Den här månaden blev det faktiskt en hel del böcker lästa, och dessutom var flera oerhört bra!
Jadeögat av Diane Wei Liang
Mei har startat en detektivbyrå i Beijing. Jadeögat är en lättsam deckare som dock inte är särskilt spännande. Författarens syfte tycks mer ha varit att beskriva dåtid och nutid i ett föränderligt Kina. Boken är underhållande samtidigt som författaren även beskriver nutida sociala orättvisor och ohyggligheter under Kulturrevolutionen.
Snö av Orhan Pamuk
Till staden Kars kommer poeten Ka för att skildra en våg av självmord bland unga kvinnor. Staden blir snart insnöad och skakas av politiska och religiösa motsättningar. Boken är en roman med stor giltighet i dagens Turkiet och den väckte uppmärksamhet när den publicerades. Dock är boken i mitt tycke oerhört långrandig och full av utvikningar.
Öster om Eden av John Steinbeck
Det här är en fängslande släktsaga om två familjer, vars öden griper in i varandra under flera generationer. Det är också en hisnande berättelse om kärlek och hat, om gott och ont. Språket är härligt och personbeskrivningarna är genialiska. Genom berättelsen löper som en röd tråd författarens tankar om människans fria vilja.
Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan? Den moraliska frågan grubblar Doktor Glas över då den förtjusande Helga behöver hans hjälp att lämna sin vämjelige make, pastor Gregorius. Denna klassiker var oerhört provocerande för sin samtid. De teman som skildras är dock tidlösa och lika aktuella idag. Språket är fantastiskt vackert.
En helt annan historia av Håkan Nesser
Ett antal svenska turister umgås under några veckor i Finistère en sommar i början av 2000-talet. Fem år senare börjar någon döda dem, en efter en, men först sedan kriminalinspektör Gunnar Barbarotti i Kymlinge brevledes förvarnats om morden. Spännande, gåtfull intrig, en oväntad upplösning och ett fullödigt, lekfullt språk.
Dvärgen av Pär Lagerkvist
Dvärgens mor sålde honom till ett furstehov när han var barn och sedan dess tjänstgör han hos fursten. Dvärgen betraktar sin omvärld med kalla grå ögon, och allt som är gott fyller honom med förakt och avsky. Hans livslust är list och lönnmord, grymhet och förstörelse. Det här är en otäck, otroligt skrämmande bok - ett mästerverk.
Har inte läst något av Nesser än. Får lägga till honom på min kriminallista. :)
SvaraRaderaI mitt tycke är Nesser #2, efter Fossum :-)
SvaraRaderaOch jag ska försöka ge mig på "Öster om eden" inom en snar framtid. Så kommer det nog inte bli dock. Men någongång. Absolut.
SvaraRaderaÖster om Eden stod jag faktiskt och höll i här om dagen, och funderade på om jag skulle läsa, men valde något annat vid just det tillfället. Efter din beskrivning är det nog sannolikt att jag snart kommer plocka fram den igen och verkligen läsa.
SvaraRaderaOch just det, Dvärgen har jag ju också faktiskt. Gillade Bödeln, så det blir nog mer Lagerkvist också här framöver.
"Öster om Eden" kan verka lite tung i början Emm, men när man kommer in i den är den fantastisk!
SvaraRaderaJag har inte läst "Dvärgen" Spectatia så den står på min lista. Och "Gäst hos verkligheten" som jag inte läst sedan gymnasiet. Jag tycker verkligen om Lagerkvist.
Äh; det ska va de klassiskt "tunga" böcker, det är kvalitet. De innehåller en mystisk substans som de flesta böcker som kommer ut idag saknar. Sht, hatar verkligen kriminalare, och deckare.
SvaraRadera