fredag 29 augusti 2008
Klassiska kvinnor - Fredrika Bremer
Fredrika Bremer föddes 1801 nära Åbo i Finland. Hon var dotter till en mycket förmögen brukspatron och växte upp i Stockholm. Fredrika och hennes systrar fick sin utbildning i hemmet av guvernanter och privatlärare. Fadern beskrivs som mycket auktoritär och lynnig. Modern var en societetsdam, som ställde stora krav på Fredrika och systrarna. Fredrika började tidigt skriva vers, teckna och måla. Hon ansågs vara mycket upprorisk och temperamentfull.
I mitten av 1820-talet hamnade Fredrika i en djup identitets- och religionskris. Hon bosatte sig på familjens gods i Årsta, där hon ägnade sig åt att förbättra livssituationen för fattiga och sjuka i trakten. Den första romanen Teckningar utur hvardagslifvet publicerades 1828. Mellan 1835 och 1840 var Fredrika bosatt i Norge under långa perioder. Där skrev hon romanen Grannarne (1837), som väckte stor beundran. I samband med att romanen skrevs hade Fredrika studerat Goethe och inspirerats att låta romanens berättare vara mer objektiv och mindre moraliserande. I den följande romanen Hemmet (1839), framhåller Fredrika, utan att idealisera, gemenskapens betydelse, särskilt för de ogifta kvinnorna. I alla Fredrikas böcker finns kvinnliga huvudpersoner och huvudtemat är relationen till fadern och familjen.
Fredrika blev tidigt känd och uppskattad av sin samtid. 1840 återvände hon till Stockholm och fortsatte att skriva och att ägna sig åt välgörenhet. Under många år reste Fredrika runt i världen och hon formade en ideologi som hon kallade ”kristen socialism” då hon ansåg att konkurrenstanken var oförenlig med det kristna budskapet. Hon var socialt engagerad och förespråkare för kvinnans rätt i samhället. 1856 utgavs den realistiska idéromanen Hertha, i vilken huvudpersonen kämpar för kvinnans rätt till ekonomisk likställighet och utbildning. Denna roman anses ha bidragit till att riksdagen 1858 beslutade att ogifta kvinnor skulle bli myndiga vid 25 års ålder.
Efter utgivningen av Hertha gjorde Fredrika en lång resa som beskrivs i Livet i gamla världen (1862). Fredrika avled, efter en kort tids sjukdom, på Årsta slott, nyårsafton 1865.
(Information hämtad från Fredrika Bremer Förbundet och Wikipedia.)
Omsorgsfullt nedplitat av
Lyrans Noblesser
Etiketter:
Klassiker,
Klassiska kvinnor,
Litteratur Sverige
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Fascinerande människa, tycker jag. Fint att du lyfter fram henne! Hertha har jag inte läst men jag gillade Familjen H***
SvaraRaderaJa, ju mer jag läser om Fredrika, desto mer nyfiken blir jag.
SvaraRaderaHörde alldeles nyss en låt på radion med Maritza Horn, "Lyssna till ditt hjärta". Minns vagt att den har något med Bremer att göra och ja, skivan från -88 "Morgon i Georgia" verkar vara tillägnat henne... Ett sidospår ;-)
SvaraRaderaJa sidospår kan man hitta lite överallt om man är boknörd ;-)
SvaraRadera