Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson.
En höstkväll i början av 1990-talet står den 70-åriga änkan Hedwig Johansson i fönstret och hör skinnskallarna skandera: Sieg Heil! Sieg Heil! Dessa ord hörde hon för mer än 50 år sedan, då hon som liten flicka bodde med sin familj i Mainz. Hedwig beslutar sig för att det är dags att berätta den historia hon så länge burit. Det är dags att berätta om den tragedi hon bevittnade och var delaktig i.
Hedwig Hannelore Maurer föddes 1922 och växte upp i Mainz. Under hennes barndom växte sig den nationalsocialistiska rörelsen stark, vilket oroade hennes föräldrar som var socialdemokrater. För Hedwig var situationen komplicerad; hon ville vara lojal med sina föräldrar samtidigt som hon ville passa in i samhället och vara lik sina jämnåriga kamrater. Föräldrarna uppmuntrade Hedwig att gå med i Hitler Jugend för att skydda henne. Efter nazisternas maktövertagande internerades Hedwigs far och Hedwig blev kär - i en SS-man.
Den olyckliga kärlekshistorien mellan Hedwig och Wilhelm Schurbiegel bildar ett nav i Molnfri bombnatt. Man får följa hur deras förälskelse växer fram, och man delar deras tragiska öde då krig och politik skiljer dem åt.
Boken skildrar på ett nyanserat sätt svårigheten att skapa en identitet då man befinner sig i en konfliktfylld situation. Hedwig slits mellan lojalitet med föräldrarna och sin längtan efter att vara tillhörig, att vara en del av den organisation som ger lycka åt alla. För det är just så national-socialismen porträtteras av propagandamaskineriet; den som engagerar sig i partiet blir lycklig. Och vilken tonåring vill inte vara lycklig?
Berättelsen är allmänmänsklig och allmänhistorisk, samtidigt som den är individuell och förankrad i sin tidsperiod. Boken är fiktiv, men den är skriven på ett sätt som gör att man relaterar till Hedwig som till en verklig person. Det är den enda bok jag läst som beskriver andra världskriget från ett tyskt perspektiv, och det är en bok som på ett enkelt, men trovärdigt, sätt beskriver hur det kunde komma sig att så många tyskar faktiskt var partimedlemmar. "Molnfri bombnatt" är en historia om människans grundläggande behov av samhörighet och delaktighet.
Boken är upplagd så att man parallellt följer Hedwig under ett flertal tidsperioder. Detta innebär att man i ett tidigt skede får vetskap om vad som kommer att hända, vilket skapar stark förväntan hos läsaren. Boken är mycket välskriven och lättläst, det finns ett "driv" i texten som gör att man lockas att sträckläsa. Men, samtidigt kan man känna ett behov av att stanna upp för att reflektera och dra några djupa andetag. Man blir känslomässigt drabbad av Hedwigs livshistoria, som innehåller mycket smärta och många tragiska händelser. Berättelsen är oerhört gripande, det rann både en och två tårar då jag läste den. Molnfri bombnatt ligger högt uppe på min lista över de allra bästa böckerna, och jag har till dags dato läst den tre gånger. Missa inte denna juvel!
Den är suveränt bra, Molnfri bombnatt! Jag har läst den några gånger och blir alltid lika tagen.
SvaraRaderaDet har kommit ut en bok nyligen, 900 sidor tjock, som handlar om en tysk nazisoldats upplevelser under kriget. En biografi, tror jag det är - men jag minns inte namnet just nu. Går säkert att googla, men jag ids inte. Den är jag sugen på.
Kan för övrigt rekommendera Jag flydde från Auschwitz, som jag bloggat om här:
http://enbokomdagen.blogspot.com/2007/12/jag-flydde-frn-auschwitz-av-rudolf-vrba.html
Den låter väldigt lockande!
SvaraRaderaJag är också sugen på De välvilliga, den 900-sidiga boken som jag tror att En bok om dagen syftar på. Den är också skriven ur ett tyskt perspektiv, tror jag. Har den stående i bokhyllan, det är nog dags snart
Molnfri mombnatt läggs härmed till i listan.
Jag flydde från Auschwitz har marianne redan rekommenderat, tillsammans med Är detta en människa? Jag ska läsa dem båda så småningom.
SvaraRaderaDe välvilliga har jag inte hört talas om, tack båda två för tipset :-)
Vibeke Olsson har också skrivit ett par ungdomsböcker med temat "andra världskriget ur tyskarnas perspektiv": "Ulrike och kriget" samt "Ulrike och freden". De handlar om München-flickan Ulrike som är, få se nu... 12 eller 14 år när kriget bryter ut. Mycket läsvärda.
SvaraRaderaJag ska faktiskt ta och köpa böckerna om Ulrike också, jag har ju allt annat av Vibeke :-) Tack för påminnelsen!
SvaraRaderaJag associerar också till Ulrike när någon pratar om Molnfri bombnatt. Undras i vad mån hon återanvänt gammalt material? Jag är inte särskilt imponerad av Vibeke Olssons böcker som utspelar sig i romarriket, men det låter som att det blir svårt att låta bli den här.
SvaraRaderaJag gillar även romanerna om romarriket, men "Molnfri bombnatt" är i en helt annan division.
SvaraRadera