fredag 30 maj 2008

Månadssummering - April

Då var det dags att få till en summering av de böcker jag läste i april. Jag beskriver böckerna lite kortfattat och återkommer senare till de jag vill skriva mer om.


De blåaste ögonen av Toni Morrison

Om en fattig svart familjs öde i Amerika på 40-talet. Varje natt ber den oälskade Pecola om blå ögon, hon är övertygad om att om hon bara fick blå ögon skulle hon bli vacker och lycklig. Hennes föräldrar skulle bli kärleksfulla och slagsmålen skulle upphöra. En roman om förtryck, som det avspeglas i en liten flickas känsla av värdelöshet.


Det femte barnet av Doris Lessing

En berättelse om hur idyll förvandlas till mardröm. En hel familjs lycka slås i spillror, då det femte barnet föds. Något är fel med barnet, något som påverkar hela hushållet. Man kan uppfatta den här boken på många sätt, för mig är en reaktion att identifiera mig med Ben och bli upprörd över hur han blir syndabock för allt ont som sker. Mångfacetterat.


Och solen har sin gång av Ernest Hemingway

Den stora Romanen om en förlorad generation, om rotlösa unga människor i 20-talets Europa. Livet saknar mening, målet är att jaga starka upplevelser. Denna jakt leder människorna till barer, i och ur varandras famn och till tjurfäktningarnas blodiga katharsis. Ett fantastiskt tidsdokument skrivet på Hemingways stilbildande språk.


Nymåne av Diana Abu-Jaber

En romantisk berättelse om oväntad kärlek och om svårigheten att leva i exil. Sirine har växt upp i USA, men hon lagar mat som om hon aldrig lämnat sitt fädernesland Irak. En dag träffar hon en man som förändrar hennes liv. Politik, romantik, arabisk saga och recept från Mellanöstern i en enda smet. För många ingredienser för min smak.


Onåd av J.M. Coetzee

Onåd utspelar sig i Sydafrika och präglas av landets plågsamma historia. Handlingen kretsar kring en vit medelålders lärare och dennes sexuella begär. Romanen handlar om "begärets rättigheter" och att leva i vanära, i onåd. Berättelsen är omskakande, fascinerande och oerhört provocerande. Jag blev både berörd och upprörd av boken.

Att läsa eller att blogga?

Inte trodde jag att det skulle ta så mycket tid att blogga! Att bara skriva lite om det man läst borde väl inte ta så lång tid? Men, det finns ju så många intressanta bloggar att läsa. Och så många roliga utmaningar att delta i. Inte har jag tid att läsa några böcker inte. Jag vill ju läsa om och delta i Amorosos Klassikerutmaning, jag vill klura ut lösningar på Petras Lästrio och jag vill vara med i Theresans Nobelpristagarutmaning (den ligger ju i alla fall i linje med mitt eget projekt). Nu i morse hittade jag dessutom kluriga citat att försöka placera i rätt bok hos Marianne. Fast jag sover nog lite för länge för att kunna vara snabbast att gissa rätt där. Men, när ska jag hinna läsa alla mina Nobelpristagare???

torsdag 29 maj 2008

Besök på bibblan

Med en lång lista på böcker som skulle lånas stegade jag idag beslutsamt in på biblioteket. Nu skulle jag minsann ha tag på de där böckerna jag planerat att läsa. Först sökte jag genom hyllan med ljudböcker (jag har lite synproblem och lyssnar därför gärna på böcker nu för tiden). Ingen Strindberg, ingen Flaubert och ingen Steinbeck. Inte heller någon Sonya Hartnett, fast det hade jag ju inte heller väntat mig. Magica de Hex har gjort mig sugen att läsa både Thursday's Child och A Ghost's Child men jag får väl vänta på min tur.

Jag hittade till slut Röda rummet, men med så pytteliten text att jag inte klarade läsa den. Och Mme Bovary fanns inte att uppbringa över huvudtaget. Jag hittade Vredens druvor men bestämde mig för att läsa om Öster om Eden som jag redan har i min bokhylla i stället.

Så, vad kom jag då hem med? För ni tror väl inte att jag lämnade bibblan tomhänt? Aldrig i livet. Jag lånade Dvärgen av Pär Lagerkvist, Ett amatöräktenskap av Anne Tyler, Sommarbarn av Katerina Janouch och Den som älskar något annat av Karin Fossum. Och jag känner mig ganska nöjd, trots att ingen av de böckerna stod på min att-läsa-lista :-)

Jerusalem av Selma Lagerlöf

Jerusalem av Selma Lagerlöf.

Varning för avslöjanden om handlingen!

Jerusalem publicerades för första gången 1901 och 1902 (och bestod av två delar). Selma hade då gjort ett flertal långa resor (bl a i det Heliga landet) och träffat personer som hon senare kom att porträttera i sina böcker. Med Jerusalem vann Selma internationellt anseende och många experter anser att dessa böcker utgör höjdpunkterna i hennes berättarkonst.

Jerusalem är berättelsen om en stark väckelsevåg som delar socknen Nås i Dalarna. En handfull familjer följer Guds kallelse och beger sig till Jerusalem för att leva ett sant kristet liv i gemenskap med varandra och för att invänta Herrens återkomst. Andra väljer att stanna i hemlandet och bruka sin jord.

En av huvudpersonerna är Ingmar, som strävar efter att leva upp till bygdens förväntningar på honom. Traditionellt är Ingmarssönerna på Ingmarsgården de ledande i socknen, dock har Ingmar utan egen förskyllan förlorat fädernesgården. För att få tillbaks gården tvingas han offra kärleken och gifta sig med en kvinna han inte älskar. Hans älskade fästmö Gertrud tar då sin tillflykt till religionen och flyttar med de andra sockenborna till Jerusalem. I Jerusalem får hon flera uppenbarelser och hon blir allvarligt sjuk.

Efter giftermålet börjar kärleken spira mellan Ingmar och hans hustru Barbro. Dock bär hon med sig förbannelsen att inte kunna föda friska söner, vilket plågar henne svårt. Hon lider också av samvetskval för att hon fått Ingmar att svika Gertrud och gifta sig med henne. Då Barbros far dör, och hon inte längre måste stanna i äktenskapet, uppmanar Barbro Ingmar att fara till Jerusalem och försonas med Gertrud.

Men, Gertrud älskar inte längre Ingmar och hon vill inte resa hem till Sverige. Efter många strapatser lyckas Ingmar dock förmå Gertrud och hennes gode vän Gabriel att följa med hem. Väl hemma uppdagar Ingmar att Barbro i hemlighet fött honom en son, som hon tror är svårt handikappad. Det visar sig dock att gossen är fullt frisk och inget står längre i vägen för Ingmars och Barbros kärlek.

Jerusalem är en fantastisk läsupplevelse. Språket är enkelt och vackert. Karaktärerna framträder tydligt och man känner starkt med dem i deras svåra stunder, liksom man gläds med dem i deras lyckliga stunder. Miljöskildringarna är så detaljerade att man tycker sig känna stanken och hettan i Jerusalem och den svalkande brisen från hemlandet.

Några av de teman som gestaltas är kärlekens och trons makt, skuld och försoning, kärleken till hembygden och vikten av ett arbete väl utfört. Liksom i ett flertal andra böcker ger Selma prov på sunt bondförnuft, innerlig Gudstro samt tro på övernaturliga väsen. Hennes karaktärer har ofta ett mycket brett känslomässigt register, de slits mellan sina önskningar och viljan att leva rättrådigt. Plikten ställs mot drifterna. Flera av Selmas karaktärer skulle säkert varit behäftade med diverse psykiatriska diagnoser om de levt i vår samtid. På Selmas tid såg man dem som synska eller möjligen lite galna. Dock hade de en självklar plats i samhället. Så befriande enkelt!

onsdag 28 maj 2008

Är jag verkligen en nörd???



Ja, det är uppenbart att det finns de som tycker att jag är nördig. Bara för att jag råka veta i vilken stad Pelle Svanslös bor eller för att jag drömmer om att ha en egen bokhandel. Fnys! *fniss*

tisdag 27 maj 2008

Veckans lästrio - Film

En annan sida hittade jag en utmanande och rolig uppgift. Varje vecka postas ett specifikt tema och man ska försöka hitta 3 böcker som passar in. Den här veckan gäller det att posta om 3 filmatiseringar, vars filmer är bättre än böckerna. Så otroligt svårt! En film kan sällan mäta sig med boken, så jag fick leta länge i bokhyllan och i minnet för att hitta min trio.

1. Böckerna om Saltön av Viveca Lärn
Saltön är en idyllisk ö på Västkusten som lockar till sig sommargäster på jakt efter sol, bad och fiske. Men böckerna handlar huvudsakligen om de bofasta på ön, och här bor många färgstarka personligheter. Viveca Lärn skildrar personerna och deras livsöden med en stor portion humor och en stor portion vemod. Böckerna är lättlästa och innehåller många träffsäkra dialoger. Det som gör att jag ändå tycker att filmatiseringarna är bättre är helt enkelt lysande skådespeleri. Tomas von Brömssen är suverän som tobakshandlare Blomgren och Anki Larsson gestaltar Emilys personlighet på ett mycket nyanserat sätt.

2. Borta med vinden av Margaret Mitchell
Alla har väl sett filmen om den egensinniga Scarlett O'Hara, aristokraten Ashley Wilkes och charmören Rhett Butler. Detta är en storslagen film/roman om inbördeskriget i Amerika, om svåra livsvillkor, obändlig livsvilja och våldsam passion. Boken skildrar detaljerat soldaternas och de civilas umbäranden, ibland i så hög grad att man tycker sig kunna känna blodstanken och krutröken. Jag tycker att både boken och filmen är mycket bra. Ska sanningen fram är det nog bara den underbare Clark Gable som gör att jag föredrar filmen. När han uttalar den legendariska repliken "Frankly, my dear, I don't give a damn." känns det som om hjärtat skulle brista.

3. Gudfadern av Mario Puzo
Ja, boken är mycket bra, men filmerna är ju fantastiska! Första filmen bygger på boken och andra filmen gör det delvis. Tredje filmen är dock fristående. I filmerna får vi följa maffiafamiljen Corleones liv under 1900-talet. Boken/filmerna skildrar skoningslöst våld och svårigheten att bryta med sitt förflutna. Fantastiska skådespelarprestationer av bl a Marlon Brando, Al Pacino och Robert DeNiro.

Mer om Selma Lagerlöf

Efter att ha skrivit ett författarporträtt av Selma väcktes hos mig mer funderingar kring hur Selmas liv varit. Hur var hennes relation till föräldrarna? Hur var tidsandan då Selma började publicera sina berättelser? Hur såg hennes kärleksliv ut?

Jag började söka mer information på nätet och hittade då en mycket intressant, välskriven och informativ artikel skriven av Eva Helen Ulvros, docent i historia vid Lunds universitet. Här berättas mer om uppväxten på Mårbacka, om Selmas syn på sin egen förmåga, om kärleken till Sophie Elkan och Valborg Olander och om hur kvinnors villkor förändrades under slutet av 1800-talet. Denna artikel är helt enkelt oundgänglig för alla som intresserar sig för Selma Lagerlöf.

måndag 26 maj 2008

Oraklet har talat...

... och oraklet har talat väl! Pocket & Bok har ett alldeles egen bokorakel som ger dig ett personligt pockettips utifrån din skostorlek, ditt favoritland och din favoritmusiker. Jag mailade och berättade att jag har skostorlek 37, att mitt favoritland (faktiskt) är Sverige och att Andrea Bocelli är min favoritsångare. Så oraklet tipsade mig om att jag skulle läsa Jane Austens Förnuft och känsla.

Och det hade jag ju redan planerat att göra! Jag bara undrar hur oraklet kunde veta att jag är en person, vars förnuft och emotioner konstant kämpar om herraväldet? Undrar om det är Sverige som står för förnuftet och Bocelli som symboliserar känslan? Skulle tro det. Men, var kommer skostorleken in i bilden?

Månadssummering - Mars

Eftersom det tog lite tid att få min blogg färdig (från det att jag bestämt mig för att läsa lite mer organiserat) kommer här en summering av de böcker jag läste under mars. Jag beskriver böckerna lite kortfattat och återkommer senare till de jag vill skriva lite mer om.


Mannen utan öde av Imre Kertész

Det här är berättelsen om en ung pojkes väg till 2:a världskrigets koncentrationsläger och om hans vistelse där. Författaren håller läsaren i ett järngrepp genom att konsekvent avstå från känslomässiga utsvävningar och genom att mycket detaljerat beskriva hur upplevelserna i ett koncentrationsläger blir en sorts vardag. Mästerligt!


Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson

Hedvig växer upp som tysk medborgare vid tiden för andra världskriget. Hennes berättelse handlar om önskan att känna tillhörighet. Romanen skildrar på ett nyanserat sätt svårigheten att skapa en identitet då man befinner sig i en konfliktfylld situation. En engagerande historia om människans behov av delaktighet.


Ninas resa av Lena Einhorn

Detta är en gripande överlevnadsberättelse som skildrar svårigheten att föreställa sig mänsklig ondska tills man konfronteras med den. Boken bygger på intervjuer med Nina, vilka vävs in handlingen. Ninas resa är en mycket angelägen och engagerande bok, men den skulle vunnit på en annan berättarteknik.


Tre män i en båt av Jerome K. Jerome

Bokens berättare har förläst sig på läkarböcker och är en hypokondriker av rang. Tillsammans med sina vänner beslutar han att en båttur på Themsen nog skulle göra susen. Men ingenting blir riktigt som de planerat... Underfundig brittisk humor och mängder av dråpliga situationer bjuder den här lilla pärlan på, det är en klassiker väl värd att läsa.


Den gamle och havet av Ernest Hemingway

Kan en bok om en gammal gubbe och en fisk verkligen vara bra? Detta betvivlade jag innan jag började läsa denna underbara lilla roman om en fattig fiskare och hans drömmar. Men, detta är storslagen, tidlös, dramatisk berättelse om människans vilja att överleva. Stramt, återhållsamt språk, fyllt med ömhet.


Döttrarnas rike av Yang Erche Namu

I avlägsna trakter i södra Kina bor Mosofolket i ett samhälle som styrs av kvinnor. Här växer Yang Erche Namu upp. Hennes liv kommer dock inte följa de uråldriga traditionerna... Döttrarnas rike är en fascinerande berättelse om ett annat samhälle och om de universella konflikter och kärleken som präglar relationen mellan mödrar och döttrar.

söndag 25 maj 2008

Selma Lagerlöf - ett författarporträtt

Selma Lagerlöf föddes den 20 november 1858 på herrgården Mårbacka i Östra Ämterviks socken i Värmland. Hon föddes med en höftskada och var under en period i barndomen helt förlamad i båda benen. Selma var allvarligare, tystare och mer stillsam än sina syskon, hon var begåvad och hon tyckte om att läsa. Vid sju års ålder, bestämde hon sig för att bli författare. När Selma var tio år gammal läste hon hela Bibeln eftersom hon var förvissad om att hennes sjuke far då skulle tillfriska.

1882 började Selma vid Högre lärarinneseminariet i Stockholm, mot faderns vilja. Under denna period avled fadern, familjen kom på obestånd och Mårbacka fick säljas. Efter avslutad utbildning fick Selma tjänst vid en flickskola i Landskrona. Hon trivdes med sitt arbete och hon uppskattades av eleverna. Selma bodde vid denna tidpunkt tillsammans med sin mor.

1891 debuterade Selma med romanen Gösta Berlings saga, en härlig skröna om livet i Värmland. Boken fick ett blandat mottagande av kritikerkåren då den stod i skarp kontrast till det rådande idealet, vilket var realistisk saklighet.

