roberto Bolaño (Chile) - Om natten i Chile
Maryse Condé (Guadaloupe) - Färden genom mangroven

Nordamerika i Oktober:
Toni Morrison (USA) - Älskade
Philip Roth (USA) - Envar
Margaret Atwood (Canada) - Oryx och Crake

Afrika i November:
Chinua Achebe (Nigeria) - Allt går sönder
Nadine Gordimer (Sydafrika) - Min sons historia
Tayeb Salih (Sudan) - Utvandringens tid

Västeuropa i December:
José Saramago (Portugal) - Blindheten
Virginia Woolf (England) - Mrs Dalloway
Per Petterson (Norge) - Ut och stjäla hästar

Trädgårdssöndag

Nu märks det att trädgårdssäsongen är här. Det blir inte mycket läst. Om några veckor kan jag ägna tiden åt att sitta ute och läsa, det blir underbart. Men just nu slåss jag med vresiga rosor, gräver i motspänstig jord och rycker i ändlösa maskrosblad. Fint blir det när det blir klart.

Kanske blir det inte riktigt lika spektakulärt hos oss som det var hos Vita Sackville-West, med inte mycket kan jämföras med Sissinghurst.

Inte heller har vi så enorma och vackra träd som på Hidcote Manor.

Variationen i artrikedom är något mer begränsad än på Eden Project.

Och vi har inte lika fantastiska skulpturala skapelser som på Heligan.

Men vi har vackra gammaldags rosenbuskar, många pioner och en hel del annat som snart sprider skönhet och väldoft i vår lilla vrå av världen.

Men lite blir det naturligtvis ändå läst på kvällarna. Just nu läser jag Jhumpa Lahiris novellsamling Främmande jord. Både författaren och boken är omskriven lite här och var och jag kan bara instämma i lovorden. En ordentlig recension kommer om ett par dagar.

Jag lyssnar också på Le Clézios Afrikanen, men måste medge att jag somnar hela tiden...

Och ja just det, i morgon blir det Tematrio!

lördag 25 april 2009

Il Postino - Pablo Neruda

Veckans fredagsfråga hos Bokhora handlar om filmer om författare. Givetvis är min favoritfilm i genren Il Postino även om den iofs inte primärt handlar om Nerudas liv.

Fiskaren Mario vill inte gå i sin fars fotspår. I stället börjar han arbeta som brevbärare och hans uppgift är att leverera breven till den store poeten Pablo Neruda, som befinner sig i exil i Italien. Mellan de två männen växer en vänskap fram och Mario börjar så sakteliga förstå poesins värld. Kanske kan han med hjälp av posesi vinna den vackra Beatrices hjärta?

Detta är en av de vackraste filmer jag vet, om ni inte sett den är det dags!

Hur gick det sen?

Hur gick det sen? av Tove Jansson, utgiven av Alfabeta Bokförlag, 2008.

I bilderboken Hur gick det se? får vi följa Mumintrollet, som är på väg hem med en mjölkkanna från mjölkaffären. Han träffar en ledsen Mymlan, vars lillasyster My försvunnit. Tillsammans försöker de leta upp Lilla My och råkar då ut för många kusliga äventyr. De råkar störa en morrande Gafsan, som sitter och metar fisk, de blir uppsugna av Hemulens dammsugare, de råkar platta till en sovande Filifjonka och i stormen hamnar de hos de elektriska Hattifnattarna. Men till slut blir det bullkalas hemma hos den kloka, milda Muminmamman.

Texten är på rim, vilket ger en härlig rytm vid läsningen. Redan i inledningen skapas en spännande stämning, som sedan varar boken ut:

"Från mjölkbutiken klockan fem,
ett litet mumintroll gick hem.
En kanna full med mjölk han bar
och vägen lång och kuslig var
och vinden suckade och ven
i skogens alla mörka trän -
det var ej långt från skymningen.
VAD TROR DU ATT DET HÄNDE SEN?"


Bilderna är suggestiva och harmonierar perfekt med texten. På varje sida finns ett hål eller en genomskärning som låter antyda vad som komma skall på de närmaste sidorna. Genom detta får boken ett extra djup, både rent konkret och symboliskt. Detta förstärker spännings- och förväntanseffekten.

I boken får man lära känna många av Mumindalens invånare, och det är en bra bok att läsa när man vill introducera Muminvärlden för barnen. Boken är lite kuslig och passar de äldre förskolebarnen bäst. Min lilla 3½-åring lyssnade mycket intresserat, men får nog vänta ett år innan hon riktigt kan ta till sig nyanserna i berättelsen.

Naturligtvis rekommenderas denna bok till varenda liten unge!

fredag 24 april 2009

Jorden Runt på...

... 20 böcker? Jag hade ju en hel del av böckerna i mina bokhyllor redan innan jag planlade resan. Och naturligtvis kände jag mig föranledd att införskaffa ytterligare några. Summa summarum ska jag läsa 20 böcker under resan. Och lyssna på Envar på radion. Nja, det kommer nog inte att bli så. Jag får nog resa minst ett par varv runt klotet innan jag läst alla böckerna. Men, hu så svårt det kommer att bli att välja! Jag har sett att flera av er redan valt, har ni några urvalstips?

Firande av Världsbokdagen

Hur blev ert firande av Världsbokdagen? Lyssnade ni på något intressant eller kanske ni till och med läste något?

Själv lånade jag Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov på biblioteket och läste Vad hände sen? av Tove Jansson för dottern. Dessutom gjorde jag en ny beställning på Bokus av böcker jag absolut inte behöver, som kommer att trängas i bokhyllorna. Men man fick ju trippla MedMera-poäng...

1 st Doktor Glas (9789100109615) à 39.00 kr
1 st Grannarna : teckningar ur vardagsli... (9789127076013) à 36.00 kr
1 st Revolutionary Road (9789113021829) à 41.00 kr
1 st Försoning (9789170373497) à 41.00 kr
1 st Jerusalem (9789100114244) à 39.00 kr
1 st Det finns annan frukt än apelsiner (9789170281365) à 38.00 kr

Jag avlsutade kvällen med att börja lyssna på Le Clézios Afrikanen, uppläst av Krister Henriksson.

torsdag 23 april 2009

Boktipset, Bok.nu och Bokbloggar

Jag reggade mig naturligtvis på Boktipset häromdagen och har sedan dess kikat in lite då och då. Jag har betygssatt en massa böcker och fått en del vettiga tips. Men om jag ska uttrycka mig kortfattat är min bedömning: "Been there, done that". Det är ju ingen större skillnad mellan Boktipset.se och Bok.nu. Största fördelen med Boktipset är att den är snyggare. Största fördelen med Bok.nu är att man slipper kändisarna. Killarna som ligger bakom Bok.nu gjorde ett bra jobb, när de var snabbare än etablissemanget med att lansera sin sida. Dock tycker jag att det är trist att de marknadsförde sig via oss bloggare och därefter avslutade vår samverkan utan ett ord, när Bok.nu växt till sig. I vilket fall kommer jag väl att hänga lite på båda sidorna, men de bästa boktipsen får jag definitivt via mina medbokbloggare.

