Under januari var jag också sjuk! Dessutom hade jag semester, så det blev en hel del läst.
H.K. Kraxmaskin av Håkan Eklund
I denna illustrerade poesi- och dagbok finns en samling vardagsbetraktelser från hemmet och kneget. Här finns inget tillgjort eller tillrättalagt. Författaren följer inga i förväg uppställda versmått eller regler som begränsar och förställer. Här formuleras tankar rätt upp och ner, det är genuint, oskolat och avskalat. Snillrik punklyrik.
Riket vid vägens slut av Jan Guillou
1192 kommer Arn äntligen hem och han kommer hem till ett land där det råder tillfällig fred. Med sig hem för han kunskap och invandrare, som blir förutsättningen för en helt ny tid - och ett helt nytt rike. Arn och Cecilia får varann till slut, och Arn bygger upp en krigsmakt som är så stark att ingen ska våga anfalla. Men den strategin lyckas sällan...
Den onda viljan av Karin Fossum
Tre unga män åker till en stuga i skogen för att umgås en helg. Under en nattlig båttur drunknar en av dem. Sejer och Skarre kopplas in för att utreda dödsfallet. Sammanfattningsvis är detta en spännande deckare som på ett mästerligt sätt skildrar det psykologiska spelet i en grupp där det gäller att identifiera den svagaste länken.
Bränt barn söker sig till elden av C. Edvardson
I denna självbiografiska roman möter vi den utvalda flickan Cordelia. Flickans mor är berömd och besatt av sitt konstnärskap. Då raslagarna införs transporteras flickan till Auschwitz, där hon fråntas sin identitet och där hennes personlighet slutligen utplånas. Nu existerar inte längre flickan, endast A 3709. Om svårigheten att vara en överlevare.
Pesten av Albert Camus
I staden Oran börjar råttorna dyka upp, och med dem kommer pesten. Romanen handlar om människans livsvillkor, vänskap och kärlek. Här finns en hel del filosofiskt och religiöst resonerande, men också oerhört vackra beskrivningar av kärleken mellan två människor. Denna spännvidd gör Pesten till en fantastisk läsupplevelse.
Glasfåglarna av Elsie Johansson
Nancy växer upp som yngst bland fem syskon i ett arbetarhem under trettiotalet. Hon är familjens iakttagare och grubblare. Hon anar de skuggor i Doras liv som till sist blir tydliga, hon ser mammans kamp och pappans stora inåtvända sorg. Livet är hårt och skuldtyngt. Personbeskrivningarna är fängslande och detaljerna noggrant återgivna.
Mosippan av Elsie Johansson
Kriget rasar ute i världen, men hos Tåpelles förblir det mesta vid det gamla. Nancy drömmer och frihet och kärlek. Skildringen av Nancy har beskrivits som "hudnära". Förödmjukelserna, utsattheten och utanförskapet kryper under skinnet på läsaren. Romanen är mycket påtaglig. Nominerades välförtjänt till Augustpriset.
Nancy av Elsie Johansson
Då fadern avlider förändras Nancys och moderns livsvillkor. De flyttar till staden, där livet på många sätt blir lättare. Nancy kämpar på med studierna och modern får ett bra arbete. Romanserien om Tåpelles skildrar fattigdom, hårda livs- och arbetsvillkor samt människans inneboende stolthet och strävan efter värdighet. Klassikerstatus.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar