Det var verkligen inte lätt att välja ut en bok som årets bästa. Barabbas och Mina drömmars stad brukar jag ofta nämna när jag pratar om den allra bästa litteraturen. Men jag väljer att ändå utse Mannen utan öde av Imre Kertész till årets bästa bok. Jag läste/lyssnade på den två gånger med några månaders mellanrum och blev oerhört berörd. Mannen utan öde är en självbiografisk berättelse om en ung pojkes fångenskap i andra världskrigets koncentrationsläger. Författaren håller läsaren i ett järngrepp genom att konsekvent avstå från känslomässiga utsvävningar och genom att mycket detaljerat beskriva hur upplevelserna i ett koncentrationsläger blir en sorts vardag. Mästerligt! Dessutom tas här upp viktiga frågeställningar kring människans fria vilja och möjlighet att påverka sin livssituation.
2008 års överraskning
Att utse årets överraskning är däremot ganska lätt. Jag började läsa Den gamle och havet av Ernest Hemingaway med stor tvekan och misstro. Jag trodde verkligen inte att jag skulle bli hänförd av en bok om en gammal gubbe och en fisk. Men, det blev jag. Till det yttre handlar berättelsen om fiskaren Santiago som får en stor och stark svärdfisk på kroken. En kamp på liv och död inleds. Berättelsen är enkel, men samtidigt storslagen. Språket är stramt och återhållsamt, samtidigt som det uttrycker stor ömhet. Det här är en tidlös, dramatisk berättelse om människans vilja att överleva. Jag lyssnade på boken och uppläsningen av Max von Sydow är magnifik.
2008 års omläsning
I år läste jag Vibeke Olssons Molnfri bombnatt för tredje gången. Jag tror inte att det var för sista gången. Hedwig Hannelore Maurer föds 1922 i Mainz. Under hennes barndom växer sig den nationalsocialistiska rörelsen stark, vilket oroar hennes föräldrar som är socialdemokrater. För Hedwig är situationen komplicerad; hon vill vara lojal med sina föräldrar samtidigt som hon vill passa in i samhället och vara lik sina jämnåriga kamrater. Efter nazisternas maktövertagande interneras Hedwigs far och Hedwig blir kär - i en SS-man. Molnfri bombnatt är en historia om människans grundläggande behov av samhörighet och delaktighet. Det är en mycket gripande och viktig berättelse
2008 års vackraste
Texten i Nässlorna blomma av Harry Martinson måste vara något av det vackraste som skrivits i vårt land. Språket är poetiskt, vardagsnära och naket. Miljöskildringarna lockar och drar mig in i berättelsen. Nässlorna blomma är en självbiografisk roman om ett oönskat barns kamp för att överleva. Martin är yngst i en syskonskara om åtta barn, och då fadern avlider och modern reser till Kalifornien auktioneras de kvarvarande barnen ut i socknen. Martin förlorar kontakten med sina systrar, hans ensamhet tycks vara oändlig. För att stå ut tar Martin sin tillflykt till drömmarnas värld och till skolarbetet. Delar av romanen är hjärtskärande att läsa, men samtidigt speglar den ett obändigt hopp.
2008 års bottennapp
Den som vässar vargars tänder av Carina Rydberg måste vara något av det obehagligaste som skrivits. Tvillingarna Jannis och Sonya utsätts för ohyggliga, upprepande kränkningar under uppväxten. Som vuxna lever de åter tillsammans och driver ett café i en by vid havet. Bland gästerna finns en ensamstående kvinna med en dotter i elvaårsåldern. Jannis och Sonya identifierar sig med all den ondska de erfarit och driver allt till sin spets. Jag har tidigare både läst, och som terapeut lyssnat på, berättelser om utsatthet, övergrepp och ondska, men denna bok kunde jag inte läsa ut. Språket och uppbyggnaden av berättelsen är oklanderlig, men innehållet för obehagligt att kunna ta till sig på ett seriöst sätt.
2008 års nyhet
Jag har tyvärr aldrig lyckats förstå tjusningen med lyrik. Men jag köpte ändå Stulna juveler av Kristina Lugn och måste medge att jag där hittade en del som var både fyndigt och tänkvärt. Dikterna handlar ofta om den lite slitna vardagen, men så plötsligt glimmar en formulering till som gör att man ser något nytt. Mycket allvar och en hel del galghumor. Dessutom hittade jag ett citat jag numer ofta använder mig av:
"Det finns en massa kvinnor i min ålder som har ännu sämre anledningar att tycka om sig själva", ur Hundstunden.
Löfte inför 2009
Nästa år ska jag läsa. Just det, jag ska läsa en massa böcker. Många av dem kommer att vara bra, men en del mediokert slinker nog också ned. Fast jag ska inte läsa ut böcker jag inte tycker om. Men läsa, det ska jag. Jag ska också köpa mängder av böcker. Säkerligen fler än jag köpte i år, eftersom jag höll igen under första halvan av året. Nästa år ska jag inte hålla igen. Jag ska också sälja mina CD-böcker så jag får mer plats i bokhyllan för riktiga böcker. CD-böcker ska jag låna på biblioteket. Förutom Tolkiens trilogi, den ska jag köpa i CD-format. Och i bokversion också. Kanske t o m båda översättningarna. Jag ska också börja handla på Amazon, kommer nog att införskaffa lite engelska klassiker på orginalspråk. Japp, läsa och köpa böcker, det ska jag göra nästa år.
GOTT NYTT ÅR!