Läs andra bloggares inlägg om

Världsbokdagen

Den 23 april 2009 fyller Världsbokdagen 14 år. Idag firar man böcker, författare och läsning i hela världen. Runt om i Sverige hålls föredrag och firas på olika sätt i bokliga sammanhang. Läs mer om firandet på din egen hemort här. Själv ska jag fira genom att besöka biblioteket på min arbetsplats och ägna kvällen åt att läsa tillsammans med dottern. Glad bokdag!

Läs andra bloggares inlägg om

onsdag 22 april 2009

Vikarierande dotter

Lilla dottern på 3½ kommer att vikariera på bloggen som recenscent under en period. Eller rättare sagt, vi kommer att ha ett samarbete. Ofta när vi ska någonstans svarar lilltjejen att hon bara ska blogga lite först. Man kan ju undra varifrån barn får sina idéer???

I vilket fall fick vi hem ett mycket fint paket med recensionsböcker från Alfabeta igår, och läsningen har redan påbörjats. Just nu nattar pappa dottern genom att läsa om den modiga mormodern. Igår läste dottern och jag om det lilla lammet Lisa. Mer genomtänkta inlägg kommer allt eftersom vi läst och begrundat.

Dessutom innebär detta att även lilla dottern påbörjar en Jorden Runt-resa. Böckerna är skrivna eller utspelar sig i Mumindalen, Kina, Japan, Afrika och England.

Orange Prize for Fiction

Igår publicerade Orange Prize for Fiction sin shortlist. De utvalda böckerna är:

Scottsboro - Ellen Feldman
The Wilderness - Samantha Harvey
The Invention of Everything Else - Samantha Hunt
Molly Fox's Birthday - Deirdre Madden
Home - Marilynne Robinson
Burnt Shadows - Kamila Shamsie

Tyvärr känner jag inte till någon av författarna, men jag misstänker att flera av dem kommer att bli bekanta så småningom.

Jag läste också på hemsidan om tidigare års vinnare och shortlist-nominerade. Här finns några romaner jag läst och många jag är intresserad av att läsa.

Sedan tidigare har jag läst:
A Concise Chinese-English Dictionary for Lovers - Xiaolu Guo
The Blind Assassin - Margaret Atwood
Alias Grace - Margaret Atwood
The Hundred Secret Senses - Amy Tan

Jag kommer med stor sannolikhet att under året läsa:
Half of a Yellow Sun - Chimamanda Ngozi Adichie
The Inheritance of Loss - Kiran Desai
Oryx and Crake - Margaret Atwood

Dessutom är jag t ex mycket nyfiken på Lullabies for Little Criminals av Heather O’Neill efter att ha läst Mariannes recension här.

tisdag 21 april 2009

Boktipset.se

Ny sidan Boktipset öppnade idag, något försenade. Bakom sidan står Bonnierförlagen, TV4 och Sigge Eklund. Förhoppningen är att sidan "ska samla Sveriges alla bokälskare". På Boktipset kan man lägga upp sin egen bokhylla, betygssätta böcker, blogga och titta i andras boksamlingar.

Jag har naturligtvis reggat mig (som Lyran Luminous eftersom jag gillar att vara anonym) och någon form av åsikt om sidan kommer så småningom.


Läs andra bloggares inlägg om

måndag 20 april 2009

Tematrio - Djur

I en del böcker spelar djur en framträdande roll. Kanske är det ett riktigt djur eller författarens sätt att gestalta något. Jag har läst många böcker där djur varit lika viktiga som de mänskliga huvudpersonerna, jag var ju hästtokig då jag var yngre.


Berätta om tre böcker där djur spelar en viktig roll!

1. Efter en svår ridolycka, där Grace blir fysiskt och Pilgrim mentalt skadad, är mannen som kunde tala med hästar deras enda räddning. Modern Annie ger sig iväg med sin dotter och hennes älskade häst upp i bergen i Montana för att få hjälp. Där får både mor och dotter lära sig om kärlek och tillit.

Mannen som kunde tala med hästar av Nicholas Evans läste jag för dryga 10 år sedan. Den är väl inte litterärt bland det bästa jag läst, men jag tyckte ändå att den var fantastisk. Detta är en bok som fick den annars tämligen sansade 30-åringen att både skrika av fasa och närmast yla av sorg. Katharsis!


2. Pi är en mycket ovanlig pojke. Han växer upp i Indien och hans största intresse under tonåren är religion. Pi älskar Gud och han vill därför vara troende kristen, rättrogen muslim och praktiserande hindu. Familjen äger ett zoo och Pi har nära relation till många av djuren. När Pi är sexton år måste hans familj lämna landet, på grund av den politiska utvecklingen. De säljer sitt zoo, packar sina saker och går ombord på en båt till Kanada, tillsammans med en del av djuren.

Berättelsen om Pi av Yann Martel är en helt unik, fantasieggande roman. Personskildringarna är makalöst bra, handlingen är en halsbrytande berg- och dalbana och budskapet så klokt. Johan Rabaeus' uppläsning är mästerlig!


3. I Doppler av Erlend Loe har huvudpersonen fått nog av all duktighet och konsumtionshysteri. Han lämnar sitt trygga familjeliv och flyttar till skogs. Där blir han sambo med en älgkalv och idkar byteshandel (och en del tjuvnad). Men snart förstörs friden även i skogen... Hejdlöst rolig, men med mycken klokskap gömd under skratten.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 19 april 2009

Söndagstips

Peter Carey är favorit att vinna Man Booker International Prize enligt oddsen. Han har skrivit romanerna Oscar and Lucinda och True History of the Kelly Gang, för vilka han fick det årliga Man Booker Priset (1988 och 2001). Jag har inte läst något av Carey, men både Petter och Spectatia tipsade om honom i samband med att vi diskuterade litteratur från Australien.

För den som vill sätta sig in i fildelningens historik vill jag tipsa om en ganska rolig, tankeväckande artikel i SvD. Konflikten mellan upphovsrätten och människors längtan efter kultur är inte ny. Jag kommer själv ihåg diskussionen att man inte skulle få spela in på kasettband och naturligtvis lånade vi varandras skivor och kopierade hejdlöst. Det verkar som om medlemmarna i ABBA klarade sig ganska bra ändå.

Dagens asgarv står DN för med en snärtig rubriksättning: "Paulo Coelho skyr fåfängan".

