måndag 8 december 2008

Julklappstips: Det heliga landet

Ökenbrevet av Göran Tunström.

Detta är Jesu egen berättelse om sitt liv. Under 40 dagar vistas Jesus i öknen och sätts på prov av djävulen. Under denna tid ser Jesus tillbaks på sitt liv och berättar om sin uppväxt i jag-form. Det är en mänsklig Jesus vi möter i Tunströms bok, han är en människa som älskar livet. Han är en människa som, liksom vi alla, blir till i mötet med andra. Jesus berättar om sin uppväxt, om sin längtan efter en mors värme och om relationen till kusinen Johannes (Döparen). Genomgående i boken brottas Jesus med sin mänsklighet och sin gudomlighet. Han bankar "på den tunna vägg som skiljer mig från det gudomliga. Mitt under bankandet tycker jag mig höra ett svar, så fort jag upphör tystnar det också därifrån".

Denna berättelse om (och av?) Jesus är en av de finaste jag läst. Boken förmedlar ett oerhört stort hopp, en människokärlek som vida överstiger förnuftet och en upplevelse av att man kan "tro" på denne Jesus. Här kan man lära känna Guds son.


Barabbas av Pär Lagerkvist

Barabbas är den rövare som blir frigiven i stället för Jesus. Detta skapar hos Barabbas en känsla av att Jesus angår honom, han kan inte bli kvitt honom. Senare bevittnar Barabbas Jesu korsfästelse och under resten av livet söker han sig ofta till de troende. Barabbas är en människa som bär på en mörk historia, han har aldrig haft några nära relationer. Han har många goda föresatser, han vill tro och han vill älska. Men, det blir aldrig som han tänkt sig.

Denna roman är en av de allra bästa, alla kategorier. Människans längtan efter kärlek och rädsla att stå utanför beskrivs på ett fantastiskt sätt. Språket är briljant i sin enkelhet.


Jerusalem av Selma Lagerlöf.

Detta är berättelsen om en stark väckelsevåg som delar socknen Nås i Dalarna. En handfull familjer följer Guds kallelse och beger sig till Jerusalem för att leva ett sant kristet liv i gemenskap med varandra och för att invänta Herrens återkomst. Andra väljer att stanna i hemlandet och bruka sin jord. En av huvudpersonerna är Ingmar, som strävar efter att leva upp till bygdens förväntningar på honom. Traditionellt är Ingmarssönerna på Ingmarsgården de ledande i socknen, dock har Ingmar utan egen förskyllan förlorat fädernesgården. För att få tillbaks gården tvingas han offra kärleken och gifta sig med en kvinna han inte älskar. Hans älskade fästmö Gertrud tar då sin tillflykt till religionen och flyttar med de andra sockenborna till Jerusalem.

Jerusalem är en fantastisk roman som innehåller alla de starka känslor jag förknippar med Selmas berättande. Några av de teman som gestaltas är kärlekens och trons makt, skuld och försoning, kärleken till hembygden och vikten av ett arbete väl utfört.


Kvinnan i Jerusalem av Abraham B. Yehoshua.

Den (eventuellt) vackra Yulia dödas i ett självmordsattentat på en marknad i Jerusalem och den enda identifikationshandling man hittar är ett lönebesked från ett stort bageri. Ingen anhörig hör av sig, ingen tycks veta vem kvinnan var. Detta leder till en skandalartikel i en liten veckotidning där arbetsgivaren anklagas för att vara omänsklig och nonchalant. Företagets ägare tar mycket illa vid sig och beordrar sin personalchef att göra allt för att ställa till rätta. Personalchefen, som har ett trassligt privatliv, blir alltmer uppslukad av den vackra (?) Yulias öde. Det finns många frågetecken som behöver rätas ut angående hennes anställning och hennes ursprung. Och vad ska man göra med kvarlevorna?

Det här är en humoristisk, absurd historia med många bottnar. På ett djupare plan handlar den om mänsklig identitet och om staten Israels identitet. Det är en historia som engagerar och roar, trots att dess begynnelse är så tragisk.

4 kommentarer:

  1. Vilka fina boktips. Speciellt ökenbrevet låter intressant.

    Jag läste för övrigt precis ut: Nu vill jag sjunga dig milda sånger. En väldigt fin berättelse men jag tycker den ibland kändes aningen krystad. Som att författaren försökte för mycket. Språket är ibland oerhört fint och vackert men ibland känns orden inte äkta utan frampressade, jag tänker då mest på dialogen, och på så vis tappar det sin udd. Men i sin helhet en väldigt fin berättelse och speciellt slutet tyckte jag var bra :)

    SvaraRadera
  2. Jerusalem är en bok värd att rekommenderas, den boken har allt. Precis som du skriver om kärlek, tro, hopp och försoning. Jag älskade hennes språk i den här, hur miljöerna så vackert och skört kom fram. Jag som nästan blev präst, älskade den här boken också för den visar trons både vackra och rätt fula sida. Den bästa hon har skrivit enligt mig.

    SvaraRadera
  3. Har bara läst Barabbas. Men den har jag å andra sidan läst åtskilliga gånger! Håller med om att den är en av de allra bästa, alla kategorier.
    Eftersom jag är ett stort Lagerlöf-fan förstår jag ärligt talat inte varför jag inte läst Jerusalem än. Jag har ju läst i det närmaste allt annat... Får nog bli årets julklapp till mig själv! :-)

    SvaraRadera
  4. Ja, Ökenbrevet är en mycket speciell bok Oscar, du skulle nog tycka om den. Överlag är Tunströms böcker läsvärda. Intressant att läsa din syn på "Nu ska jag..." Misstänker att jag också kommer att resonera som du.

    Ja visst Lena är "Jerusalem" en underbar bok (och en fantastisk stad). Jag tycker också att detta är Selmas bästa (utifrån vad jag hittills läst). Det var ju också ganska stor skillnad mellan hur Helgumianerna framställdes i boken och på film.


    Det blir en jättebra julklapp till dig själv Titti, du kommer inte att bli besviken.

    SvaraRadera