I mitten av 1890-talet lämnade Selma sin lärarinnetjänst och flyttade till Dalarna. Hon försörjde sig då helt på sitt författarskap. Selma gjorde ett flertal längre resor i Europa och Mellanöstern. Böckerna om Jerusalem (1901 - 1902) gavs ut efter en av dessa resor, och med dessa vann Selma internationellt erkännande.

Tack vare sina stora litterära framgångar kunde Selma år 1907 återköpa Mårbacka. I början användes huset som sommarbostad, men efter en ombyggnation blev herrgården ännu en gång hennes hem.

Selma erhöll Svenska Akademiens stora guldmedalj 1904, Nobelpriset i litteratur 1909 och hon var ledamot av Svenska Akademien från 1914. Selma var politiskt engagerad och hon deltog i kampen för kvinnlig rösträtt.

Den 16 mars 1940 avled Selma i sviterna av en hjärnblödning och lunginflammation.

(Information hämtad från Selma Lagerlöf-sällskapet och Wikipedia)

Enkät

Jag har hittat den här enkäten på flera bokbloggar och fick lust att besvara den. Jag fick verkligen upp ögonen för vissa fenomen i min bokhylla när jag skulle svara på en del av frågorna.

1. Vilken bok läste du senast?
Senaste boken jag avslutade var Selma Lagerlöfs Jerusalem. Den var oerhört bra och jag kommer att skriva lite mer om den senare.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Doris Lessings Ben, ute i världen.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Jag har en klar kvinnlig överrepresentation i min bokhylla.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
Ibland. Antingen om det är en usel bok jag vill ska ta slut, eller om det är en oerhört bra bok och jag vill dra ut på läsupplevelsen.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Genom tips från vänner, tips på bokbloggar osv...

6. När blir en bok för lång?
En bra bok kan aldrig bli för lång. En dålig bok bör inte vara med än 50 sidor lång :D

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Tyvärr har jag mer och mer börjat läsa enbart på svenska. Men, visst kan jag ibland läsa en bok på engelska -- eller på norska.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Imre Kertész' Mannen utan öde försöker jag övertyga alla att läsa. Och jag försöker övertyga alla att inte läsa Stieg Larssons Milleniumtrilogi.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? I så fall, när ger du upp?
Jaaaa, på senare tid har jag äntligen lärt mig att jag inte behöver läsa sådant som inte är givande.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Jag vet faktiskt inte hur jag ska kategorisera mina böcker. Jag läser och har läst en hel del kärleksromaner, en del deckare, en del klassiker osv...Till stor del innehåller min bokhylla romaner av författare som Hanne-Vibeke Holst, Vibeke Olsson, Marianne Fredriksson, Inger Alfvén, Kerstin Ekman mm. Jag har inte någon SF i min bokhylla och jag har nyligen gett bort alla mina böcker av Alistair MacLean.

fredag 23 maj 2008

Lästa Nobelpristagare

Nåväl, åter till Nobelpristagarna. När jag började intressera mig för de här prisade författarna, upptäckte jag att det var sorgligt få jag hört talas om. Och än färre jag läst något av. Här är en (kort) lista över de författare jag läst. Möjligen har jag läst några till under gymnasieåren, men då har de inte lämnat några varaktiga spår i mitt minne.

Selma Lagerlöf (Herr Arnes penningar, Gösta Berlings saga, Kejsaren av Portugallien)

Sigrid Undset (Kristin Lavransdotter)

Pär Lagerkvist (Barabbas, Gäst hos verkligheten)

Ernest Hemingway (A farewell to arms)

John Steinbeck (Öster om Eden)

Harry Martinson (Aniara)

William Golding (Flugornas herre)

Camilo José Cela (Pascal Duartes familj)

Av alla pristagarna är det Selma Lagerlöf jag bäst känner till. Som Värmlänning uppskattar jag hennes miljöskildringar och jag tycker mycket om hennes blandning av romantik, övernaturliga väsen och sunt bondförnuft.

Pär Lagerkvists Barabbas läste jag under gymnasieåren och dess frågeställningar kring skuld, offer och kärlek gör den till en fängslande, tankeväckande skildring.

Flugornas herre av William Golding har jag både läst och sett filmatiserad. Det är en skrämmande studie av mänskligt beteende i extrema situationer. Fernissan är tunn....

Aniara av Harry Martinson minns jag med fasa. Jag fick som extrauppgift att recensera denna i gymnasiet och jag begrep inte ett dugg vad den handlade om... Vi får väl se om jag gör det vi ett nytt försök.

Även Hemingways A farewell to arms var ett skolprojekt av det mindre lyckade slaget. Denna bok skulle läsas på engelska och alla ord man inte förstod skulle slås upp. All handling gick förlorad och det tog mig flera år att därefter lära mig att läsa på engelska. Dessutom tog det mig 25 år innan jag närmade min Hemingway igen.

De övriga författarna har lämnat mindre bestående men och jag återkommer till dem senare.

torsdag 22 maj 2008

Småbarnsfavoriter

Lilla dottern ville också vara med och skriva om sina böcker. Hon är nu drygt 2½ år gammal och tycker mycket om att "läsa". Hon vill så klart gärna att vi läser samma bok om och om igen innan hon blir sugen på en ny. Här är några av hennes favoriter.

Räkna med Busiga Bebben av Thomas Svensson

Busiga Bebben är på stranden med sin mamma. Men, hon vill inte bada. Hon vill hellre räkna. Varma, glada bilder och en hel del spänning.

Bu och Bä i städtagen av Lena och Olof Landström

Bu och Bä måste städa för det har blivit så stökigt hos dem. Men det är inte så lätt att dammsuga som man kan tro... Rolig berättelse och fina illustrationer.


Mollan och mormor av Lena Andersson

Ibland får Mollan sova över hos mormor. Då har de mycket att göra. En enkel bok om vardagsbestyr med bedårande bilder.


Lilla katten av Axel Scheffler

Lilla katten ligger mest och sover i sin korg dagen lång. Men, när natten kommer smyger han sig ut... Fina detaljerade bilder och skriven på rim.


Knacka på av Anna-Clara Tidholm

Vi hälsar på i huset med den blå dörren och knackar på alla dörrarna. Enkla bilder med kortfattad text. Och jätteroligt att vara med och knacka, så klart!

onsdag 21 maj 2008

Alla Nobelpristagare

1901 - Sully Prudhomme
1902 - Theodor Mommsen
1903 - Bjørnstjerne Bjørnson
1904 - Frédéric Mistral - José Echegaray y Eizaguirre
1905 - Henryk Sienkiwicz
1906 - Giosue Carducci
1907 - Rudyard Kipling
1908 - Rudolf Eucken
1909 - Selma Lagerlöf
--------------------------------------------------
1910 - Paul von Heyse
1911 - Maurice Maeterlinck
1912 - Gerhart Hauptmann
1913 - Rabindranath Tagore
1914 - Inget pris delades ut
1915 - Romain Rolland
1916 - Verner von Heidenstam
1917 - Karl Gjellerup - H. Pontoppidan
1918 - Inget pris delades ut
1919 - Carl Spitteler
--------------------------------------------------
1920 - Knut Hamsun
1921 - Anatole Fance
1922 - Jacinto Benavente y Martinez
1923 - William Butler Yeats
1924 - Wladyslaw Reymont
1925 - George Bernard Shaw
1926 - Grazia Deledda Madesani
1927 - Henri Bergson
1928 - Sigrid Undset
1929 - Thomas Mann
--------------------------------------------------
1930 - Sinclair Lewis
1931 - Erik Axel Karlfeldt
1932 - John Galsworthy
1933 - Ivan Bunin
1934 - Luigi Pirandello
1935 - Inget pris delades ut
1936 - Eugene O'Neill
1937 - Roger Martin du Gard
1938 - Pearl Buck
1939 - Frans Eemil Sillanpää
--------------------------------------------------
1940 - Inget pris delades ut
1941 - Inget pris delades ut
1942 - Inget pris delades ut
1943 - Inget pris delades ut
1944 - Johannes Vilhelm Jensen
1945 - Gabriela Mistral
1946 - Hermann Hesse
1947 - André Gide
1948 - Thomas Stearns Eliot
1949 - William Faulkner
--------------------------------------------------
1950 - Bertrand Russell
1951 - Pär Lagerkvist
1952 - François Mauriac
1953 - Winston Churchill
1954 - Ernest Hemingway
1955 - Halldór Kiljan Laxness
1956 - Juan Ramón Jiménez
1957 - Albert Camus
1958 - Boris Pasternak
1959 - Salvatore Quasimodo
--------------------------------------------------
1960 - Saint-John Perse
1961 - Ivo Andric
1962 - John Steinbeck
1963 - George Seferis
1964 - Jean-Paul Sartre (avböjde priset)
1965 - Michail Solochov
1966 - Samuel Yosef Agnon - Nelly Sachs
1967 - Miguel Angel Asturias
1968 - Kawabata Yasunari
1969 - Samuel Beckett
--------------------------------------------------
1970 - Alexander Solsjenitsyn
1971 - Pablo Neruda
1972 - Heinrich Böll
1973 - Patrick White
1974 - Eyvind Johnson - Harry Martinson
1975 - Eugenio Montale
1976 - Saul Bellow
1977 - Vicente Aleixandre
1978 - Isaac Bashevis Singer
1979 - Odysseus Elytis
--------------------------------------------------
1980 - Czeslaw Milosz
1981 - Elias Canetti
1982 - Gabriel García Márquez
1983 - William Golding
1984 - Jaroslav Seifert
1985 - Claude Simon
1986 - Wole Soyinka
1987 - Joseph Brodsky
1988 - Naguib Mahfouz
1989 - Camilo José Cela
--------------------------------------------------
1990 - Octavio Paz
1991 - Nadine Gordimer
1992 - Derek Walcott
1993 - Toni Morrison
1994 - Kenzaburo Oe
1995 - Seamus Heaney
1996 - Wislawa Szymborska
1997 - Dario Fo
1998 - José Saramago
1999 - Günter Grass
--------------------------------------------------
2000 - Gao Xingjian
2001 - Vidiadhar Surajprasad Naipaul
2002 - Imre Kertész
2003 - John Maxwell Coetzee
2004 - Elfriede Jelinek
2005 - Harold Pinter
2006 - Orhan Pamuk
2007 - Doris Lessing
2008 - Jean-Marie Gustave Le Clézio

Selmas tacktal

Då och då när jag sitter vid datorn och bara "slösurfar" brukar jag läsa Selma Lagerlöfs underbara tacktal till Svenska Akademien. I talet beskriver Selma ett tänkt samtal med sin döde far om temat tacksamhetsskuld. Jag känner mig alltid varm om hjärtat då jag läst manuskriptet och hoppas att denna länk kan glädja någon som snubblar över mig blogg :)

tisdag 20 maj 2008

Alltings början

Den här bloggen är skapad för att dokumentera ett projekt jag kommer att ägna mig åt under några år. Projektet? Jo, projektet är att läsa alla Nobelpristagare (i litteratur då så klart).

Under hela mitt liv (eller rättare sagt från c:a 7 års ålder) har jag läst allt jag ramlat över. På senare år har jag dock oftast varit besviken då jag avslutat en bok. Sedan läste jag Mannen utan öde av Imre Kertész. Och denne mans öde och min egen läsupplevelse kommer jag att bära med mig för alltid. Jag måste erkänna att jag inte visste att Kertész fått Nobelpriset, då jag läste boken. Men, när jag fick reda på att så var fallet, började jag bli nyfiken på de andra Nobelpristagarna. Och så var idén född - jag skall läsa dem alla :)

Grafikbilder