Missa inte Tematrion i morgon!


Läs andra bloggares inlägg om

lördag 18 april 2009

Bokforum?

Som gammal forumägare saknar jag ofta den snabba konversationen som kan uppstå på ett forum. Igår ramlade jag oförhappandes in på ett norskt bokforum, som jag blev nyfiken på. Jag är säker på att jag bokmärkte det, men kan nu inte hitta länken. Kan jag få lite hjälp med detta? Finns det verkligen inget svenskt, välfungerande forum där man pratar böcker?

Reselektyr

Så har jag då börjat med mina resförberedelser. Jag tycker om att ha packat i god tid, så att jag i lugn och ro kan njuta inför äventyret. Många av böckerna på Jorden Runts litteraturlista står redan i min överfyllda bokhyllor och trängs, och nedan kan ni se att jag införskaffat lite nytt. En del kommer som vanligt från Bokus, andra från ett antikvariat på nätet, Bokräven. Det är första gången jag handlar av dem, hoppas böckerna är fina.


Från Bokus slank det i ärlighetens namn ner ytterligare några böcker i varukorgen. Lessing missade jag på bokrean och Nessers serie läser jag. Ringaren i Notre-Dame är till dotterns framtida klassikersamling.

 

Från Bokräven blev det fyra Nobelpristagare, men jag hoppas hinna läsa lite annat också under resans gång.

torsdag 16 april 2009

Jorden Runt på 8 Böcker - Avfärd

Det är ju alltid roligt med lite ressällskap, hoppa ombord så far vi! Planen är att vi ska ta oss jorden runt på 8 böcker och vara hemma igen kring årsskiftet. I början av varje månad anländer vi till ett nytt resmål och jag kommer då att kortfattat presentera de tre böcker man kan välja mellan. Välj en (eller fler om ni har lust), läs den och skriv något om den på er blogg. Posta en kommentar med länk till mig så att jag kan skapa länklistor för de olika resmålen. Om ni inte har en egen blogg, kan ni posta era kommentarer angående den lästa boken i samband med att jag skriver om den bok jag läst på resmålet.

Man kan naturligtvis även välja att vara med på vissa delar av resan. Virtuella och bokliga resor har ju just den fördelen :-) Hoppa av och på som det behagar er. Om ni har läst alla föreslagna böcker för resmålet så välj en egen, gärna skriven av någon av de föreslagna författarna.

Anmäl intresse här så ska jag göra en länklista till alla resenärerna.

Listan över alla böckerna finns nedan. De allra flesta finns att köpa i bokhandel eller på antikvariat. Någon enstaka måste kanske lånas på bibliotek.

Trevlig resa!

Östeuropa i Maj:
Franz Kafka (Tjeckien) - Förvandlingen
Herta Müller (Rumänien) - Hjärtdjur
Alexandr Solzjenitsyn (Ryssland) - En dag i Ivan Denisovitjs liv

Mellanöstern i Juni:
Abraham B. Yehoshua (Israel) - Kvinnan i Jerusalem
Suad Amiry (Palestina) - Sharon och min svärmor
Khaled Hosseini (Afghanistan) - Tusen strålande solar

Asien i Juli:
Kiran Desai (Indien) - Bittert arv
Gao Xingjian (Kina) - Ensam människas Bibel
Haruki Murakami (Japan) - Norwegian Wood

Oceanien i Augusti:
Doris Pilkington (Australien) - Rabbit-Proof Fence
Patrick White (Australien) - Tant Theodora
Keri Hulme (Nya Zeeland) - Benfolket

Sydamerika och Västindien i September:
Gabriel García Márquez (Colombia) - Översten får inga brev
Roberto Bolaño (Chile) - Om natten i Chile
Maryse Condé (Guadaloupe) - Färden genom mangroven

Nordamerika i Oktober:
Toni Morrison (USA) - Älskade
Philip Roth (USA) - Envar
Margaret Atwood (Canada) - Oryx och Crake

Afrika i November:
Chinua Achebe (Nigeria) - Allt går sönder
Nadine Gordimer (Sydafrika) - Min sons historia
Tayeb Salih (Sudan) - Utvandringens tid

Västeuropa i December:
José Saramago (Portugal) - Blindheten
Virginia Woolf (England) - Mrs Dalloway
Per Petterson (Norge) - Ut och stjäla hästar

Jorden Runt - Litteraturlista

Östeuropa i Maj:
Franz Kafka (Tjeckien) - Förvandlingen
Herta Müller (Rumänien) - Hjärtdjur
Alexandr Solzjenitsyn (Ryssland) - En dag i Ivan Denisovitjs liv

Mellanöstern i Juni:
Abraham B. Yehoshua (Israel) - Kvinnan i Jerusalem
Suad Amiry (Palestina) - Sharon och min svärmor
Khaled Hosseini (Afghanistan) - Tusen strålande solar

Asien i Juli:
Kiran Desai (Indien) - Bittert arv
Gao Xingjian (Kina) - Ensam människas Bibel
Haruki Murakami (Japan) - Norwegian Wood

Oceanien i Augusti:
Doris Pilkington (Australien) - Rabbit-Proof Fence
Patrick White (Australien) - Tant Theodora
Keri Hulme (Nya Zeeland) - Benfolket

Sydamerika och Västindien i September:
Gabriel García Márquez (Colombia) - Översten får inga brev
Roberto Bolaño (Chile) - Om natten i Chile
Maryse Condé (Guadaloupe) - Färden genom mangroven

Nordamerika i Oktober:
Toni Morrison (USA) - Älskade
Philip Roth (USA) - Envar
Margaret Atwood (Canada) - Oryx och Crake

Afrika i November:
Chinua Achebe (Nigeria) - Allt går sönder
Nadine Gordimer (Sydafrika) - Min sons historia
Tayeb Salih (Sudan) - Utvandringens tid

Västeuropa i December:
José Saramago (Portugal) - Blindheten
Virginia Woolf (England) - Mrs Dalloway
Per Petterson (Norge) - Ut och stjäla hästar

Att sätta ihop en litteraturlista till en Jorden Runt på 8 böcker är nog något av det svåraste jag gett mig in på - litteraturmässigt. Hur kan man ens får en så tokig idé som att försöka välja ett fåtal bland alla de underbara böcker som finns? Att urvalet på något sätt ska bli representativt för regionerna kan man bara glömma. I ärlighetens namn var min tanke först att skapa en rundresa på 80 böcker, men sedan insåg jag att den resan skulle ta flera år... Så Jorden runt på 8 böcker är det som gäller.

Kraven från det tilltänkta ressällskapet är många. Romanerna ska finnas på svenska och det ska gå att få tag på dem. Jag har således valt bort allt som inte är översatt och de flesta av böckerna finns i bokhandel idag. En del av dem får man dock söka på antikvariat eller låna på bibliotek. Eftersom man "bara" har en månad på sig för varje bok har jag valt bort tegelstenarna och jag har försökt välja lite mer ovanliga böcker av en del av författarna. Jag har också varvat Nobelpristagare med topplisteromaner i förhoppningen att det ska finnas något för varje smak. Slutligen har valen styrts av min åsikt att både män och kvinnor måste finnas representerade i varje region. (Jag kan lova er att det inte finns någon möjlighet att känna sig speciellt nöjd, hur man än gör urvalet.)

Synpunkter?

onsdag 15 april 2009

Livet kan inte vänta

Livet kan inte vänta av Sara Natt och Dag, utgiven av Prisma, 2009.

Livet är för kort för att slösas bort, varje dag och varje timme är viktig. Det gäller att leva här och nu. Oftast glömmer vi att leva i nuet, men ibland får man sig en tankeställare. Boken Livet kan inte vänta är en sådan tankeställare. Den handlar om Hanne 28, Sabina 34 och Ulrica 35 som har en sak gemensamt; obotlig cancer med hot om snar död. Dessutom har de en okuvlig vilja att leva och en stark önskan att dela med sig av sina upplevelser.

Boken är skriven av kuratorn Sara Natt och Dag, som arbetar på Radiumhemmet i Stockholm. Fotografen Urban Brådhe följer kvinnorna och deras familjer på nära håll under 7 månaders tid. De personliga berättelserna varvas med expertkunskap om sjukdomen, behandling, existentiella frågor och Gud. Här tas alla de svåraste tankarna upp på ett mycket äkta sätt.

Det här är en bok för alla som lever med cancer, för deras familjer och för alla som själva någon gång funderat kring livet, döden och meningen. Dessutom går en del av bokens intäkter till Radiumhemmets forskningsfonder. Så köp boken, läs den och lev!


Läs andra bloggares inlägg om

Jorden runt...

Som en del av er möjligen förstått av alla mina inlägg om författare från olika världsdelar är min målsättning att bredda mitt läsande och försöka ta del av olika kulturer. Jag har försökt välja ut ett antal böcker från olika regioner och tänker ge mig ut på en resa - Jorden Runt på 8 böcker. Har ni lust att följa med?

Om det finns intresse för att följa med på denna resa gör jag en bloggversion av resandet. Jag har, med hjälp av många av er (och era bloggar), valt tre böcker för varje region. Tanken är att man väljer en av dem och skriver något om sin läsupplevelse i sin blogg. (IRL är tanken att detta ska blir en bokcirkel.)

Naturligtvis kan man hoppa på och av resandet som man vill, men grundtanken är att vi ska läsa 8 böcker från olika världsdelar fram till årsskiftet. Är någon intresserad?

tisdag 14 april 2009

Utvandringens tid

Utvandringens tid av Tayeb Salih, utgiven av Leopard Förlag, 2008.

En ung man återvänder till sin hemby vid Nilens strand, efter sju års studier i England. Allt tycks vara sig likt i byn. Snart får dock den unge mannen veta att en främling, Mustafa Sa'id flyttat in i byn och gift sig med dottern till en av byborna. Den nyhemkomne mannen blir mycket nyfiken på främlingen och ju mer de två männen lär känna varandra, desto mer lika tycks de vara. Mustafa Sa'id var den förste sudanesen som fick möjlighet att studera i Europa, dock ägnade han sig lika mycket åt att förföra vita kvinnor som åt att studera. Senare i boken berättar Mustafa Sa'id med egen röst om de vita kvinnorna och försöket att återvända hem.

Utvandringens tid är en kort, men mycket innehållsrik roman. Byn, Wad Hamid, med flera av dess invånare förekommer i flera av Tayeb Salihs romaner, på samma sätt som García Márquez' romaner utspelar sig i den fiktiva byn Macondo.

Beskrivningen av Mustafa Sa'ids närmast psykopatiska kyla inför de kvinnor han utnyttjar, och det sado-masochistiska förhållande som uppstår då han blir kär, är genialisk. Mustafa Sa'id dominerar och förnedrar den vite mannens kvinnor på samma sätt som de koloniserade kvinnorna alltid varit den vite mannens villebråd. Att skildra koloniseringens innersta kärna på detta sexualiserade sätt visar på djupet av den kränkning de koloniserade länderna utsatts för.

Romanen skildrar också de svårigheter många unga afrikanska länder står inför. Korruptionen är omfattande och skillnaden mellan det mer moderna livet i städerna och den traditionella livsstilen som lever kvar på landsbygden är stor. Beskrivningen av livet i byn är ibland upprörande utifrån en feministiskt perspektiv, ibland hejdlöst rolig. I romanen finns ett avsnitt där en gammal kvinna berättar om sina älskare, på ett sätt som nog leder till fnissanden hos mången läsare. I samma kapitel diskuteras dock även för- respektive nackdelar med kvinnlig omskärelse, vilket gör att fnissandet snart tystnar.

Det här är en bok med många dolda lager. Allt eftersom avslöjas mer - och döljs mer. Romanen är tillsynes enkel och kan läsas i ett sträck, men den tål också att läsas med stor eftertänksamhet. Allt är inte så enkelt som det kan tyckas vara vid första anblicken. Romanen utkom första gången 1967 och blev en av Sudans främsta romaner. Enligt den palestinske författaren och litteraturprofessorn Edward Said är Utvandringens tid den arabiska prosans främsta mästerverk under modern tid. Mitt ord väger möjligen inte riktigt lika tungt, men även jag anser att detta är en helt fantastisk roman. Läs!

Läs andra bloggares inlägg om

Boktips önskas

Jag (och kanske några fler) tänkte ge mig iväg på en boklig resa och behöver boktips i stor mängd. Inför det nya projektet skulle jag vilja få tips på olika sorters böcker från olika länder/världsdelar. Böckerna får vara gamla eller nya, deckare, romantiklitteratur eller Nobelpristagare. Berätta bara lite om dem så jag vet ungefär vilken kategori de tillhör. Speciellt intresserad är jag av att få tips om böcker från Östeuropa och Australien. När jag tittar i min bokhylla ser det väldigt tomt ut från vissa väldsdelar.

måndag 13 april 2009

Tematrio - Jerusalem

Två gånger har jag firat Påsk i Jerusalem och vandrat längs Via Dolorosa. Jerusalem är en fantastisk stad med alla sina minnesmärken, kyrkor, synagogor och moskéer. I Jerusalem existerar inte tid, här är historiska händelser aktuella (på både gott och ont) än idag.

Berätta om tre romaner/texter som har någon koppling till Jerusalem och/eller Mellanöstern!

1. Mohammed Cohen - Den arabiske juden av Claude Kayat utspelar sig i Tunisien, Israel och Sverige. Det är en humorisktisk, närmast farsartad roman med ett budskap om fred. Boken inleds med en hejdlöst rolig beskrivning av hur Moses Cohen blir förälskad i en arabisk flicka, vars far inte har någon som helst avsikt att låta henne gifta sig med en jude.

2. Kvinnan i Jerusalem av Abraham B. Yehoshua är en humoristisk, absurd historia med många bottnar. På ett djupare plan handlar den om mänsklig identitet och om staten Israels identitet. På ytan är den en thrillerliknande berättelse av sträckläsningstyp. Tempot är högt, språket är enkelt och opretentiöst.

3. Tredje boken är en av de allra bästa romaner jag läst. Barabbas av Pär Lagerkvist berättar om den rövare som blir frigiven i stället för Jesus. Detta skapar hos Barabbas en känsla av att Jesus angår honom, han kan inte bli kvitt honom. Pär Lagerkvist gestaltar människans längtan efter kärlek och rädsla att stå utanför, hennes sökande och längtan efter Gud och svårigheten att tro. Språket är briljant i sin enkelhet.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!


Läs andra bloggares inlägg om och

söndag 12 april 2009

Det hopar sig

Just nu hopar det sig en massa böcker på nattduksbordet. Jag vill läsa så mycket att jag inte lyckas låta bli att läsa flera böcker samtidigt. Alldeles nyss har jag lyssnat klart på Gunilla Nyroos' uppläsning av Kerstin Thorvalls När man skjuter arbetare. Jag har lyssnat flera timmar under morgonen och har svårt att släppa boken känslomässigt. Här sitter jag med tårar i ögonen och ett leende på läpparna. Leendet orsakas av glädjen att ha fått ta del av en oerhört välskriven, engagerande berättelse. Om jag gav betyg skulle denna bok få en femma. Jag har fortsättningen I skuggan av oron i min bokhylla och den måste jag nog börja läsa omgående. Dessutom har jag fått klart för mig att det finns ytterligare en bok, Från Signe till Alberte, i serien, som jag måste få tag på.

Samtidigt har jag börjat läsa några sidor i den långsamma, eftertänksamma Stilla och några kapitel i den humoristiska Mohammed Cohen av Claude Kayat. De här böckerna vill också gärna bli lästa omgående. Och inte nog med detta, alla böckerna jag nu har på gång är "läseböcker", jag måste dessutom lyssna på en ljudbok. Jag hade tänkt lyssna på första delen i Cora Sandels serie om Alberte, men misstänker att jag då kommer att känna mig lysten på de övriga delarna omedelbart.

Ja, tänk vilka härliga problem man ändå kan ha. Bokhyllan är fylld av olästa vänner och biblioteken lockar med sin mångfald. Dessutom skiner solen, så nu är det trädgårdsarbete och inte läsning som lockar allra mest.

Glöm inte att det blir Tematrio i morgon!

lördag 11 april 2009

De dödas fjärilar

De dödas fjärilar av Diane Wei Liang, utgiven av Alfabeta Bokförlag, 2009.

De dödas fjärilar är bok nummer två om den unga, kvinnliga privatdetektiven Mei Wang. Böckerna kan läsas fristående. Inledningsvis följer berättelsen två parallella spår. I det moderna Beijing får Mei i uppdrag att söka rätt på den försvunna sångerskan Kaili. Långt ute på landsbygden i Gansuprovinsen släpps Lin ut från ett arbetsläger, där han varit fängslad i mer än 10 år för att han deltog i studentupproret 1989. Lin ger sig iväg på en strapatsrik resa för att återförenas med farfadern i Beijing. I huvudstaden återfinns Kaili mördad och spåren leder Mei tillbaks till det förflutna. Hon motarbetas av starka krafter i sitt sökande efter sanningen. Så småningom korsar de båda berättelserna varandra och via en dramatisk upplösning blottläggs en tragisk sanning.

De dödas fjärilar är en historia om kärlek, sorg och hämnd. Via en ganska enkel kriminalberättelse får vi en inblick i hur Kinas historia fortfarande håller landet i ett järngrepp. I den första romanen, Jadeögat, skildrar författaren de ohyggliga händelserna under Kulturrevolutionen och visar hur dessa förödde enskilda familjer. I den nya boken finns Kulturrevolutionens fasor med i bakgrunden, men i fokus är de tragiska händelserna vid Himmelska Fridens Torg i juni 1989 då militären massakrerade studenterna.

Bokens svaghet är att mellanmänskliga relationer och Meis komplicerade förhållande till modern skildras på ett ganska barnsligt sätt. Språket tycks ha mer pondus då författaren gestaltar historiska händelser av vikt och nutida livsvillkor. Vid några tillfällen finns felaktigheter i boken, som är störande. T ex påstås att en man som fyllt 80 i bokens nutid (dvs 2000-tal) ha varit gammal under Kulturrevolutionen och det kan han ju näppeligen ha varit.

Den stora behållningen med romanen är skildringarna av hur det är att leva i Beijing idag. Författaren tar upp migranternas (lantborna som flyttat till stan för att få arbete) stora umbäranden, hon beskriver de enorma klyftorna mellan fattiga och rika och hon illustrerar hur staden förändras i snabb takt. Hutonger rivs dagligen, människor tvingas att lämna sina hem och många av dem blir hemlösa. Samtidigt växer stora, moderna glaskomplex innehållande shoppingparadis upp, för att tillgodose de nyrikas behov av lyx. Man får en inblick i den kinesiska vardagen och förståelse för detta lands enorma svårigheter och möjligheter. Slående är t ex kontrasten mellan den religiositet (eller vidskepelse) som präglar människornas liv och kommunistpartiets officiella förbud mot religion. Sammanfattningsvis är boken således mer intressant som en skildring av Kina, än som en spännande deckare. Dock tycker jag att deckarintrigen är OK, om än inte särskilt rafflande. Boken rekommenderas till alla som är intresserade av att via en lättläst bok lära sig lite mer om detta komplexa, fascinerande land.

Diane Wei Liang föddes 1966, samma år som Kulturrevolutionen inleddes. Under delar av hennes barndom var familjen splittrad och förvisad till ett arbetsläger på landbygden. Diane deltog i studentdemonstrationerna på Himmelska fridens torg i juni 1989, och lämnade därefter landet. Efter att ha bott och studerat under några år i USA, bor Diane idag i London med make och två barn.

fredag 10 april 2009

Bokenkät - Marginaliserade författare

Den här enkäten cirkulerar i bloggosfären. Jag norpade den från Martin Ackerfors och använder mig av hans översättning.

När läste du senast:

en kvinnlig författare?
Merparten av det jag läser är skrivet av kvinnliga författare och i min bokhylla är de klart överepresenterade. Just nu läser jag När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall.

en författare med afrikanskt ursprung?
Förra boken jag läste ut - Utvandringens tid - var skriven av Tayeb Salih, Sudan. Dock läser jag alltför sällan böcker av afrikanska författare. Tänker bättra mig på detta, inte för att man bör, utan för att det jag läst gett mersmak.

en författare med spanskt, portugisiskt eller latinamerikanskt ursprung?
Här är det långt mellan de lästa böckerna. Jag har ju inte ens läst Márquez ännu. I höstas läste jag Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector, Brasilien.

en författare med asiatiskt ursprung?
Asiatiska författare läser jag relativt ofta. Jag är intresserad av både kinesisk och indisk litteratur. För närvarande läser jag en kinesisk deckare av Diane Wei Liang, De dödas fjärilar. Senast lästa indiska bok var Mahasweta Devis Branden i hjärtat.

en HBTQ-författare?
Det mest pinsamma här var att var tvungen att googla på förkortningen. Och den enda författare jag läst i denna "grupp" är nog Selma Lagerlöf. Å andra sidan läser jag mycket av henne. Men jag har bett om, och fått många bra tips på HBTQ-författare så att jag ska kunna vidga mina vyer lite.

en mellanösternförfattare?
En av mina favoriter är Abraham B. Yehoshua. Jag har också på biblioteket beställt två böcker av arabiska författare; Sharon och min svärmor av Suad Amiry och Minaret av Leila Aboulela som bör komma efter påskhelgen.

någon annan "marginaliserad" författare?
Jag har inte så stor kunskap om de författare, vars böcker jag läser. Kanske är fler marginaliserade än man vill tro?

Slutsatser:
Kan man av detta dra slutsatsen att jag är väl insatt i världslitteraturen? Nej, inte alls. Jag läser i hög grad svenska och anglosaxiska författare. Men jag är intresserad av att bredda mig.

torsdag 9 april 2009

Påsk- och trioprat

44 länkar till bloggar finns det nu i listan på deltagare i Tematrion. Om jag skulle råkat missa någon eller om en länk inte fungerar, vänligen hojta till. Passa på att besöka de andra deltagarna, här finns mängder av intressanta tips och trevliga människor. Roligt också att Tematrion närmast kan beskrivas som internationell *hihi* vi har ju norska deltagare också. Nästa veckas Tematrio (ja, det kommer en på måndag fast det är helg) kommer att ha ett lite snävare, geografiskt tema. Jag tänker försöka varva teman utifrån ämnen jag råkar komma på och geografi. Ibland blir det snävt, ibland (som med deckarna) brett. Det är roligt om så många som möjligt kan vara med, tycker jag.

Idag börjar Påskfirandet hos oss lite smått. Dottern ska till dagis på förmiddagen och vara påskkäring. Än så länge tvärvägrar hon ta på sig förklädet och sjaletten. I morgon kommer det Kina-vänner (dvs familjer som adopterat barn från Kina) på besök, innan dess får vi måla lite påskbrev. På påskafton blir det stor påskparad i stan, hoppas att det inte hällregnar.

Senare under dagen blir det stort firande på torget då våra hjältar tar emot folkets jubel. Hoppas jag hinner ta mig dit.

onsdag 8 april 2009

SVENSKA MÄSTARE

Lycka, glädjetårar, heshet, KÄRLEK! FÄRJESTAD vann SM-GULD igen!

HBTQ

Det cirkulerar en intressant enkät om marginaliserade författare i bloggosfären just nu. Jag har stött på den på flera ställen och funderat på att besvara den. Här finns med en fråga om HBTQ (en förkortning jag tyvärr var tvungen att googla för att förstå) jag sedan dess funderat över. Först tänkte jag bara att jag väl inte bryr mig om vad författaren har för sexuell läggning, men sedan läste jag en klok kommentar om hur insnöad den inställningen var. För det är den ju. Det är klart att sexuell läggning ofta styr val av boendemiljö och familjebildning. Jag är en vit kvinna, akademiker och småbarnsmamma och rör mig ju i en ganska snäv värld. Så nu skulle jag vilja ha tips på bra HBTQ-författare. Oscar Wilde är ju ett måste och kanske Jonas Gardell, men däremellan då? Jag är alltså inte intresserad av snaskig, sexfixerad litteratur, utan vill läsa seriösa romaner som speglar en annan vardag än min egen. Tips?

tisdag 7 april 2009

Kvartalsredovisning 1 - 2009

Anne Brontë - Agnes Grey
Hermann Hesse - Siddharta
Erlend Loe - Doppler
Ian McEwan - På Chesil Beach
Vibeke Olsson - Murkronan
Eyvind Johnson - Stad i ljus
Mahasweta Devi - Branden i hjärtat
Alan Bennett - Drottningen vänder blad
Birgitta Lindén - Jag, Helga Gregorius
Emilie Flygare-Carlén - Rosen på Tistelön
Voltaire - Candide
Moa Martinson - Kvinnor och äppelträd
Selma Lagerlöf - En herrgårdssägen
Ian McEwan - Lördag
Primo Levi - Är detta en människa?/Fristen
Elsie Johansson - Nancy
Elsie Johansson - Mosippan
Elsie Johansson - Glasfåglarna
Albert Camus - Pesten
Cordelia Edvarson - Bränt barn söker sig till elden
Karin Fossum - Den onda viljan
Jan Guillou - Riket vid vägens slut
Håkan Eklund - H.K. Kraxmaskin

23 böcker på ett kvartal är bra mycket mer än jag läst tidigare. Här återfinns en ganska bra blandning av olika sorters litteratur från olika delar i världen:

7 klassiker
4 Nobelpristagare
2 krigsskildringar (Andra Världskriget)
1 lyriksamling
1 deckare
1 "världslitteratur"

Lite drygt hälften av böckerna är skrivna av svenska författare, tyvärr är endast en skriven av en utomeuropeisk författare (Mahasweta Devi). Särskilt vill jag uppmärksamma den brittiske författaren Ian McEwan, som skrivit romanerna Lördag och På Chesil Beach. De här böckerna tyckte jag var bra och jag kommer att läsa mer av denne författare. Mysigast var helt klart Drottningen vänder blad, som handlar om drottningens förkärlek för läsning. Många av kvartalets böcker var bra; de jag särskilt vill rekommendera är Bränt barn söker sig till elden, Kvinnor och äppelträd, Candide och Siddharta.

måndag 6 april 2009

Tematrio - Påskekrim

Ingen påsk utan en deckare; det är väl snart tradition även i Sverige. I vårt kära västra grannland har man en lång tradition av att köpa en ny påskekrim innan man drar på ferie till hytta. Där ska man leva primitivt och det stora nöjet är att läsa en bra deckare.



Vilka är dina tre favoritdeckare? Presentera en bok, författare eller romanfigur.

1. Högst upp på listan bland deckarfavoriter hamnar Karin Fossum med sina poliser Konrad Sejer och Jacob Skarre. Fossums romaner är alltid välskrivna och spännande och hon gestaltar förövare med psykologisk skärpa, respekt och empati. Utan att på något sätt förringa offrets utsatthet och lidande, skildras gärningsmännens handlingar och tankar på ett sätt som förklarar, men ej ursäktar. Den bok jag som berörde mig mest var Älskade Poona. Apropå att läsa på ursprungsspråk vill jag säga att Fossum är ytterligare ett snäpp bättre på norska.

2. Nummer två på listan är självfallet Håkan Nesser. Efter lite velande mellan Van Veeteren och Barbarotti har jag bestämt att Barbarotti är min favorit. Jag tycker om hans vadslagningar med Gud. Sist jag slutade läsa var Gud på god väg att bevisa sin existens. Annars är det Nessers språk som gör att jag uppskattar böckerna. Jag har läst två böcker med Barbarotti och ämnar lägga den tredje - Berättelse om herr Roos - i kundvagnen vid nästa Bokusinköp.

3. Efter en del funderande fram och tillbaks har jag beslutat att favorit nummer tre är Erlendur Sveinsson vid Reykjavikpolisen, författad av Arnaldur Indridason. Dessutom är nog den här serien det enda jag läst av en isländsk författare. Det är intressant att få en liten inblick i hur livet ter sig på Island. Jag tycker också om författarens sätt att låta fallen ha sina ursprung långt tillbaks i tiden. Två av favoritböckerna är Kvinna i grönt och Änglarösten.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er. Lycka till!

söndag 5 april 2009

Söndagssnack

Kom ihåg att det blir en ny Tematrio i morgon. Om ni klurar lite kring kommande helgdagar kanske ni kan gissa temat. Jag tror att detta är en trio de flesta kan medverka i.

På läsfronten har inte så mycket skett under helgen, då jag haft besök av en väninna. Vi har dock pratat mycket om böcker och jag har fått många nya tips, Leila Aboulelas Minaret är ett av dem.

Jag har med stort nöje (kanske man tom kan säga njutning) läst de två första numren av Vi Läser och nu har jag beslutat mig för att skaffa en prenumeration. Tidningen innehåller en härlig blandning av intressanta reportage och läsvärda författarintervjuer. Här finns också tips om kommande evenemang och även reklamen är av intresse :-) Detta är en perfekt tidning för människor med ett brett intresse för litteratur.

Annars präglas livet just nu av ishockey - HEJA FÄRJESTAD!!!

lördag 4 april 2009

Murkronan

Murkronan av Vibeke Olsson, utgiven av Albert Bonniers förlag, 2008.

Murkronan är en fristående fortsättning på Skymningens nådatid. Paulus och Justina är unga under soldatkejsartiden (100-200 eKr). De har båda vuxit upp i relativt trygga, välbärgade miljöer och då de gifter sig ser framtiden ljus ut. Men ganska snart får paret besked om att Justina inte kan föda barn. Detta leder till många tankar hos dem båda om förgänglighet, livets mening osv. Strax därefter blir tiderna återigen oroliga och Paulus, som är militär, drar ut i krig. När han återvänder är det som en man utan ära, han har blivit degraderad och förflyttad till obygden i Brittanien. Både Paulus och Justina har misslyckats med det man kunnat förvänta sig av dem, hur kommer detta att påverka deras relation och framtid?

Jag tycker mycket om Vibekes sätt att teckna porträtt av människor och beskriva händelser. Precis som i författarens övriga böcker känner jag mig nära huvudpersonerna, jag delar Paulus och Justinas tankar, sorger och glädjeämnen. De är båda förtvivlade över att inte kunna få ett barn tillsammans och de funderar över möjligheten att adoptera. Beskrivningen av Justinas reaktioner då den adopterade pojken väljer bort henne är hjärtskärande realistisk. Författarens styrka är att gestalta människors tankar och känslor med stor lyhördhet, utan sentimentalitet. De historiska miljöerna skildras med många detaljer och, utan att själv vara expert, tror jag att beskrivningarna är tidsenligt korrekta.

Många intressanta teman (kanske lite väl många) skildras i Murkronan. Som jag tidigare nämnt beskrivs barnlöshet, adoption och föräldraskap på ett insiktsfullt sätt. Även mannens degradering och förlust av ära får en stor plats i romanen, liksom kristianernas lära. Vibeke har även tidigare skrivit om de första kristna och om hur den kristna läran lockade de utsatta och utstötta. Detta är ett ämne som ligger henne (och mig) varmt om hjärtat, men i Murkronan tycker jag att temat blev lite styvmoderligt behandlat.

Det enda negativa jag kan säga om Murkronan är att den inte är Vibekes bästa. Det hör till saken att författaren skrivit en av de bästa serier jag läst (och läst om ytterligare två gånger): de sex böckerna om slavinnan Callistrate och hennes efterlevande. Kanske har Vibeke hamnat lite i en omöjlig situation, det hon tidigare skrivit är så bra att det nya bleknar lite vid en jämförelse. Om jag fick råda Vibeke (jaja, jag vet att det är förmätet) skulle jag råda henne att växla miljö och tema. Skriv t ex mer om barnlöshet, i modern miljö.

Sammantaget är detta en bok som är mycket läsvärd. Jag hoppas att Vibeke Olsson får ett uppsving och lite mer erkännade då hennes böcker tar upp svåra teman utan att förenkla och "förytliga".

torsdag 2 april 2009

Tematrio - "Resultatredovisning"

Tack vare Tematrion har jag nu mängder av nya böcker på min läslista. Oerhört många titlar blev omnämnda, men jag kommer bara att redovisa "vinnande" boktitlar samt röster per författare. Som ni kan se är "vinnaren" Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez. Jag har ännu inte läst Márquez och inte heller har jag ännu läst Beloved/Älskade av Toni Morrison. Det blir en fin lässommar.

Hundra år av ensamhet av Márquez 7 röster
Mannen utan öde av Imre Kertész 6
Beloved av Toni Morrison 4
Kejsarn av Portugallien av Selma Legerlöf 4

Här nedan kan ni se antalet röster per författare. Sammanlagt 39 författare fick röster, det är ganska många tycker jag, som inte känner till hälften av alla pristagarna. Selma är en tämligen överlägsen vinnare, vilket gläder mig mycket. Min åsikt är att man kan hitta både psykologisk skärpa och härlig berättarglädje hos henne. Márquez hade ju som sagt skrivit den allra mest populära enskilda boken. Morrison, Steinbeck och Lessing ligger högt upp i "placeringslistan" och fick röster på flera böcker. För mig personligen var största överraskningen Pearl S. Buck. Jag hade tidigare ingen kunskap om vad hon skrivit och ett Kina-tema är ju alltid lockande för mig.

Selma Lagerlöf 14
Gabriel García Márquez 8
John Steinbeck 7
Toni Morrison 6
Doris Lessing 6
Imre Kertész 6
Sigrid Undset 4
William Golding 4
José Saramago 4
J.M.M. Coetzee 3
Isaac B. Singer 3
Hermann Hesse 2
Eugene O'Neill 2
Rudyard Kipling 2
Pär Lagerkvist 2
Pearl S. Buck 2
Harry Martinson 2
Günter Grass 2
Samuel Beckett 2
Orhan Pamuk 2
Dario Fo 1
Nadine Gordimer 1
Rabindranath Tagore 1
William Butler Yeats 1
T.S. Eliot 1
Jean Paul Sartre 1
Jaroslav Seifert 1
Johannes V. Jensen 1
Eyvind Johnson 1
Albert Camus 1
George Bernard Shaw 1
Yasunari Kawabata 1
Elfriede Jelinek 1
Wole Soyinka 1
J.M.G. Le Clézio 1
Naguib Mahfouz 1
Ernest Hemingway 1
Seamus Heaney 1
Wislawa Szymborska 1

Vad överraskade er? Fick ni några bra tips? Vad fungerade bra/dåligt med Tematrion?

Månadssummering - Mars

Nytt månadsrekord! Under mars månad hann jag läsa hela nio böcker, och de flesta av dem var bra. Dessutom var två romaner skrivna av för mig tidigare olästa Nobelpristagare.


Jag, Helga Gregorius av Birgitta Lindén

Denna roman är ett försök att ge Helga Gregorius en egen röst. Stor del av boken beskriver på ett varmt, trovärdigt sätt Helgas uppväxt. Tyvärr försämras kvalitén på berättelsen då författaren försöker anpassa sig till de givna förutsättningarna och samtidigt vara sin egen huvudperson trogen, när vi når händelserna beskrivna i Doktor Glas.


Drottningen vänder blad av Alan Bennett

Drottningen vänder blad är en helt bedårande bok om passionen för läsning. Det här är verkligen en bok man läser med ett leende på läpparna, det är en liten (kron)juvel. Boken är lättläst, trots att språket emellanåt är lite högtidligt. Som hängiven läsare, älskar jag alla referenser till lästa och (till största delen) olästa författare.


Branden i hjärtat av Mahasweta Devi

Berättelserna i den här novellsamlingen är realistiskt och osentimentalt utformade. Utan stora åthävor gestaltas vardagen och livsvillkoren. Mahasweta Devi ger röst åt de som annars inte skulle höras, de allra fattigaste och mest utsatta, kvinnorna och de kastlösa. Hon beskriver ett ohyggligt förtryck, men också mod och list i kampen mot förtryckarna.


Stad i ljus av Eyvind Johnson

Detta är en roman om en tidsepok, en stad och en ung författare. Boken skildrar en ung mans kamp att överleva som författare och en ung mans sökande efter sig själv. Berättelsen har olika fokus och ger en sorts stillbilder av människor som lever torftiga, utsatta liv i fattigdom. Resultatet blir lite för splittrat för min smak. Poetiskt språk.


Murkronan av Vibeke Olsson

En fristående fortsättning på Skymningens nådatid.Romanen handlar om ett ungt par, Paulus och Justina, under soldatkejsartiden. Strax innan Paulus drar ut i fält har det stått klart för paret att Justina inte kan föda barn, vilket de båda djupt sörjer. När Paulus kommer hem fråm kriget har han blivit degraderad och familjen måste flytta.


På Chesil Beach av Ian McEwan

Detta en helt underbar kortroman om två unga människor som står inför ödesdigra val. Edward och Florence har just gift sig och ska fira sin bröllopsnatt på ett litet hotell vid Chesil Beach i Dorset. De är båda nervösa inför den sexuella föreningen och har stora svårigheter att kommunicera med varandra. Sträckläsningskaraktär.


Doppler av Erlend Loe

Doppler har fått nog av all duktighet och konsumtions-hysteri. Han lämnar sitt trygga familjeliv och flyttar till skogs. Där blir han sambo med en älgkalv och idkar byteshandel (och en del tjuvnad). Men snart förstörs friden även i skogen... Hejdlöst rolig, men med mycken klokskap gömd under skratten. Årets bästa Norgehistoria.


Siddharta av Hermann Hesse

Siddhartha längtar efter fulländning, verklig kunskap och insikt. Han försöker uppnå vishet först genom ett asketiskt leverne, sedan som livsnjutare. Romanen behandlar de svåra frågorna om kärlekens väsen, ont/gott, meningen med livet, hur man kan uppnå vishet och tidens gång (eller rundgång). Detta är inget pseudoandligt trams, utan äkta vara.


Agnes Grey av Anne Brontë

Detta är en roman som med rätta kan kallas guvernant-roman. Det är en klassisk roman om den goda, fattiga flickan, som vinner kärleken. Man får snabbt en nära relation till Agnes via dagboksformen. Romanens styrka är dess underbara språk och dess hejdlöst roliga (om än tendentiösa) personbeskrivningar. Intressant historisk tidsepok.

onsdag 1 april 2009

Ipred inget aprilskämt

Läser idag på SvD om första fallet efter nya lagen. Det är ljudboksförlag som vill kunna identifiera ett IP-nummer. Folk får ha vilka åsikter de vill om fildelning för min del, men Ipredlagen tycker jag är obehaglig. Det förvånar mig också att det var just ljudböcker som blev första fallet. Jag hade ingen aning om att de laddades ner i så hög grad eftersom de ju kan lånas på bibliotek. Förvisso kan man det med musik också, men man lyssnar ju inte på samma sätt på böcker och musik.

Enkät om Den senaste

En ny liten enkät om Den senaste från Bokhora.

Utlästa boken: Anne Brontë - Agnes Grey
Påbörjade boken: Tayeb Salih - Utvandringens tid
Höjdaren: Ian McEwan - På Chesil Beach
Besvikelsen: Zadie Smith - Om skönhet pga av uppläsaren av ljudboken
Lånade bibbloboken: Gun-Britt Sundström - För Lydia
Inköpta boken: Ian McEwan - Kärlekens raseri på Gojaba.com
Bokcravingen: Suad Amiry - Sharon och min svärmor
Lästa meningen: "Världen befinner sig i ett oändligt barndomstillstånd." (ur Utvandringens tid)